Повернення за парти з 1 вересня. Дізналися про готовність укриттів у вінницьких школах

Повернення за парти з 1 вересня. Дізналися про готовність укриттів у вінницьких школах
  • Рішення Міносвіти запускати школи під час війни — обурило всіх, без винятку.
  • Урядовці зробили примітку: відкриють школи там, де є укриття. І взагалі, останнє слово за військовими адміністраціями та місцевою владою.
  • Яку ситуацію зі сховищами маємо у вінницьких школах? І що робити батькам, які ні в якому разі не пустять своїх дітей до закладів освіти?

З 1 вересня навчання має розпочатися офлайн. Учні, студенти мають піти до шкіл, університетів та коледжів. А навчальні заклади — приготувати для здобувачів освіти укриття і сховища. 

Таке рішення Міносвіти спровокувало бурхливі дискусії серед вінничан:

«У підвалі школи точно безпечніше, ніж у коридорі вдома» або «Школи стануть ціллю номер один для російських військ» — думки батьків про доцільність навчання офлайн кардинально розходяться.

Відео дня

Питання, які турбують всіх: чому під час війни вирішили запустити школи і чи нормальні там укриття.

Для чого запускати школи, поки триває війна

Запускати школи з 1 вересня чи ні? Місяць тому уряд своїм рішенням №711 поставив крапку в цьому питанні. Навчальний рік стартує 1 вересня 2022 року і триватиме до 30 червня 2023 року. Залежно від безпекової ситуації, військові адміністрації разом з місцевою владою визначають формат навчання у школах.

Для офлайн-освіти — повноцінного заняття в класах з вчителями — у закладі має бути організоване укриття. Проте навіщо запускати очне навчання під час війни? 

Відповідь на це питання дав начальник головного управління загальної, середньої та дошкільної освіти Міносвіти Юрій Кононенко.

— Ми — суспільство, батьки та вчителі, діти — дуже хотіли б нормально вчитись у звичному режимі. Зараз робиться все можливе, щоб 1 вересня школи розпочали роботу очно, — сказав він в інтерв’ю liga.net. — Якщо безпекових умов не буде, дистанційна робота або робота в змішаному режимі не відкидається. Остаточне рішення прийматимуть на місцях: військові адміністрації та органи місцевої влади.

Думки «за» і «проти» офлайн-навчання

Більшість вінничан висловилися проти очного навчання у школах. Лише кілька людей — «за». Про це свідчать результати опитування в фейсбук-спільноті «Новини Вінниці на 20хвилин». 

Противники офлайн-навчання писали, що школи з великим скупченням людей стануть мішенню для російських військ. Тому, поки не закінчиться війна, допускають тільки дистанційку.

Прихильники навчання за партами аргументували це тим, що якраз в шкільному укритті безпечніше, ніж «в коридорі». Наводимо кілька відповідей з нашого опитування:

«Я проти навчання в школі. Мені потрібна не розумна, а жива дитина. І шкіл, у яких є нормальне бомбосховище мало: в основному, це звичайне підвальне приміщення без нормальної вентиляції, води, туалету та двох виходів», — пише Ольга Орловська.

«У нашій школі є повноцінне бомбосховище, і у нас там ховаються люди з сусідніх будинків, — написала мати 10-класника Оксана Бондарчук. — Тому я за те, щоб дитина ходила в школу. Там усіх організовано заведуть в укриття, і це безпечніше, я вважаю, ніж залишатися вдома та ігнорувати тривогу».

Опитування

А ви за чи проти навчання за партами у школах?

«Скільки можна толочити воду в ступі? Яке навчання в школі?! Лише дистанційне, тим більше, що до нього звикли, — пише Альона Вовк. — Якщо керівництво школи наполягатиме на очному навчанні, я готова навіть забрати документи зі школи».

«Я як мама, яка працює, не можу собі уявити, як моя шестирічна дитина буде навчатися вдома самостійно. За умови наявності бомбосховища, я за те, щоб перші класи вчилися офлайн: познайомились з вчителями, з однокласниками та шкільною освітою», — написала мати майбутньої першокласниці Вікторія Білокур.

«Як був ковід, всі сиділи вдома, на онлайні. А як війна — треба йти в школу. Це навіть в голову не лізе. Я проти. Краще, щоб моя дитина була біля мене. А не кожну тривогу рвати на собі коси та думати, де моя дитина і чи все добре з нею», — пише Діана Скалій.

«Якщо немає з ким залишити дитину вдома, то я за навчання у школі. Та й зараз діти ходять до дитсадків. Бо, що робити батькам, яким треба працювати? І де гарантія, що не прилетить в житловий будинок?», — зауважила Ірина Патинська.

«Робота з облаштування укриттів ще триває»

У Вінниці загалом 105 дитсадків та шкіл. Щоб підготувати укриття в закладах, вінницька влада відмовилася від проведення традиційних пришкільних таборів. І скільки шкіл вже готові до початку навчального року?

Заступниця директора департаменту освіти міськради Ірина Божок відповіла, що наразі не може сказати, скільки шкіл готові на 100% до очного навчання. 

— Адже робота з підготовки укриттів усе ще в процесі: були обстеження, готувалася технічна документація, за певною черговістю виконуються капітальні та поточні ремонти. Остаточне рішення щодо шкіл, в яких можна буде навчатись, прийматиметься під кінець серпня, — сказала Божок.

— А у нас є такі школи, які точно не будуть працювати з 1 вересня, бо там немає укриття і немає можливості його зробити? — спитав журналіст.

— У нас є школи, в яких немає укриття. Але ми шукаємо сховища навколо закладу. Тому шукаємо можливість для всіх. А як буде — вже зможемо чітко сказати на початку навчального року. Крім того, ця робота є тривалою, тому, ймовірно, кількість шкіл, що працюють, буде поповнюватись протягом всієї осені, — відповіла заступниця директора департаменту освіти.

Станом на зараз, до початку нового навчального року залишилося 35 днів.

Як батькам перевести дитину на дистанційне навчання

І як показало наше опитування, деякі батьки за жодних обставин не пустять свою дитину в школу, поки триватиме війна. То що їм робити?

— Є можливість екстернатного навчання та сімейного навчання. Також буде дистанційна освіта, якщо вдасться набрати групи дітей у класи. Тобто, за варіанту дистанційки, у дитини будуть інші вчителі — адже якщо школа перейде повністю в режим офлайн-навчання, то просто не вистачить ресурсів на ще дистанційний формат освіти, — каже заступниця директора департаменту освіти Ірина Божок.

Міська влада визначила, що на базі школи №5 діятиме початкова освіта онлайн. На базі фізико-математичного ліцею №17 — дистанційна середня і старша школа.

— За довідковою інформацією з цього питання можна звертатись до департаменту освіти міськради. Або одразу зв'язуватись з директором школи №5 — якщо дитина у початкових класах; дзвонити до директора ліцею №17, якщо дитина вчиться у 5-11 класі, — підказала, що робити посадовиця.

Яким має бути сховище в закладі освіти

У ДСНС розробили рекомендації з організації укриттів для закладів освіти, повідомляють в Міносвіти.

Відтак, укриттям може бути підвальне (підземне) приміщення, на цокольному чи на першому поверсі (за умови забезпечення огороджувальними будівельними конструкціями). Якщо сховище знаходиться за межами основного приміщення, то відстань до закладу освіти має складати до 100 метрів.

Товщина стін — 2-2,5 цеглини або цільні залізобетонні конструкції (блоки, панелі) товщиною від 56 сантиметрів. У разі, якщо будівельні конструкції мають меншу товщину, їх можна обкласти мішками з ґрунтом чи піском.

Площа приміщення — не менше 0,6 метра на людину. Висота — не менше 1,8 метра. Кількість виходів — не менше двох.

Двері до укриття мають бути виконані з негорючих матеріалів: метал або дерево, оббите залізом. Також має бути забезпечена можливість евакуації до укриття людей з інвалідністю, які пересуваються на візках (якщо така категорія осіб є серед учнів школи).

Укриття повинно мати рівну підлогу, придатну для встановлення місць для сидіння та лежання; перебувати в задовільному санітарному та протипожежному стані; обладнане системою вентиляції (примусовою або природною), освітленням, з водогоном та каналізацією. За відсутності систем водопостачання і водовідведення потрібно встановити виносні баки в окремих приміщеннях.

Заборонено розміщення в укритті або біля нього легкозаймистих, горючих, вибухонебезпечних речовин.

Вінницький ліцей поділився досвідом облаштування укриття в підвалі / Фото: Освіторія.Медіа

Обладнання укриттів розраховується на безперервне перебування впродовж не менше 48 годин, тож необхідно забезпечити: 

  • місця для сидіння (лежання): можна використовувати наявні в закладах стільці, лавки чи ліжка, спортивні мати, каримати; 
  • ємності з питною водою (одна особа/2 л на добу); 
  • контейнери для харчів; 
  • виносні баки для нечистот, що щільно закриваються (для неканалізованих будівель і споруд);
  • резервне штучне освітлення (електричні ліхтарі, свічки, гасові лампи тощо) та електроживлення;
  • вогнегасники;
  • засоби надання медичної допомоги; 
  • засоби зв’язку та оповіщення (телефон, радіоприймач, доступ в Інтернет, рекомендовано встановлення Wi-Fi пристроїв);
  • шанцеві інструменти — лопати штикові та совкові, ломи, сокири, пилки, ножівки тощо.

Раніше, нагадаємо, у вінницькому ліцеї розповіли, як облаштували укриття.

 

Читайте також:

Болюча тема бомбосховищ: у Вінниці провели круглий стіл на тему цивільного захисту населення

«За їхній стан відповідає місцева влада»: чи стали укриття нашого міста більш безпечними?

«На фасадах будинків має з’явитися більше покажчиків». У міськраді відповіли на запитання про укриття

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (26)
  • Виктория Пелых

    Я категорично проти оффлайн навчання.

    Тільки навчання в онлайн режимі.
  • Наталя Дозорець

    Я думаю,що останнє слово за батьками,а не за адміністрацією.Чи готові батьки ризикувати життям своїх дітей?!?
  • Валентина Масловская

    дебілізм прогресує!! яке офлайн ??
    війна 24\7, вж пів року!!!! це ж в карантин сиділи дома,  а в війну з ракетами,   то навчання!!
    який  дебіл це  придумав?
  • Руслана Колібабчук

    Тобто вам не вистачило гибелі людей БІЛЯ Ювілейного, я вже не кажу всередині. русня може влучити в що завгодно, і біля нього може проходити дитини, яка добирається додому

keyboard_arrow_up