Їх убила росія. Імена та історії загиблих внаслідок обстрілу Вінниці 14 липня

Їх убила росія. Імена та історії загиблих внаслідок обстрілу Вінниці 14 липня
  • Удень, у велелюдне місце, російські війська ударили ракетами по Вінниці.
  • За офіційною інформацією, на місці загинули 23 людини, ще двоє — у лікарнях, від отриманих травм. Пізніше стало відомо про ще дві смерті.
  • Але загиблі — це не тільки цифри статистики. Ми розповідаємо історії жертв ракетного удару.

Цей матеріал про загиблих редакція «20 хвилин» збирала торік, невдовзі після трагедії, і опублікувала 19 липня. Сьогодні, у День жалоби, показуємо його вам знову. З іменами і фотографіями дорослих і дітей, які загинули рік тому, 14 липня 2022 року.

Їх тут 21. Пізніше жертв додалося. Когось не змогли врятувати лікарі через тяжкість травм... Хтось вважався безвісти зниклим, поки не ідентифікували останки... Про кількох людей ніде не писали, тому ми інформації не знайшли. Тож список нижче, на жаль, не вичерпний.

Всього за наслідками ракетної атаки по площі Перемоги не стало 29 вінничан. Вічна їм пам'ять! 

Відео дня
cript async src="https://telegram.org/js/telegram-widget.js?22" data-telegram-post="vn20minut/17862" data-width="100%">

 


Загинули 25 людей (на той момент було відомо про таку кількість - ред.), з яких троє дітей — такі жахливі наслідки має падіння російських ракет, посеред білого дня, в людне місце Вінниці.

— Але загиблі — це не статистика! — каже головний редактор RIA/20minut.ua Вадим Павлов. — Коли президент України Володимир Зеленський називає усіх загиблих на ім'я, вони перестають бути просто черговою цифрою у списках втрат. Але вінницька влада досі не назвала. І на моє прохання надати списки — відмова. 

Вадим Павлов упевнений, що потрібно показати, що за цифрою 25 — не просто 25 тіла. За цією цифрою 25 людей, 25 історій, 25 життів. 

Увесь світ має бачити їхні обличчя, знати кого вбила росія. З відкритих джерел ми встановили та перевірили імена 21-ї жертви російського обстрілу.

Ліза Дмитрієва, 4 роки

Кирило Пяхін, 8 років

Вікторія Рекута, 35 років та її син Максим, 7 років

Аліна Кисіль, 25 років

Євген Коваленко, 25 років

Віктор Поліщук, 37 років

Леся Ващук (41) та Світлана Чешківська

Катерина Гула, 24 роки

Тетяна Харченко, 32 роки

Володимир Даценко, 34 роки

Олександра Борівська

Оксана Тиховська

Галина Олексів, 29 років

Ніна Нелегач, 56 років

Наталія Фальштинська, 45 років

Катерина Суверіна, 58 років

Костянтин Пузиренко, 40 років

З 1992 року був у Бердичеві, куди його батько-військовий перевіз родину. Після школи присвятив своє життя армії. Брав участь в АТО. З часом переїхав до Вінниці, де жив разом з дружиною і донькою, яка цього року закінчила третій клас школи.

«Російська ракета обірвала життя повного сил, мужнього й відданого своєму народові воїна», — розповіли у виданні «РІО-Бердичів».

Ольга Лисенко, 20 років

21 липня у лікарні померла 20-річна Ольга Лисенко. Вона стала 26 жертвою ракетного обстрілу центру Вінниці російськими військовими.

«Це дочка нашого колеги. Попри старання лікарів врятувати дівчину, її життя сьогодні обірвалося. Ольга постраждала внаслідок ракетного удару агресора по мирному населенню у Вінниці 14 липня», – повідомили у Сьомому апеляційному адміністративному суді, де працює батько дівчини.

Як повідомили рідні загиблої, 14 липня о 10:40 дівчина поверталася додому від стоматолога та потрапила під ракетний удар росіян. Ольга отримала 98% опіків та померла на сьомий день після трагедії.

У загиблої залишилися батьки.

Павло Ковальчук

Павло був одним з тих, кому вдалося вибратися живим з «вогняної пастки»: дитячий невролог на момент обстрілу Вінниці 14 липня був в приміщенні діагностичного центру «Нейромед», що біля «Ювілейного». Чоловік отримав опіки 70% тіла, але за допомогою пішоходів дістався до найближчої станції швидкої медичної допомоги.

Пізніше того ж дня чоловіка госпіталізували в опіковому відділення Пироговки, і незабаром доставили на лікування за кордон, в Краківський опіковий центр.

«Я живий! Я у свідомості, бачу і відносно непогано чую. Я можу рухатися і сподіваюся зможу рухатися повноцінно. Я, сім’я, близькі та друзі вдячні за підтримку», — повідомляв на своїй фейсбук-сторінці Павло Ковальчук.

20 днів медик боровся за життя. Лікарі робили усе можливе. Але у вівторок 2 серпня стало відомо, що Павло Ковальчук помер у лікарні. У «Нейромеді», де працював невролог, сказали, що «численні опіки та поранення виявились дуже важкими».

 

Читайте також:

«Таке було, коли у Вінниці вибухали маршрутки», — розказують в опіковому відділенні Пироговки

Покажчиків стане більше, усе інше — на плечах вінничан. У міськраді відповіли на запитання про укриття

Жертвам російського обстрілу Вінниці: як отримати допомогу і куди звертатись

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Олег Чиж

    Скорботний день... Життя не повернеш. Але хотілося б все таки дізнатись правду, якою б гіркою вона не була. Удар був спрямований в гарнізонний будинок культури при повітряних силах - будинок офіцерів. До сих пір ходять чутки про зібрання саме в цьому будинку військових чи то на нараду, чи щось подібне. Про безліч трупів військових, що вивозилися вночі. Одне з перших відео, що було оприлюднене - це коли бігла на допомогу англійномовна жінка не в цивільному. Перший виступ президента про те, що терористи вдарили в середмістя по цивільному об'єкту, а вже потім почали казати про гарнізонний будинок культури при повітряних силах. Дуже багато запитань, на які до цих пір немає відповідей. Ми маємо право на правду, щоб не повторювати помилки. Якщо в дійсності там планувалось засідання, про яке так само в приватних розмовах натякають самі ж військові - то чому воно проводилось серед білого дня на одному з найлюдішньому та найжвавішому місці у Вінниці. Тоді ніхто не був покараний і не поніс покарання. А ми відповідно не дізналися всю правду. Адже саме розташування будинку офіцерів та будинку побуту призвело до таких жертв.
  • Вадим Шмагалов

    Оксану Тиховську я знав особисто. В 8 школі працювала її мати. Разом навчались в школі. Оксана була трішки молодша. Потім Оксана стала вчителькою і викладала в рідній школі. Того дня, наскільки мені відомо від її колег, знаходилась у відпустці. Але жах, як несправедливо "закінчилась її відпустка".
  • Читач79

    А ще шестеро хто?
  • Галина Волосенко

    Царсвтво небесне і вічна пам'ять

keyboard_arrow_up