Минає місяць з дня обстрілу площі Перемоги. Зібрали усе, що відомо про жертв та збитки

Минає місяць з дня обстрілу площі Перемоги. Зібрали усе, що відомо про жертв та збитки
  • 14 липня залишиться назавжди трагічним днем в історії Вінниці. 28 людей загинули, 89 — госпіталізували в лікарні. Понад півсотні будинків зазнали руйнувань.
  • Це все — наслідки обстрілу площі Перемоги російськими «Калібрами». 
  • Скільки людей ще перебувають в лікарнях? Яка загальна сума збитків? Чи ремонтують будівлі, які були в зоні ракетного удару? І що буде з Будинком офіцерів?

Напередодні місяця з дня ракетного обстрілу, зібрали дані по жертвах, про руйнування та дізнались, яку допомогу отримують люди.

Про загиблих і постраждалих

«Вперше після трагедії побувала на тому місці, яке тепер закарбується у пам'яті на все життя», — днями написала на своїй фейсбук-сторінці Ірина Дмитрієва. 

Вона — мама 4-річної Лізи, яка загинула через російський обстріл 14 липня. Сама Ірина, після операцій, жива. І вперше наважилася поділитися спогадами того трагічного дня.

Відео дня

«Після операції я втратила пам’ять. Намагалась згадати, де Ліза, чому не зі мною… Тепер я все згадала. Пам’ятаю кожну мить. Як почула гул, підняла голову одночасно з Лізою і побачила величезну ракету. Здавалося, що вона була в парі метрів над головою», — пише жінка.

Ірина Дмитрієва з донькою Лізою / Фото з фейсбук-сторінки жінки

Далі вона розповіла, що прикрила тілом доньку та за мить відчула сильний вибух і тремтіння землі.

«Ми не впали. Тоді я зовсім нічого не чула. Ні другого вибуху, ні сигналізацій машин. А потім побачила свою кохану дівчинку та її розірване тіло, — написала Ірина Дмитрієва. — Ще пару хвилин бігала, шукала людей, щоб допомогли витягнути Лізу з візочка. Потім відчула сильний біль і побачила як на землю ллється кров, почала задихатись. І ця страшна картина крутиться перед очима знову і знову. Я все пам’ятаю до дрібниць».

Того дня на місці загинули ще двоє дітей — 8-річний херсонець Кирило Пяхін та 7-річний мешканець Теплицького району Максим з мамою Вікторією Рекутою. За один день, у Вінниці, російські ракети забрали життя 24 людей. Ще четверо померли в лікарнях, від травм несумісних з життям.

89 людей, які вижили в цьому пеклі, були госпіталізовані до лікарень.

— Станом на середу (10 серпня - авт.) в лікарнях перебували 13 людей, постраждалих внаслідок ракетного обстрілу. Їх стан — середньої важкості. Ці люди отримують все необхідне лікування, — розказав директор департаменту охорони здоров’я Олександр Шиш.

Жертвам обстрілу дають 50/25 тисяч

Попереду в людей ще реабілітація. Міська та обласна влада підставили плече й виплачують фінансову допомогу жертвам обстрілу: 50 тисяч гривень — родинам загиблих, 25 тисяч гривень — постраждалим.

— Члени сімей 12 загиблих людей подали документи на отримання матеріальної підтримки з бюджету громади. І вони вже її отримали, — розповідала раніше директорка департаменту соцполітики Валентина Войткова. — Щодо постраждалих, то подали документи 24 людини, й дев’ять з них вже отримують допомогу на лікування.

Порядок допомоги жертвам обстрілу, який затверджений виконкомом міськради, передбачає виплату допомоги тільки людям з пропискою у Вінницькій міській громаді. «Не вінничанам» допомагає обласна влада, через «Обласний гуманітарний хаб». Перша заступниця голови ОДА Наталя Заболотна розповідала, що на початку серпня кошти отримали 25 громадян: 9 родин загиблих та 16 постраждалих. Суми аналогічні міській програмі допомоги — 50/25 тисяч гривень.

Отримати консультацію щодо виплати допомоги жертвам російського обстрілу 14 липня мешканці Вінницької міської громади можуть за цими номерами:

  • 093-190-83-93 (Управління соцзахисту населення Лівобережне),
  • 097-101-58-40 (Управління соцзахисту населення Правобережне).

Консультацію для мешканців Вінницької області (не прописані у Вінниці та приміських селах, що є частиною нашої громади) чи інших регіонів можна отримати у фонді «Обласний гуманітарний штаб»: 063-653-81-15.

Французька організація, нагадаємо, буде платити по 6 тисяч 660 гривень жертвам російського обстрілу Вінниці 14 липня. Читайте про те, як отримати цю виплату.

Майже чверть мільярда — сума матеріальних збитків

У вінницькій мерії наводять підрахунки, що російський обстріл площі Перемоги завдав збитків на 240 мільйонів гривень. І це сума без «Ювілейного» та Будинку офіцерів.

Внаслідок ракетного удару були пошкоджені 49 багатоповерхівок та 29 приватних будинків.

— Коштами міського бюджету ми на себе взяли заміну покрівель у шести будинках, заміну 450 вікон у під’їздах, — сказав міський голова Сергій Моргунов в ефірі телемарафону «Єдині Новини». — Для малозабезпечних родин ми залучили допомогу американської організації GEM, яка у двох будинках — на Вінниченка, 35 і на Коцюбинського, 37 — замінить вікна. Працюємо з українським представництвом «Червоного Хреста», щоб замінити вікна у будинках ще 96 малозабезпечних родин.

Директор департаменту житлового господарства Роман Фурман розказав журналісту, що заміна покрівель в житлових будинках наразі сповільнилася через несприятливі погодні умови.

— Останній тиждень у Вінниці тривають дощі, що заважає роботі. Незабаром приступимо до заміни вікон у під'їздах житлових багатоповерхівок, — розказав Фурман.

Об'єкти комунальної власності доручили відремонтувати департаменту капітального будівництва.

— Наразі по цих об'єктах триває виготовлення проектної документації. Бо, наприклад, в приміщенні ДРАЦСу треба відремонтувати покрівлю, внутрішнє оздоблення, замінити вікна тощо, — сказав директор департаменту капбуду Ігор Откидач.

Мер Вінниці доручив, що всі роботи по відновленню будинків мають бути здійснені до початку опалювального сезону.

А що буде з рухомим майном, яке було знищено ракетами росіян? Зокрема, відомо, що 14 липня згоріли ущент 40 автомобілів.

Як ми з’ясували, страхові компанії не покривають збитки через війну. Верховна Рада досі не розробила механізм компенсації коштів. Але юристи радять автовласникам збирати всі документи та свідчення про знищене авто: це знадобиться на майбутнє, для судів проти росії.

Що буде з Будинком офіцерів та «Ювілейним»

Ці дві споруди зараз огороджені парканом. Коли їх будуть ремонтувати — поки невідомо. Але точно відомо, що Будинок офіцерів не мають зносити.

«Будинок офіцерів «законсервують» до зими. Фасад залишиться», — писав очільник обласної військової адміністрації Сергій Борзов.

За його словами, за історичною частиною будівлі — буде нова, сучасна.

«Буде конкурс проєктів. Про можливі варіанти реконструкції говорили з архітекторами Вінниччини», — підкреслив Борзов.

Треба меморіал і сквер в пам’ять про загиблих

Аби закарбувати 14 липня в історії міста вінничани просять встановити меморіальну дошку жертвам російського обстрілу. Таку петицію до влади подав Ярослав Попик.

Звернення набрало 351 підпис, його розглянули в мерії та повідомили наступне:

«Вашу пропозицію взято до відома та буде враховано у роботі. Питання буде винесено на розгляд Ради з питань історії, топоніміки та культурної спадщини м. Вінниці», — йдеться у відповіді на петицію.

Натомість до мерії подали ще одну петицію — про створення скверу та меморіалу пам’яті

Авторка петиції Алла Черняхівська пропонує висадити сакури в пам’ять про загиблих. Та встановити меморіал зі світлинами людей, які загинули внаслідок російського ракетного удару по Вінниці.

Звернення розглядають у мерії, відповідь мають надати не пізніше 22 серпня.

 

Читайте також:

Як вінничанам отримати компенсацію за знищене авто під час війни

Їх убила росія. Імена та історії загиблих внаслідок обстрілу Вінниці 14 липня

Історія «Ювілейного» та площі Перемоги, які постраждали під час обстрілів. Краєзнавці показали старі фото

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Сергій Романов

    Людей жаль. Як таке могло статися. Просто якась дикість чисто російська.
  • Юля Щербата

    Тиховській Оксані Миколаївні ..буде завжди  50!😥😥😥

keyboard_arrow_up