«За їхній стан відповідає місцева влада»: чи стали укриття нашого міста більш безпечними?

«За їхній стан відповідає місцева влада»: чи стали укриття нашого міста більш безпечними?
Одне з вінницьких бомбосховищ
  • Більшість містян не знають, де знаходиться найближче до них надійне укриття. Ба більше, на його місці може бути інший об’єкт, наприклад, приватний будинок.
  • Спускатися у підвал також готові не всі. Не лише через сморід та затоплення, але й через небезпеку обвалу конструкції у разі влучання.
  • За понад сто днів великої війни містяни так і не стали більш захищеними. Чи змінив це ракетний обстріл Вінниці? 

Після ракетного обстрілу нашого міста, питання безпеки для вінничан знову стало пріоритетним. Однак для більшості перебування у підвалах та бомбосховищах є вкрай малоприємним зайняттям. Містяни скаржаться, що за майже п’ять місяців війни влада не спромоглася зробити анічогісінько для їх облаштування. Сморід, сирість та затоплення — типова картина для багатьох так званих укриттів. 

«Місцева влада відповідальна за стан приміщень, де люди можуть укритися після оголошення повітряної тривоги. Люди мають знати, де перечекати небезпеку. Іще раз: стан і наявність укриттів — це завдання органів місцевої влади», — про це під час свого візиту до Вінниці 15 липня розповів заступник керівника Офісу Президента України Кирило Тимошенко.

Він також додав, що деякі з вінницьких укриттів, що їх він побачив, знаходяться у жахливому стані. 

Відео дня

Своїми силами

Нам відомо напевне, що делегація на чолі із Тимошенком, а також у складі якої був очільник ВОВА Сергій Борзов, Вінницький міський голова Сергій Моргунов та багато інших високопоставлених чиновників міста та області відвідали укриття, що знаходиться в кількохстах метрах від місця влучання російських ракет. Одразу після теракту росіян воно стало прихистком для сотень вінничан.

Це укриття будувалося як протирадіаційне. Після введення його в експлуатацію воно мало вентиляційні та каналізаційні системи, запаси протигазів та індивідуальних аптечок, захисно-герметичні двері тощо. 

Нині нічого з переліченого не збереглося. Про колись захисну споруду нагадують лише товсті стіни й зігнилі ящики з давно непридатними до використання протигазами та аптечками. 

Впродовж останніх років це бомбосховище стояло затопленим. Місцеві жителі неодноразово зверталися до міської влади, зокрема перед великою війною, з проханням відкачати воду та допомогти їм з приведенням укриття до більш-менш відповідного стану. На що отримували відповідь, що сховище знаходиться на балансі Фонду державного майна України, отже міська рада не може нічим зарадити. 

Бомбосховище у перші дні війни

Після початку повномасштабного вторгнення місцеві жителі самостійно викачали воду, провели всередину світло та інтернет, обладнали місця для відпочинку, облаштували вбиральні, вивезли чимало сміття тощо. 

При цьому можливості позбутися неприємних запахів від згнилих пристроїв захисту органів дихання, медикаментів та іншого, вони не мають. Стіни та стелю бомбосховища нині вкриває грибок, а повітря просякнуте сирістю. У перші тижні повномасштабного вторгнення літні люди та мами з маленькими дітьми вимушені були ночувати в таких умовах. 

Чиновники заворушилися

Після інспекції високопоставлених чиновників з Києва, влада міста була змушена вживати заходів, а тому пообіцяла сприяти поліпшенню умов перебування людей у бомбосховищі. Що саме робитимуть достеменно невідомо, проте у міській раді заворушилися вже. Сьогодні, 18 липня, у сховище приїхало кілька працівників комунальних служб та вантажна машина. Вони вивезли частину сміття із укриття. 

Питання про приведення до ладу інших наявних у місті укриттів наразі залишається відкритим. Офіційних коментарів стосовно цього поки що ніхто не давав. Однак нагадаємо, що подекуди стан бомбосховищ у Вінниці залишається критичним.

У нашому матеріалі напередодні повномасштабного вторгнення ми розповідали, що опублікована владою мапа укриттів не відповідає дійсності. І що частини з вказаних на ній бомбосховищ або не існує, або вони затоплені, або передані в приватну власність. 

Вінничани самостійно облаштували свій прихисток

У комісії з питань надзвичайних ситуацій ВМР за три дні до початку великої війни нам повідомили, що свою роботу вони виконують, однак, що саме роблять конкретизувати не стали, мовляв, інформація закрита. З результатами їхньої роботи вінничан не ознайомили й донині.  

На місці укриття — будинок

«Коли у місті тривога і голос телефона просить «зайняти найближче укриття», хочеться спитати владу міста та області: «Про які укриття йде мова?». Здавалося б влада, розуміючи, що відверто ігнорувала можливість ракетної небезпеки до початку другої фази війни і повинна була б за чотири місяці активно будувати та ремонтувати ці укриття! Але ні! Ніхто навіть пальцем не поворухнув. Тому у нас просто нічого займати! Ні найближчого, ні найдальшого!» — ще за кілька днів до ракетного удару по Вінниці написав вінницький театральний режисер Григорій Сиротюк.

Не дивно, що починаючи від 14 липня, питання укриттів, зокрема найпростіших, актуалізувалося з новою силою. У мережі можна досі бачити чимало дискусій на цю тему та звинувачення влади в недбалості. Наша редакція також отримала чимало скарг від вінничан. 

Містяни жаліються, що не знають, куди бігти у разі повторення обстрілів. На їхню думку, у випадку влучання снаряда в будинок, підвал з великою ймовірністю може стати братською могилою, а дістатися надійного укриття вони не можуть, оскільки не мають актуальної мапи та достатньої кількості вказівників.

Вінничанка Юлія розповіла нам, що згідно з опублікованою владою мапою, найближче до неї укриття має знаходитися за адресою: вулиця Антоновича, 1. Однак натомість там вже багато років знаходиться приватний будинок.

Раніше ми з’ясували, що аналогічна ситуація з так званим сховищем на Батозькій — там розташувався «Епіцентр». Вулицею 600-річчя, що на місці укриття побудували багатоповерхівку тощо. 

Згідно з мапою, на місці цього будинку має знаходитися укриття

Що з підвалами?

Під одним із нещодавніх дописів про вінницькі укриття, містяни продовжують жалітися й на стан найпростіших укриттів, себто підвалів. До прикладу, вінничанка Світлана Гуменюк розповідає, що переховуватися у підвалі її будинку на вулиці Первозваного досі неможливо:

«Там постійно волого і смердить! В сусідньому будинку підвал на замку. Ключ у якоїсь жительки будинку. Куди бігти?», — обурюється вінничанка.

У підвалі поряд з Будинком офіцерів

Голова правління Асоціації «ОСББ Вінниччини» Ельвіра Мрясова також прокоментувала ситуацію з найпростішими укриттями. 

— Підвальні приміщення в багатоквартирних будинках — це фактично технічні приміщення з комунікаціями. Вони призначені для обслуговування будинку. Вони не призначені для укриття від ракетного удару, а тільки можуть бути найпростішим укриттям при вуличних боях! — пояснює Ельвіра Мрясова. — В іншому разі, підвали можуть стати братськими могилами. Тим паче в будинках, вище 5-ого поверху. Подивіться на сумну практику інших міст, поспілкуйтесь чи хоча б почитайте людей, які пройшли війну і розуміються на цьому. Найкраще діє правило двох стін й то, якщо вони опорні. 

Що говорить влада?

За роз’ясненнями про стан укриттів Вінниці та виконану роботу з їхнього облаштування ми зверталися до керівництва відділу з питань надзвичайних ситуацій, мобілізаційної і оборонної роботи та режиму секретності Вінницької міської ради. На жоден з чотирьох наших дзвінків нам не відповіли.

Наша редакція надіслала інформаційний запит до цього відділу з проханням надати відповіді на питання, зокрема про причини занедбаності укриттів міста, інформацію про виконані ними роботи до 14 липня 2022 року та роботи, які планується виконати після цієї дати.

Ми також попросили надати інформацію про те, чи планується будівництво нових укриттів у Вінниці, чи збираються збільшувати кількість вказівників, що ведуть до укриттів, куди містянам звертатися для розв’язання питань з проблемними укриттями тощо. 

Відповідь від ВМР на деякі наші питання ми отримали 19 липня. Детальніше про їх зміст читайте у матеріалі:

Читайте також:

«Всі хотіли бігти, але ніхто не знав куди», — вінничани, які живуть поблизу Будинку офіцерів

Жертвам російського обстрілу Вінниці: як отримати допомогу і куди звертатись

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (19)
  • Читач24

    .
  • valentin vilchynskyy

    В приміщені ,,Дім офіцерів,, підвальні приміщення є вони орендовані магазинами .
  • Александр Слободян

    Про що ви мову ведете? Як на мене то ні Моргунова ні Борзова на наступний день не було б і близько.... Гнати таких чиновників потрібно, вони про людей не думають ані трохи.
  • Next

    Звичайно самого Моргунова, вини тут мало, але у нього є профільні заступники, які живуть у іншому вимірі, а тому для наведення порядку з багатьох питань, деяких заступників Моргунова просто потрібно гнати з роботи.

keyboard_arrow_up