Тікають від війни. Понад 2,5 мільйони українців залишили країну

Тікають від війни. Понад 2,5 мільйони українців залишили країну
  • Полишили свої будинки та рідну землю українці через вторгнення Росії. Люди біжать від війни до Європи, найбільше біженців прийняла Польща.

Верховний комісар ООН у справах біженців Філіппо Гранді повідомив, що близько двох мільйонів українців через напад Росії стали внутрішніми переселенцями. Ще близько 2,5 мільйонів залишили Україну.

За даними ООН, станом на 7 березня українців прийняли:

  • Польща — 1 027 603 біженців;
  • Угорщина — 180 163;
  • Молдова — 82 762;
  • Словаччина — 128 169;
  • Румунія — 78 977;
  • Росія — 53 300 (ця цифра може стосуватись мешканців підконтрольних бойовикам анклавів «ДНР» та «ЛНР»);
  • Білорусь — 406.

Наразі у Польщі маже еміграційна криза. Два міста — Варшава та Краків, більше не можуть приймати біженців з України.

Відео дня

Тим часом Міністр внутрішніх справ Польщі Маріуш Камінскі заявив, що їх країна готова приймати стільки громадян, скільки до них прибуде.

Українці зможуть на законних підставах провести в Польщі 18 місяців, у разі потреби термін перебування буде подовжений. Люди зможуть спокійно працювати в Польщі та матимуть доступ до держпослуг на загальних підставах.

У польських приймальних пунктах українців забезпечують харчуванням та медичним обслуговуванням. На одному із таких пунктів побувала наша журналістка.

«Центр для біженців з України в польському місті Пшемишль. Тут можна перепочити з дороги, поїсти та взяти все необхідне для перших днів життя. Все безкоштовно. Волонтери з Польщі та інших країн готують для українців гарячі страви просто неба. Все смачно (перевірила на собі), — розповідає Ольга Бобрусь. — Жінкам з дітьми, стареньким людям пропонують житло. Польщі та полякам великий респект за підтримку. Українців прошу бути вдячними та просто не забувати казати «Dziękuję bardzo».

 

Читайте також:

Понад 800 тисяч доларів США та старовинна ікона. На Вінницькій митниці затримали росіянина

У Вінниці затримали мародера, який з магазину вкрав кілька блоків цигарок

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up