Як вінничанам отримати компенсацію за знищене авто під час війни

Як вінничанам отримати компенсацію за знищене авто під час війни
Автомобілі були на стоянці біля «Ювілейного», куди впала одна з російських ракет / Фото Вадима Павлова
  • 40 автомобілів згоріли вщент внаслідок обстрілу Вінниці 14 липня.
  • Але у «Дії» та «Прозорих офісах» приймають заявки на компенсацію за пошкодження нерухомості.
  • Розпитали юристів про те, що робити людям, яким росія знищила або пошкодила машини під час ракетного удару?

26 загиблих та понад 60 госпіталізованих людей — наслідки ракетного удару росії по цивільних об’єктах Вінниці 14 липня. Крім людських жертв, були ще й матеріальні: 55 пошкоджених житлових будинків, 40 знищених авто.

У «Прозорих офісах» та в «Дії» вінничани можуть подати заявку на відшкодування пошкодженого/знищенного майна. От тільки нюанс — це право діє тільки на житлову нерухомість. То як бути автовласникам, чиї машини були знищені росією у Вінниці?

Страхова не заплатить

Страхування автомобілів — автоцивілка — є обов’язковою для водіїв в Україні. Але, як виявляється, ні ОСЦПВ, ні навіть КАСКО, не покриває збитків, отриманих внаслідок воєнних дій. Про це журналісту розказав адвокат Вадим Володарський.

Відео дня

— Автоцивілка не покриває такий ризик. КАСКО, зазвичай, містить пункт, що воєнні дії не є страховим випадком, — каже Володарський. — Таким чином, у більшості випадків (якщо у вас в КАСКО не було прописано страхування авто від воєнних дій) отримати відшкодування за знищений внаслідок обстрілу автомобіль неможливо. Доведеться чекати появи механізму відшкодування на міжнародному рівні коштом країни-агресора.

Наразі в Україні немає закону, який би регулював процес виплат та компенсацій. Верховна Рада ще 1 квітня схвалила в першому читанні проект закону №7198 «про компенсацію за пошкодження або знищення окремих об’єктів нерухомості». Тобто, над цим проектом нардепи працюють далі, і коли він стане законом — незрозуміло.

А про компенсацію збитків за знищення рухомого майна — автомобілів, побутової техніки, особистих речей тощо — взагалі зараз не йде мова. То що тоді робити?

Експертизу мають зробити безоплатно

Юристка ГО «Правозахисна група «Січ» Віталія Серебрянська радить займатись фіксацією отриманих збитків.

— Треба робити фото, відео, збирати публікації у ЗМІ, — каже юристка. — Далі варто звернутися до правоохоронців — у поліцію або до прокуратури — щоб подати заяву про вчинення кримінального правопорушення з боку російської федерації.

Після відкриття провадження, людина отримує статус потерпілої особи, може взяти витяг з реєстру досудових розслідувань, та звернутися до слідчого із клопотанням провести експертизу.

— Таким чином, кваліфікований експерт визначить суму збитків від пошкодження чи знищення автомобіля внаслідок російського обстрілу. І така експертиза, в рамках кримінального провадження, є безкоштовною для заявника, — зауважила Серебрянська.

А ще треба поскаржитись у слідчий комітет рф (!)

Наступний крок, який вас дещо здивує — це звернення до слідчого комітету російської федерації. 

Через їх «Интернет-приемную» (sledcom.ru/reception) ви зможете подати звернення, в якому зазначите, що «у такому то місці, в такий час, внаслідок обстрілу російською федерацією було знищене майно та отримана така сума збитків. Прошу провести розслідування та виплатити компенсацію». Залиште адресу своєї електронної пошти, на яку вам надішлють відповідь.

— Це формальність, яку треба виконати людині, перед тим як звернутися до міжнародних судів, — пояснила Віталія Серебрянська. — Зокрема, можете потім звернутись в Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ - авт.), куди маєте право подати скаргу щодо порушення своїх майнових прав і вимагати компенсацію від російської федерації.

Однак, станом на 21 липня, ще немає виграних справ про стягнення коштів за знищене у війну майно, та й самого розгляду справ про воєнні збитки українців у ЄСПЛ.

— Але факт подання таких заяв в міжнародні та українські суди — це сигнал від суспільства до українських органів влади, що є потреба в дієвих механізмах компенсації, — підкреслила юристка ГО «Правозахисна група «Січ» Віталія Серебрянська.

Раніше, нагадаємо, родини жертв обстрілу Вінниці можуть отримати матеріальну допомогу з бюджету міста.

 

Читайте також:

Як фіксувати руйнування майна через Дію. Інструкція

«Нехай влада зробить монумент і побудує сховища». Вінничани про те, як вшанувати жертв обстрілу

«Пам'ятає, як все було у вогні. А потім він втратив зір». Історія Сергія, який потрапив під ракетний обстріл

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up