«Ми помстимося за кожного побратима». У Вінниці попрощалися з двома загиблими пілотами

«Ми помстимося за кожного побратима». У Вінниці попрощалися з двома загиблими пілотами
  • У Будинку офіцерів проводили в останню путь двох військових пілотів з Вінниччини. Вони успішно виконали 13 бойових вильотів, знищили чимало окупантів та ворожої техніки.
  • На жаль, з 14-го завдання наші герої не повернулися живими. Віддавали останню шану вінничанам не лише на землі, але й два винищувачі в небі. 

Близько 12.00 на площу перед Будинком офіцерів у супроводі поліції приїхало два катафалки. Їх зустрічало понад сто людей. Серед присутніх було чимало військових, зокрема, вище військове керівництво області. Усі інші — ті, хто знав та любив двох загиблих пілотів, з якими сьогодні прощалися у Вінниці. 

Коли відкрили двері ритуальних автівок та військові почали витягати оповиті українськими прапорами труни, десятки людей почали плакати. Домовини були закритими. До кінця панахиди, близькі героїв так і не отримали можливості попрощатися із полеглими. 

— Синочок, нащо ти покинув нас? Сонечко наше. Нащо ти дітей сиротами залишив, синочок? — безсило обіймаючи труну підполковника Ігоря Хмари (1985) промовляла його мама. За декілька метрів, біля іншої труни, не стримували сліз рідні майора Іллі Негара (1991). 

Відео дня

Обидва пілоти родом з Вінниччини. Зачитуючи прощальну промову, їхні побратими говорили, що вони мріяли про небо з дитинства, саме тому пов’язали життя з військовою авіацією. 

Загинули вінничани 19 травня під час виконання бойового завдання. Вони обидва знаходилися на борту бомбардувальника СУ-24М. Ігор Хмара був командиром авіаційної ескадрильї, а Ілля — старшим штурманом авіаційної ескадрильї.

За час широкомасштабної російської агресії у складі екіпажу льотчики виконали 14 бойових вильотів, знищили десятки одиниць військової техніки та ще більше рашистських окупантів.

За особисту мужність і самовіддані дії, проявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність Військовій Присязі, Указом Президента України підполковник Ігор Хмара Ігор та майор Ілля Негар відзначені державними нагородами України орденом «За мужність» ІІІ ступеня.

— Ми обов’язково помстимося окупантам за кожного побратима. За горе та смерть, які принесла підступна орда на нашу землю. Запевняю всіх присутніх, окупанти не завоювали повітряний простір і не мають тотальної переваги в повітрі саме завдяки нашим захисникам неба, льотчикам, штурманам, зенітникам та іншим воїнам, — розповів під час прощальної промови командувач Повітряних Сил Збройних Сил України генерал-лейтенант Микола Олещук. — Сьогодні над Вінницею бойові літаки Повітряних Сил… Не потрібно їх лякатись. Це наші літаки! Це наші льотчики! Вони віддають останню шану нашим Героям!

Під час усієї церемонії прощання над Будинком офіцерів кружляли два винищувачі.

 

Читайте також:

Молодому пілоту, якого поховали у Вінниці, посмертно присвоїли звання Героя України

«Мені вже не було що втрачати». Мати Максима Купрійчука вивезла тіло сина з-під Херсона у багажнику

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (184)
  • Anelia Sabodash

    ВІЧНА ПАМ'ЯТЬ ГЕРОЮ .ЩИРІ СПІВЧУТТЯ РОДИНІ
  • Тетяна Зайцева

    Вічна пам'ять ГЕРОЯМ 😭 Царство небесне 🙏 низький уклін 😭 спочивайте з Богом 🕯️
  • Валентина Шандрук

    Вічна пам'ять Герою
  • Lyuba Litynska

    Світла пам'ять Героям!

keyboard_arrow_up