Жертвам російського обстрілу Вінниці: як отримати допомогу і куди звертатись

Жертвам російського обстрілу Вінниці: як отримати допомогу і куди звертатись
Для компенсації матеріальних збитків залучатимуть донорів з-за кордону. Щоб це зробити ефективно, потрібно подати пакет документів у «Прозорі офіси» чи через «Дію»
  • Російські ракети забрали 24 життя, понад двісті людей поранені.
  • Крім людських жертв, є ще й матеріальні: півсотні житлових будинків залишилися без вікон, мають пошкодження дахів, під’їздів.
  • Розбиралася, яку допомогу може надати влада.

Вінниця досі оговтується від трагедії, яку спричинила росія 14 липня. Родини оплакують загиблих, медики рятують тих, кому пощастило вижити після ракетного обстрілу.

За офіційною інформацією, 23 людини загинули на місці, одна жінка — у лікарні, від отриманих травм. 202 людини звернулися за допомогою медиків, і 63 наразі госпіталізовані.

Після трагедії вінницька влада заявила, що поховання загиблих буде коштом громади. Яку допомогу ще надають?

Відео дня

Про 50/25 тисяч гривень

«Сім’ям загиблих та поранених цивільних вінничан надамо допомогу. Це — 50 та 25 тисяч гривень. Таке рішення прийняли сьогодні», — написав у своєму телеграм-каналі міський голова Сергій Моргунов.

Цим напрямком опікується департамент соціальної політики Вінницької міськради. Там 18 липня журналісту розповіли, що наразі виплати жертвам обстрілу не почали проводити, адже ще не ухвалений порядок.

— Механізм мають затвердити незабаром, — підкреслили у департаменті.

Але деякі подробиці вже відомі. Попередньо, виплати будуть давати цивільним мешканцям міста, які є членами Вінницької міської територіальної громади та загинули чи отримали поранення внаслідок ракетних ударів росіян 14 липня 2022 року.

Також на сайті Вінницької міської ради дали контакти, за якими можна отримати додаткову інформацію щодо оформлення допомоги:

  • 093-190-83-93 (Управління соціального захисту населення Лівобережне),
  • 097-101-58-40 (Управління соціального захисту населення Правобережне). 

Аби дізнатись про пакет документів зателефонували за одним з цих номерів. І там відповіли, що поки тільки збирають інформацію про жертв ракетних обстрілів.

— Ми збираємо інформацію про потерпілих та загиблих. Вам потрібно вказати прізвище, ім’я, по батькові, свою адресу та номер телефона. Коли механізм виплати коштів буде готовий, то ми з вами зв’яжемося і розкажемо, який пакет документів треба подати, — відповіли в управлінні соцзахисту населення «Правобережне».

Припускаємо, що механізм виплат коштів схвалять на засіданні виконкому міськради вже найближчими днями. Тому радимо зателефонувати за вищевказаними номерами, аби після отримати важливу інформацію, без затримок і, так би мовити, «з перших уст».

Таку ж ініціативу про 50 тисяч гривень сім’ям загиблих, та 25 тисяч — постраждалим, підтримали й в обласній владі.

— Миронівський хлібопродукт виділив три мільйони гривень — для допомоги родинам загиблим та постраждалим від ракетного удару по Вінниці, — сказав начальник обласної військової адміністрації Сергій Борзов. — Сім’ї загиблих у трагедії отримають 50 тисяч гривень, важкопоранені (ті, хто був госпіталізований) — 25 тисяч гривень. Виплати будуть здійснені Вінницькою обласною військовою адміністрацію. Три мільйони гривень МХП перераховує у Благодійний фонд «Обласний гуманітарний хаб».

Збитки обрахують, а коли виплати?

А як бути з матеріальними збитками, які отримали помешкання вінничан через обстріл? 

За словами міського голови Сергія Моргунова, через ракетний обстріл росіян пошкоджені близько 50 багатоповерхівок.

Заступник міського голови Андрій Очеретний розказав, що з 18 липня у «Прозорих офісах» почнуть приймати вінничан, чиє майно постраждало через російський обстріл площі Перемоги.

— Прийматимуть вінничан та суб’єктів господарювання (ФОПів, юридичних осіб - авт.), — сказав Очеретний. — З собою треба мати документи, які підтверджують право власності або право на оренду того чи іншого об’єкту, фото з фіксацією тих збитків, які були завдані внаслідок терористичного акту. Надалі це стане каталізатором для звернення до органів державної влади для отримання компенсації за отримані матеріальні збитки.

Адреси «Прозорих офісів» у Вінниці:

  • Космонавтів,30;
  • Замостянська, 7;
  • Брацлавська, 85.
За сьогодні 18 липня вінничани подали вже 60 заяв щодо пошкодження або знищення нерухомого майна внаслідок російського терористичного акту.

Також подати заявку про пошкоджене, зруйноване майно можна через портал «ДІЯ» (diia.gov.ua/services/poshkodzhene-majno). Але, коли можна буде отримати виплату в цих випадках, незрозуміло. Адже нардепи України ще не ухвалили дієвий механізм виплат.

Органи держвлади наразі рахують збитки. Надалі звертатимуться до донорів з-за кордону, аби отримати фінансування. А після перемоги у війні — ці рахунки виставлятимуть росії, для виплати репарацій.

— За гроші Вінницької міської громади наразі відновлюють місця загального користування у житлових будинках. Це вікна у під’їздах, покрівлі тощо, — пояснила журналісту керівниця міського департаменту у справах ЗМІ Наталія Конончук. — Про компенсацію збитків людям, в яких, для прикладу, вилетіли вікна у квартирах, наразі не йде мова.

Втім, мер Вінниці Сергій Моргунов говорив, що «залучатимуть всі ресурси для допомоги мешканцям громади». Зокрема є попередня домовленість про заміну 150 склопакетів із представниками американської благодійної організації «Global Empowerment Mission» («GEM») BStrong.

Раніше, нагадаємо, вінницька адвокатка розповіла, як фіксувати руйнування майна.

 

Читайте також:

Як фіксувати руйнування майна через Дію. Інструкція

«Вінницю більше не будуть обстрілювати». У дитинстві тікав від фашистів, тепер — від рашистів

«Спочатку шум, потім гаряче і тиша». Так розповів дружині у реанімації про ракетний удар Віталій Каблучко

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Ксения Окунева

    зрозуміло - "спасение утопающих дело рук.... и по тексту". Добре, що надворі літечко!

keyboard_arrow_up