Вибух на площі Перемоги: Будинок офіцерів «законсервують» до зими

Вибух на площі Перемоги: Будинок офіцерів «законсервують» до зими
  • Голова Вінницької ОВА Сергій Борзов розповів про подальшу долю Будинку офіцерів. Що буде з фасадом та будівлею, читайте далі.

— Будинок офіцерів «законсервують» до зими. Фасад залишиться, — написав очільник Вінницької війської адміністрації Сергій Борзов в себе на фб.

За його словами, як і в Харкові планують залишити фасад зруйнованої облдержадміністрації, на прикладі ЦУМу Хрещатику в Києві: за історичною частиною будівлі — нова сучасна.

На зображенні може бути: на відкритому повітрі

Відео дня

— Який вигляд матиме відновлений Будинок офіцерів у Вінниці —  знатимемо згодом. Буде конкурс проєктів. Про можливі варіанти реконструкції говорили із архітекторами Вінниччини, — додає Борзов.

На зображенні може бути: у приміщенні

Голова Вінницької ОВА зазначає, що маємо зберегти історію і пам’ять про людей, які загинули 14 липня на площі Перемоги.

На зображенні може бути: 5 людей, люди стоять та на відкритому повітрі

Нагадаємо, 14 липня 2022 року внаслідок ракетного удару, завданого рашистами по Вінниці, постраждав Будинок офіцерів — пам'ятка архітектури та містобудування.

На наступний день після ракетного обстрілу 15 липня, керівники міста та області оголосили, що планується знесення будівлі Будинку офіцерів. Через кілька днів голова Вінницької військової адміністрації Сергій Борзов заявив, що Будинок офіцерів повністю зносити не будуть, а лише демонтують аварійні конструкції.

«Щодо Будинку офіцерів: що знесуть і що залишиться? Після влучання ракети будівля є аварійною. Такий висновок ДСНС. Після обстеження фахівцями, було прийнято рішення про розбір завалів. Мова не про знесення всього об’єкту, а про демонтаж аварійних конструкцій, де небезпечно. Будинок офіцерів вистояв Другу світову війну. Вистоїть і цю — він уже став символом стійкості Вінниці», — сказав голова військової адміністрації.

Посли країн Європейського Союзу та Ізраїлю відвідали місце, де стався теракт, аби на власні очі побачили звірства росії проти українців.

«Будинок Офіцерів» 1940 року, також тут є будівлі 1953 року, 1956 року, а також будівлі, які пережили дві світові війни, але не пережили російського нападу. Хочу сказати, що «Будинок офіцерів» в Другу світову війну також був зруйнований, але його відбудували. Тепер ця будівля знову зруйнована і ми її відновимо. Площа Перемоги так і залишиться, але це буде Перемога України над росією», — розповідає очільник Вінниці Сергій Моргунов.

Влада Вінниці звернулась до представників закордонних держав щодо допомоги у відновленні символу стійкості Вінниці – клубу «Будинку офіцерів».

Під час опитування наших читачів на нашій фейсбук-сторінці «Новини Вінниці на 20 хвилин», вінничани підтримали ідею збереження і відновлення культурного осередку нашого міста, навіть після нищівного удару ракетою.

Внаслідок теракту, станом на 19 липня, від рук рашистів загинуло 25 людини, троє з них – це діти.

Начальник частини піротехнічних робіт аварійно-рятувального загону ДСНС, полковник служби цивільної оборони Сергій Гайдиш пояснив, які саме вбивчі ракети ворога влучили у середмістя Вінниці.

Понад двісті людей поранені. Одразу дев’ятеро вінничан із численними пораненнями та опіками різної важкості привезли в опікове відділення Пироговки 14 липня. Вночі 19 липня померла невролог Наталя Фальштинська.

 

Читайте також:

Посли країн Європейського Союзу та Ізраїлю і Швейцарії відвідали Вінницю після ракетного обстрілу

Поховають з ведмедиком: сьогодні прощатимуться з Кирилом, який загинув від ракетного удару

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up