Історія «Ювілейного» та площі Перемоги, які постраждали під час обстрілів. Краєзнавці показали старі фото

Історія «Ювілейного» та площі Перемоги, які постраждали під час обстрілів. Краєзнавці показали старі фото
  • Внаслідок російського ракетного обстрілу минулого тижня руйнувань зазнали в тому числі й «Ювілейний», площа Перемоги та десятки будівель довкола. 
  • Вінницькі історики розповідають їхню історію та додають старі фото цих місць, знаних кожним вінничанином.

Інформацію про «Ювілейний» та площу Перемоги опублікували на сторінці «Музею Вінниці». Команда Музею розповідають, що площа Перемоги — це територія на перетині вулиці Замостянської, вулиці Винниченка та проспекту Коцюбинського. Відомо, що на початку ХХ століття тут діяла 2-га поліцейська частина Вінниці. 

Тоді місто ділилося на дві поліцейські дільниці: перша розташовувалась у середмісті, а друга на Замості. В умовах більшовицької окупації, а згодом і нацистської, такий принцип організації зберігся. Скоріш за все, відомчі структури користувалися тим самим приміщенням, яке існувало ще з імперських часів.

«Як громадський простір площа почала формуватися у 1930-х роках, після спорудження Будинку офіцерів. Тоді ж буквально навпроти побудували будинок лікарів – житловий будинок за адресою проспект Коцюбинського, 39. З іншого боку площі розташовувалась Вознесенська церква. У 1929 році її закрили в рамках антирелігійної кампанії і переобладнали під кінотеатр. Будівлю було зруйновано під час Другої світової війни, на її місці побудували житловий будинок управління залізниці (будинок залізничників)», — йдеться у дописі. 

Відео дня

Як читаємо, у 1960-х поруч звели першу у Вінниці дев’ятиповерхівку з бетону та скла – будинок побуту «Ювілейний». А в 1965 році це місце офіційно назвали площею Перемоги на честь перемоги у Другій світовій війні.

Скульптура тенісистки на бульварі по проспекту Коцюбинського, період німецької окупації 1941-44 років. Фото зі спільноти Історія Вінниці.
Скульптура тенісистки на бульварі по проспекту Коцюбинського, період німецької окупації 1941-44 років. Фото зі спільноти Історія Вінниці.
Скульптура тенісистки на бульварі по проспекту Коцюбинського, період німецької окупації 1941-44 років. Фото зі спільноти Історія Вінниці.

Від площі Перемоги вели два бульвари

«Для маркування простору і доповнення контексту «Перемоги у Великій Вітчизняній» у 1968 році на площі встановили типовий пам’ятник радянському воїну-переможцю. У піднятій руці він тримав пістолет-кулемет Шпагіна (ППШ), а іншою рукою обіймав маленьку дівчинку. За свідченнями вінничан, пам’ятник виявився не надто міцним, оскільки у 1977 році під час невеликого землетрусу він був пошкоджений, а згодом його взагалі демонтували», — кажуть у Музеї. 

Вид на площу Перемоги з бульвару на проспекті Коцюбинського, 1969 рік. Фото зі спільноти Історія Вінниці.
Площа Перемоги, вид на ріг сучасної вулиці Замостянської та проспекту Коцюбинського від Будинку офіцерів. 1968 рік. Фото Володимира Бея.
Пам’ятний знак воїну-переможцю в Другій світовій війні на площі Перемоги. Фото В.Т. Осьмушко, 1976 рік.

До середини 1970-х років від площі Перемоги вели два бульвари. Перший існує й сьогодні – це пішохідна зона вулиці Замостянської. Другий бульвар пролягав по проспекту Коцюбинського і був подібним до першого: пішохідна зона, оточена трамвайними коліями та дорожнім полотном.

Після реконструкції проспекту у 1977 році бульвару не стало, а трамваї до вокзалу і назад почали їздити звичним для нас усіх маршрутом – в об’їзд по Замостянській.

Площа Перемоги, приблизно перша половина 1970-х років. У кадрі видно будинок залізничників та бульвар на проспекті Коцюбинського

«У другій половині 1970-х позаду «Ювілейного» побудували Будинок урочистих подій (сучасний відділ ДРАЦС). Площа Перемоги все більше набувала сучасного вигляду», — говорять фахівці. 

Будинок побуту «Ювілейний» у 1982 році. Світлина зі спільноти Старі фото Вінниці.

Як дізнаємося з допису, у 1998 році на місці радянського «воїна-переможця» встановили пам’ятний знак на честь створення Військово-Повітряних Сил України. Це композиція винищувача МіГ-21 на постаменті у вигляді стилізованого прицілу. 

«Цікаво, що перед встановленням це був цілком боєдатний літак. За спогадами Валерія Ляхова, до Вінниці майбутній експонат прилетів своїм ходом – керосин зливали на летовищі в Гавришівці після приземлення», — додають історики. 

У наш час площа Перемоги використовується переважно для транзиту. Це один з важливих транспортних вузлів міста. Восени 2019 року Агенція просторового розвитку повідомляла, що через площу щоденно проходять 25-30 тисяч людей. 

«Ювілейний» з радянського будинку побуту перетворився на офісний центр, не втрачаючи свого значення для місцевих жителів. МіГ-21 на постаменті чудово вписався в простір і став його невід’ємною частиною. Разом з Будинком офіцерів усе це є серцем Замостя», — говорять краєзнавці. 

Читайте також:

Сховатися можна в музеях та закладах громадського харчування. Де у Вінниці знайти найближче укриття?

«На фасадах будинків має з’явитися більше покажчиків». У міськраді відповіли на запитання про укриття

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (8)
  • Ya Spooner

    Народ, який не поважає і не приймає свою історію - не має майбутнього.
  • Читач

    Автор, у вас рука не дрогнула вжити вислів "радянська окупація", живучи в безкоштовній радянській квартирі? Хто тобі зараз купить нову квартиру? Човган? Чи Зеленський?

    AK reply Читач

    Саме так, радянська окупація. А квартири не ленін/сталін/хрущов будував, а люди за ганебні копійки, не маючи нормальних умов життя. Ви мабуть квартир не бачили за кордоном, якщо на совіцьку квартиру кажете квартира. Буда це собача а не квартира, де можна душ прийняти, спорожнитись і поспати, але не жити.

    Читач reply AK

    Дитино, ти бачив ті чорні бараки навіть не із дерева, а з дранки і глини, де твої батьки чи діди жили до того, як їм дали квартиру? Ти б жив в такому досі, якби не Хрущов

    AK reply Читач

    Я бачив на свої очі бараки, і прекрасно знайомий з історією совка. Ви мабуть не знайомі з рабством у СРСР, прогуляли історію, чи по творам Леніна та Сталіна її вчили? Якщо би 80 років підряд тут народ не доїли і не винищували коменційну, наукову, підприємницьку ініціативу, ми все б давно мали. Але царський та радянський фашизм лише війни та рабство провокував.

    Читач reply AK

    маєте на увазі, що будівельникам хрущовок мало платили? Але робили 40 год тиждень, медогляд, квартира позачергово, а за комунальні платили не 50% зарплати, а 10-20%

    ОЛЕГ Карпенко reply Читач

    ви за совєти, то вперед , до паРаші

    Наталія Мазур reply Читач

    Читачу, за рахунок інших безправних категорій населення, наприклад, колгоспників, яким було заборонено покидати села, а наказано безкоштовно батрачити на радянську владу.

keyboard_arrow_up