Годинникар з «Ювілейного» поховав батька після обстрілу. Чому йому відмовили у допомозі?

Годинникар з «Ювілейного» поховав батька після обстрілу. Чому йому відмовили у допомозі?
Денис Димік працював в «Ювілейному», як і його батько. Чоловік розповів, що під час російського обстрілу 14 липня вони отримали поранення, але батька не поклали в лікарню одразу
  • У міськраді заявляли, що оплачують поховання загиблих внаслідок російського обстрілу Вінниці 14 липня.
  • Однак Денис Димік цю допомогу не отримав. Його батько пережив ракетний удар. Але невдовзі йому стало гірше і чоловік помер в лікарні.
  • І коли син покійного звернувся за компенсацією коштів з поховання, то отримав відмову. В чому причина?

— Мій батько помер через поранення, які отримав внаслідок російського обстрілу 14 липня. І зараз, коли я хочу повернути частину коштів за поховання, зіткнувся з байдужістю міської влади, — розповів журналісту годинниковий майстер Денис Димік.

«Питання не в грошах, а в справедливості»

Вінничанин та його батько Юрій були годинниковими майстрами в «Ювілейному». Працювали на першому поверсі. Коли впали ракети росіян їх відкинуло вибуховою хвилею. Обидва отримали поранення: Денису осколки влучило в око, Юрію — вдарило уламками в потилицю та між лопатками.

— Батька відвезли в лікарню на Київській, де наклеїли пластир і відпустили додому. Наступного дня батько став задихатись. Викликав «швидку», його повезли у реанімацію Пироговки. 23 липня мені зателефонували й сказали, що він помер, — каже Денис.

Відео дня

У Вінницькій міськраді повідомляли, що загиблих внаслідок ракетного обстрілу поховають коштом громади. Розмір допомоги на поховання складає 10 тисяч гривень, а якщо прощання і поховання коштує більше — різницю доведеться доплатити. Якщо людина звертається не до комунальної ритуальної служби, а до приватників, то потім отримає компенсацію за поховання в розмірі 10 тисяч. Таке розповідали й Денису Диміку.

— Тіло батька відправили на розтин в судмедекспертизу, на Гліба Успенського. Дівчина, яка працювала в ритуальній службі, сфотографувала довідку від судмедексперта, надіслала її у Вайбер і сказала, що міськрада погодила, — згадує Денис. — На наступний день я поховав батька. І мені дзвонить ця дівчина та каже, що «мої документи в міськраді завернули» і що я допомоги на поховання не отримаю.

Уже потім чоловік з’ясував, що судмедексперт написав причину смерті — ішемічна хвороба серця. Вибухові травми стали «другорядними причинами».

— Я взяв довідку в Пироговці 027/0, де вказано, що у батька були осколкові поранення м’яких тканин потилиці, між лопаток; були вибухові травми легень. Якраз це стало причиною смерті. Але судмедексперт відмовився переписати свій висновок, — каже Денис Димік.

Чоловік розказав, що питання не в грошах, а в справедливості:

— Як це можливо? Спочатку допомогу обіцяють, а потім сказане назад забирають, — говорив Димік. — А батько до останнього дня ходив на роботу, і на болі в серці ніколи не жалівся.

Наостанок чоловік сказав, що подав документи до міськради ще й на матеріальну допомогу 50/25 тисяч. За себе і за батька.

— Мені цікаво, яку вони відповідь на це дадуть. Бо коли ти працюєш офіційно, сплачуєш податки, то ти місту потрібен. А коли вже тобі треба допомога від міста — то повний ігнор, — підсумував Денис Димік.

Не підпадає під умови програми

У департаменті соцполітики міськради підтвердили, що годинникар Денис Димік справді звертався за допомогою на поховання батька. І те, що йому було відмовлено у виплаті компенсації.

— За медичним висновком його батько помер від ішемічного інсульту. За рішенням виконкому міськради, однією з підстав виплати матеріальної допомоги на поховання є довідка про смерть внаслідок обстрілу. Тобто, при всьому бажанні допомогти та при повазі через смерть близької людини, ми не можемо надати йому компенсацію на поховання, адже у висновку вказана причина смерті, не пов’язана з обстрілом. Проте ми будемо шукати шляхи вирішення цієї ситуації та, зокрема, через виплату матеріальної допомоги з міського бюджету за іншої програми, — сказала директорка департаменту соцполітики міськради Валентина Войткова.

Нагадаємо, жертви російського обстрілу 14 липня можуть отримати допомогу від міста: 50 тисяч — члени сімей загиблих внаслідок обстрілу, 25 тисяч гривень — постраждалі, які лікуються в стаціонарах.

— За статистикою, 27 людей загинули через російський обстріл Вінниці. Члени сімей 12 загиблих людей подали документи на отримання матеріальної підтримки з бюджету громади. І вони вже її отримали, — говорить Войткова. — Щодо поранених, то таких маємо 89 людей, які після обстрілу опинилися в стаціонарі. Але порядок, який затверджений виконкомом міськради, передбачає виплату допомоги тільки людям з пропискою у Вінницькій міській громаді. Подали документи 24 людини, й дев’ять з них вже отримують допомогу на лікування.

Порядок треба міняти

З випадком Дениса Диміка також знайома депутатка Вінницької міськради Олена Верлан-Кульшенко. Після російського обстрілу 14 липня вона як волонтерка і як депутатка стала допомагати жертвам обстрілу.

— Виконком міськради затвердив правила і програму видачі коштів допомоги тільки тим громадянам, які безпосередньо є вінничанами. Та й члени сімей загиблих, для отримання виплати, також мають бути вінничанами, — каже Олена Верлан-Кульшенко. — Разом з тим, міська влада не врахувала те, що є захворювання, які розвиваються на фоні обстрілів. І це якраз така ситуація, яка виникла з померлим батьком Дениса Диміка.

Депутатка каже, що коли батьку Дениса стало гірше і його відправили знову до лікарні, то його прийняли вже як пацієнта і після ракетного обстрілу, і з хворобою серця, яка могла розвинутися через пережитий стрес. 

Тож нині вона клопотатиме, щоб син зміг отримати матеріальну допомогу в 50 тисяч гривень через смерть покійного батька.

— Що стосується виплати на поховання: у лікарському свідоцтві про смерть в Юрія Диміка написано, що основним діагнозом є хвороба серця, а супутні — якраз результати обстрілу, — каже Олена Верлан-Кульшенко. — Вважаю, що міська рада повинна це врахувати та виплатити компенсацію за поховання, як це й було обіцяно. Бо сам Денис і його батько — вінничани. І якщо ми говоримо, що допомагаємо вінничанам, мешканцям територіальної громади, то тут повинні максимально викластись і справді допомогти.

Депутатка міської ради буде готувати звернення, щоб до програми допомоги жертвам російського обстрілу були внесені зміни.

— Зараз є велика кількість постраждалих від обстрілу, які не є вінничанами, — підкреслила Олена Верлан-Кульшенко. — Є одинокі люди, які не можуть самостійно подати документи, бо проходять лікування. Є такі, хто отримав після ракетного обстрілу тільки амбулаторну допомогу і за нинішніми умовами не підпадає під програму. Це все треба враховувати та надати допомогу.

Не вінничанам — не допомагають?

А як тоді отримати допомогу не вінничанам? Нагадаємо, серед загиблих був 8-річний херсонець Кирило Пяхін; 4-річна киянка Ліза Дмитрієва; жителі Теплицького району Вікторія Рекута та її семирічний син Максим. Та й серед поранених є не мешканці обласного центру.

У таких випадках вже область «підставляє плече». Перша заступниця голови ОДА Наталя Заболотна розказала, що наразі кошти отримали 25 людей: 9 родин загиблих та 16 постраждалих. 

Розмір допомоги аналогічний тому, що є в міській програмі: 50 тисяч для сімей загиблих, 25 тисяч гривень — тим, хто був госпіталізований.

«Ми знаємо, що на місці події були не тільки вінничани. Постраждали люди з інших регіонів. Також є такі люди серед загиблих. І вони мають право отримати цю допомогу, — написала Заболотна на своїй фейсбук-сторінці. — Люди, які подали заяви, отримали виплати в той же день у вечері. Зокрема, мама загиблого хлопчика з Херсона знаходиться не у Вінниці. Вона відправила необхідний пакет документів та вже наступного дня отримала виплати».

Обласна влада, нагадаємо, для допомоги постраждалим і загиблим отримала благодійні кошти від фонду «МХП-Громаді» (3 млн грн) та «Вінницького олійножирового комбінату» (500 тисяч гривень).

Варто зауважити й такий нюанс: люди, які подалися на допомогу від міста, не можуть отримати аналогічну виплату від області й навпаки.

Де можна спитати про виплату допомоги

Отримати консультацію щодо пакета документів, поставити питання про виплату допомоги жертвам російського обстрілу 14 липня мешканці Вінницької міської громади можуть за цими номерами:

  • 093-190-83-93 (Управління соціального захисту населення Лівобережне),
  • 097-101-58-40 (Управління соціального захисту населення Правобережне).

Консультацію щодо допомоги жертвам обстрілу для мешканців Вінницької області (не прописані у Вінниці та приміських селах, що є частиною нашої громади) чи інших регіонів можна отримати у фонді «Обласний гуманітарний штаб»: 063-653-81-15.

Французька організація, нагадаємо, буде платити по 6 тисяч 660 гривень жертвам російського обстрілу Вінниці 14 липня. Читайте про те, як отримати цю виплату.

 

Читайте також:

Як вінничанам отримати компенсацію за знищене авто під час війни

Їх убила росія. Імена та історії загиблих внаслідок обстрілу Вінниці 14 липня

Як родинам жертв обстрілу Вінниці отримати допомогу від міста? Процедура і перелік документів

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (99)
  • Вадим Шмагалов

    До редакції. Я практикуючий юрист, адекватний громадський діяч, борець з несправедливістю і беззаконням. Готовий безкоштовно допомогти потерпілому від російської ракети та міськрадівського свавілля у відстоюванні свого права в судовому порядку. Мій телефон (097)336-20-29. Передайте потерпілому. Вадим.
  • Mariposa

    Да вы хотите сказать,что это деньги????Вы с ума сошли,я сдерживаюсь сказать!!!На ракеты ,на сука зарплаты этим уепанам не жалко,а на детей, Стариков и умерших эти копейки??Нет..этой страны просто нету..бедные солдаты гибнуть за олигархию...
  • Oleg Getmanyuk

    Надо дожить до следующих выборов и поменять их всех нах!

    Вадим Шмагалов reply Oleg Getmanyuk

    А чи варто чекакати наступних виборів? Коли вони ще будуть?
  • Alex Brooy

    Будь-яка влада, яка лишається більше одного строку, нажаль стаж мафією.

keyboard_arrow_up