Посли країн Європейського Союзу та Ізраїлю і Швейцарії відвідали Вінницю після ракетного обстрілу

Посли країн Європейського Союзу та Ізраїлю і Швейцарії відвідали Вінницю після ракетного обстрілу
  • Вчора, 18 липня, Вінницю відвідала іноземна делегація.
  • Посли 16-ти країн Європейського Союзу та Ізраїлю і Швейцарії приїхали до міста, аби на власні очі побачити наслідки жахливого теракту, який стався 14 липня.
  • Тоді три російських ракети типу «Калібр» влучили по середмістю Вінниці. Дві сотні людей постраждали, 24 людини загинули.

Представники іноземних країн зустрілись з керівниками міста та області, обговорили шляхи усунення наслідків руйнувань після терористичного акту російського агресора. Також делегація побувала на місці трагедії та вшанувала пам'ять жертв від російського ракетного удару. Про це повідомляє вінницька міська рада.

Посли та дипломатичні представники країн Європейського Союзу та Ізраїлю зустрілись з керівниками міста та області і обговорили подальші дії щодо усунення наслідків руйнувань після ракетного удару.

Вінницький міський голова Сергій Моргунов звернувся до представників іноземних держав та розповів про наслідки теракту.

Відео дня

«Сьогоднішня зустріч — це демонстрація того прикладу, що вся демократична спільнота підтримує і Україну, і зокрема місто Вінницю, у війні з російським агресором. 14 липня 2022 року — трагічний день. Хочу розповісти про місце, де стався теракт. Площа Перемоги є однією із центральних площ Лівобережжя Вінниці. Тут знаходиться пересадковий вузол громадського транспорту. Поруч - одна з головних торговельних вулиць міста Вінниці — вулиця Коцюбинського. Від цієї площі за 1 кілометр 800 метрів знаходиться залізничний вокзал. За 800 метрів — Центральний ринок. Буквально за 100 метрів — пологовий будинок. Трішки нижче — Педагогічний університет. За культурним центром, який усі називають, буцімто, «військовим об’єктом», за 200 чи навіть 100 метрів знаходиться великий торговельний центр. Навпроти — швейна фабрика. Тож поруч ніяких військових об’єктів у радіусі 2 кілометрів взагалі немає», — пояснює Сергій Моргунов.

Очільник Вінниці додає, що того дня по місту влучили 3 ракети.

«На сьогоднішній день пошкоджено 8 об’єктів соціальної структури, 2 дитячих садочки, початкова школа, поліклініка, пологовий будинок. Цей удар завдав і великої біди для багатоповерхових житлових будинків, а їх – 85. Зроблено дослідження 855 квартир, де потребується заміна вікон. На п’яти будинках треба замінювати дахи. А до прикладу, культурний центр і клініка «Нейромед» взагалі повністю знищені», — говорить міський голова Сергій Моргунов.

Внаслідок теракту, станом на 19 липня, від рук рашистів загинуло 25 людини, троє з них – це діти.

«203 особи звернулось до лікарень, 61 людина заходиться безпосередньо на стаціонарному лікуванні в наших міських лікарнях. 4 людини направлено у Львів в опіковий центр з достатньо важкими опіками. З перших хвилин цієї трагедії лікарі всіх міських і обласних лікарень Вінниці були на своїх робочих місцях. Приїхали і ті лікарі й медсестри, які були у відпустці, у яких був вихідний. Всі були на своєму робочому місці. На жаль, три людини у нас померло в лікарні у перший день. І у суботу від тяжких поранень померла ще одна жінка. Хочу наголосити, що внаслідок цього теракту загинули троє дітей. Думаю про дівчинку Лізочку ви чули зі ЗМІ. В самій лікарні «Нейромед» заживо з мамою згорів семирічний хлопчик Максим. А на стоянці в автомобілі заживо згорів хлопчик Кирило 8 років. Ми однозначно оцінюємо це як терористичний акт по цивільному населенню України і Вінниці. Всі вінничани переконані в тому, що винні у цій трагедії зобов’язані понести покарання. Однозначно, має бути засудження всією світовою спільнотою цієї терористичної війни росіян проти України», — говорить Сергій Моргунов.

Начальник Вінницької обласної військової адміністрації Сергій Борзов під час зустрічі подякував Урядам країн за тверду й послідовну підтримку суверенітету та територіальної цілісності України, а також за надану допомогу і підтримку для тисяч українських переселенців.

«Також дякую Вам за оперативне реагування на цей жахливий воєнний злочин, що відбувся 14 липня. Особлива увага обласної військової адміністрації приділяється лікуванню поранених. З залученням обласного резерву повністю забезпечено потреби лікарських закладів, ведуться роботи з аварійного ремонту будинків. Однак, на випадок повторення таких ситуацій, маємо постійно наповнювати резервні склади. Тому допомога міжнародних інституцій є необхідною і ми готові надати всю інформацію та супровід для її оперативної передачі постраждалим. Ще раз хочу висловити подяку за вашу підтримку в цей непростий час та запевнити, що ми готові до подальшої співпраці», — каже Сергій Борзов.

Під час зустрічі свою підтримку Вінниці висловив Посол Франції Етьєн де Понсен, який відвідував Вінницю раніше.

«Одразу, як ми з колегами почули про те, що відбулось у Вінниці, зрозуміли, що є необхідність приїхати та побачити ситуацію на власні очі на площі, де це відбулось. Висловити співчуття, висловитись про допомогу, почути ваші потреби щодо допомоги. Зрозуміло, що така терористична атака не має жодного виправдання. Це абсолютно терористична атака проти цивільного населення, яке жило нормальним, звичним життям. На жаль, ми розуміємо, що така подія може статися будь-де в Україні. Ми хотіли приїхати і висловити слова підтримки та співчуття вінничанам», — зазначає Посол Франції Етьєн де Понсен.

Приїхав і Посол Швейцарії Клод Вільд, який з перших днів російського нападу підтримував Вінницю, а за його підтримки місто отримало допомогу від Швейцарської гуманітарної місії.

«Ми це ніколи не приймемо, ми не приймали цього ані вчора, ані сьогодні і це не буде прийнято, ані завтра. Я хотів би подякувати керівникам міста та області за вашу миттєву реакцію на події, які відбулись. Оскільки, без відповідної реакції, належного реагування відповідних служб, ця кількість жертв, яка є, була б значно більшою. Наразі ми маємо докласти всіх зусиль для того, щоб допомогти вам відбудуватись. Я знаю, що ці роботи вже розпочались і я думаю, що ви надасте відповідну інформацію і ми зможемо прискорити те, що вже відбувається», — каже Посол Швейцарії Клод Вільд

Посол Бельгії Петер ван де Вельде наголошує, що країни-члени Європейського союзу мають усіма силами допомагати Україні побороти ворога і здобути перемогу.

«Я хочу підкреслити, що мені надзвичайно прикро, що власне перший візит, який я здійснюю поза межі Києва, відбувся до вашого міста через такі складні обставини. Я хочу висловити надію, що за допомогою і підтримкою міжнародної спільноти, і зокрема допомогою Європейського Союзу ми разом зможемо допомогти Україні завершити цю брутально-агресивну агресію росії проти України. І тоді ми разом зможемо повернутись в майбутнє, в якому такі випадки більше не повторяться», — говорить Посол Бельгії Петер ван де Вельде.

Під час зустрічі виступили і Посол Хорватії Аніца Джамич та Посол Словенії Томаж Менцін. Вони одноголосно стверджують, що винні у цьому терористичному акті мають бути покарані.

«Словенія надзвичайно шокована новинами з Вінниці. Я долучаюсь до всіх тих слів, які прозвучали від моїх колег. Будь-який воєнний злочин, який відбувся в Україні - він має бути покараний. І відповідальні, і ті, хто їх скоїв, мають бути притягнуті до відповідальності. Словенія буде надавати підтримку Україні у всьому, чого Україна буде потребувати, і ми всі висловлюємось проти цієї страшної невиправданої агресії», — каже Посол Словенії Томаж Менцін.

«Оскільки я походжу з Хорватії — це вже друга війна у моєму житті. Ми через все це проходили 30 років тому, тож побачити це ще раз – надзвичайно емоційно. Хорватія надаватиме допомогу із відновлення міста Вінниці і області», — говорить Посол Хорватії Аніца Джамич.

Після зустрічі Посли країн Європейського Союзу та Ізраїлю відвідали місце, де стався теракт, аби на власні очі побачили звірства росії проти українців.

«Будинок Офіцерів» 1940 року, також тут є будівлі 1953 року, 1956 року, а також будівлі, які пережили дві світові війни, але не пережили російського нападу. Хочу сказати, що «Будинок офіцерів» в Другу світову війну також був зруйнований, але його відбудували. Тепер ця будівля знову зруйнована і ми її відновимо. Площа Перемоги так і залишиться, але це буде Перемога України над росією», — розповідає очільник Вінниці Сергій Моргунов.

Влада Вінниці звернулась до представників закордонних держав щодо допомоги у відновленні символу стійкості Вінниці – клубу «Будинку офіцерів».

Під час огляду місця трагедії начальник частини піротехнічних робіт аварійно-рятувального загону ДСНС, полковник служби цивільної оборони Сергій Гайдиш пояснив делегації, які саме вбивчі ракети ворога влучили у середмістя Вінниці та показав її рештки.

«Попередньо було встановлено, що ракетного удару було завдано трьома ракетами типу «Калібр». Її початкова вага 1770 кг. Швидкість польоту – від 180 до 240 км/с. Вага бойової частини ракети складає 450 кг. Саме ця ракета типу «Калібр» призначена для особливо важливих військових цілей, складів боєприпасів та баз зберігання паливно-мастильних матеріалів», — каже Сергій Гайдиш.

Посол Ізраїлю Михайло Бродський зазначив, що ізраїльтяни солідарні з українцями, адже добре розуміють, через які жахіття проходить народ України.

«Мій перший приїзд до Вінниці відбувся в січні цього року — лише за один місяць до початку повномасштабної війни. Тоді ми обговорювали ситуацію — всі були дуже занепокоєні, але на той момент ніхто навіть уявити не міг, що ракети насправді будуть вражати великі міста України: Вінницю, Київ… Мені надзвичайно неприємно, що другий візит у Вінницю відбувається за таких надзвичайно складних умов. В Ізраїлі ми дуже добре розуміємо, через що проходить народ України, оскільки наш народ, наші громадяни, наші діти також дуже страждають через ракетні обстріли. Я переконаний, що українці зараз значно краще розуміють ізраїльтян. Ми хочемо ще раз висловити в знак солідарності слова підтримки і, впевнений, що ми зможемо зробити все для того, щоб відбудувати Україну, і ваше місто», — говорить Посол Ізраїлю Михайло Бродський.

 

Читайте також:

«Це була вогняна пастка». Що відомо про людей, які під час обстрілу були в медцентрі

Поховають з ведмедиком: сьогодні прощатимуться з Кирилом, який загинув від ракетного удару

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Anatoliy Havrylyuk

    Для чого настільки точно повторювати слова міського голови?

    Це ж надання координат ворогу! Ви що з глузду з'їхали?

keyboard_arrow_up