Символ незламності. Вінничани просять відновити Будинок офіцерів, як пам'ятку архітектури

Символ незламності. Вінничани просять відновити Будинок офіцерів, як пам'ятку архітектури
  • 14 липня 2022 року внаслідок ракетного удару, завданого рашистами по Вінниці, постраждав Будинок офіцерів — пам'ятка архітектури та містобудування. Яка його подальша доля? І яка була історія? Ми дізналися. 

Історія будинку офіцерів у місті Вінниці, з словами краєзнавців, бере свій початок з відкриття 31 грудня 1925-го воєначальником Яном Фабріциусом будинку Червоної армії, що розташовувався по вулиці Козицького. Організували його, як місце для офіцерських зборів та дозвілля. Далі споруду перенесли на площу Перемоги, 1.

Сучасне приміщення Будинку офіцерів постало у 1934-1935 роках за проектом видатного українського архітектора та містобудівника Йосипа Каракіса. Це був типовий проект кінотеатру на 1000 глядачів, створений для Вінниці, який отримав першу премію на Всесоюзному конкурсі. 

— Будинку офіцерів на цьому місці могло не бути, — розповідає історик Тетяна Кароєва. — Ще наприкінці 1920-х років на земельній ділянці, де він розташований, планували звести грандіозну бібліотеку-пам'ятник нашому земляку,  письменнику Михайлу Коцюбинському. Але проєкт так і не реалізували, серед причин — брак коштів, дефіцит товарів та пріоритетність відомчого військового будівництва.

Відео дня

У 1935 році вінницький Будинок Червоної Армії розпочинає свою роботу, як гарнізонний військовий клуб виступами жіночого хорового ансамблю «Жінхоранс». У період окупації Вінниці нацистами (1941-1944 роки) будівля також функціонувала та використовувалась німецькою окупаційною адміністрацією.

Під час відступу в 1944 році німецькі війська спалили будівлю. Роботи з відновлення тривали у 1946-1947 роках. Будинок Червоної Армії почав діяти в 1947 році і підпорядковувався 43-й повітряній армії дальньої авіації.

В 50-х роках двері Будинку офіцерів у Вінниці знову були відчинені для відвідувачів.

Тут молодь любила розважатися. У ті роки особливо модними були танцмайданчики. Якщо влітку всі із задоволенням ходили на танцмайданчик біля Літнього театру, то в холодний час зали для танців були тільки у Будинку офіцерів. До середини 1990 років біля Будинку офіцерів стояв літак ІЛ- 14, який потім прибрали. 

За часи незалежної України Будинок офіцерів — найбільша культурно-мистецька установа міста та області — стала центром культурного життя Вінниччини. У ньому проводили концерти та вистави. Діяв інститут українознавства і розгалужена мережа студій та курсів для молоді. 

У 1998 році стилізований барельєф легкого швидкісного танка БТ-7, зображений на фасаді будівлі, був прикритий пластиковою емблемою птаха-сокола. Автором та дизайнером емблеми став військовий В. Ляхов, котрий на той час уже був відомим розробником символіки ВПС ЗСУ.

Того ж року поряд із Будинком офіцерів установили Пам'ятний знак Військово-Повітряним Силам України — літак МіГ-21.

З 2004 року будівля передана до складу ПС ЗСУ, а з 1 грудня 2007 року Будинок офіцерів Повітряних Сил Збройних Сил України перейменований у Будинок офіцерів.

У 2009 році здійснено капітальний ремонт глядацької зали та сцени, встановленні нові крісла, пошито новий одяг сцени. Глядацька зала вміщувала майже 1 000 глядачів.

У квітні 2022 у Вінниці Будинок офіцерів прикрасили десятьма плакатами з українськими містами-героями. Серед них: Волноваха, Херсон, Миколаїв, Харків, Чернігів, Маріуполь, Охтирка, Ірпінь, Гостомель та Буча.

Таким чином вшанували населені пункти, які найбільше постраждали під час війни. В липні Будинок офіцерів сам став таким символом Вінниці. 

Залишити чи знести?

Під час опитування наших читачів на нашій фейсбук-сторінці «Новини Вінниці на 20 хвилин», вінничани підтримали ідею збереження і відновлення культурного осередку нашого міста, навіть після нищівного удару ракетою.

Анастасія Канівець: «Будинок офіцерів є серцем цього куточка Вінниці. Знести його — це зробити те, чого, власне, і добиваються росіяни: знищити нашу пам'ять, буквально стерти наше минуле».

Наталія: «Я вважаю, що потрібно відбудувати і нехай всім ворогам назло наш Будинок Офіцерів і надалі живе! Біля нього потрібно зробити Меморіал Пам'яті усіх жертв цієї війни».

Ольга Тарашевська: «Вважаю, що потрібно відновити Будинок Офіцерів, як пошана про воїнів-захисників , зробити його сучасним, але фасад з колонами зберегти обов'язково. Кожен гарнізон де розташовані військові частини мав свій Будинок Культури( Будинок Офіцерів)».

Наталія Тигибко: «Будинок має свою історію. Його спалили фашисти в 1944, але після війни його було відновлено. Я за реконструкцію і відновлення і після рашистів».

Валентина Гавриш, керівник танцювальної студії Sharm S, яка базується в Будинку офіцерів, теж переконана, що будівлю потрібно відновити.

Сцена Будинку офіцерів. Звітний концерт студії Sharm S

— Чудовий фасад залишився, а решту варто відбудувати. Будинок офіцерів — це історія нашої Вінниці, а тепер і символ незламності. Після війни відновили, гадаю і тепер це потрібно зробити, — говорить хореограф. — Наша танцювальна студія там працює 13 років. Крім нашої, є ще шість таких, які виховали не одне покоління вінничан. Крім того, там знаходяться різні гуртки для дітей та молоді. І єдиний у Вінниці концертний майданчик, який приймав чимало зірок з усіх куточків країни і світу.

Символ стійкості Вінниці

На наступний день після ракетного обстрілу 15 липня, керівники міста та області оголосили, що планується знесення будівлі Будинку офіцерів. Через кілька днів голова Вінницької військової адміністрації Сергій Борзов заявив, що Будинок офіцерів повністю зносити не будуть, а лише демонтують аварійні конструкції.

«Щодо Будинку офіцерів: що знесуть і що залишиться? Після влучання ракети будівля є аварійною. Такий висновок ДСНС. Після обстеження фахівцями, було прийнято рішення про розбір завалів. Мова не про знесення всього об’єкту, а про демонтаж аварійних конструкцій, де небезпечно. Будинок офіцерів вистояв Другу світову війну. Вистоїть і цю — він уже став символом стійкості Вінниці», — сказав голова військової адміністрації.

 

Читайте також:

Було весільне гільце і коровай. Попрощалися з адміністраторкою «Нейромеду» Катериною Гулою

«Реготуха, на якій трималося все». Леся Ващук разом з подругою загинули від ракетного удару

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Читач99

    Вінницький Будинок офіцерів був справжнім культурним центром міста, а зараз його треба відновити, перетворюючи на символ стійкості та опору російській агресії Путіна!  І на площі біля відновленої будівлі створити Меморіал Пам'яті всім жертвам агресії та полеглим захисникам України!
  • Андрій Дяченко

    Оновлюйте Вінницю. Знести його так само як і ювілейний
  • майя дацюк

    Відновити будинок офіцерів, реставрірувати, відкрити фонд на збір коштів для відбудови.
  • Ахіл Трикатов

    З приводу відновлення та знесення Дома Офіцерів. Є оригінал, а є реставрація. Висловлюю думку, за збереження оригіналу Дому Офіцерів (в плані те що є, з відновленням оригінальної конструкції, з відновленням історичної цінності)  , але з винесенням за межі артерії міста. ( Винести сам оригінал будівлі з проїзної частини, перенести в інший район " наприклад Тяжилів" але це треба узгоджувати.

keyboard_arrow_up