СБУ передала арештований у Вінниці бізнес російського олігарха на два мільярди гривень

СБУ передала арештований у Вінниці бізнес російського олігарха на два мільярди гривень
  • У Вінниці арештували компанію, яка спеціалізується на виготовленні побутової хімії. Її власником є російський олігарх Володимир Плесовських .
  • Арештоване майно передали Національному агентству України АРМА.
  • Мова про підприємство «Вінницяпобутхім», яке виготовляє продукцію під маркою «Ушастый нянь»

СБУ ініціювала накладення арешту та передачу в управління Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА) активів одного з підконтрольних рф підприємств на суму понад два мільярди гривень.

— Мова йде про вінницьку компанію, яка спеціалізується на виготовленні побутової хімії. Її власником є російський олігарх, член політичної партії «єдіная росія», — зазначають у СБУ Вінниччини.

Про кого мова

У повідомленні СБУ не вказано, яка саме вінницька фірма була арештована. Але вказано, що це бізнес з виробництва побутової хімії та має російського власника. Під цей критерій підпадає тільки товариство «Вінницяпобутхім» — компанія, яка була створена ще в 1999 році, на залишках вінницького Хімзаводу.

Відео дня

Єдиним і головним власником «Вінницяпобутхім» є російська фірма «Нєвская косметіка». Нею володіє громадянин рф Володимир Плесовських — 72-річний мільярдер (на 2020 рік його статки оцінювалися у 3,07 млрд рублів).

Те, що саме ця людина є ще й депутатом правлячої партії в росії — ми не змогли підтвердити, адже його немає ані в переліку обранців в державну думу, ані в будь-який інший орган влади рф від політсили «единая россия».

 

«Ушастый нянь»

З наших джерел стало відомо, що мова про підприємство «Вінницяпобутхім», яке розміщене на вулиці Янгеля, де займалися виготовлення частини продукції російської компанії «Невская косметика». Серед їх товарів побутова хімія, яка виготовлялась у Вінниці під маркою «Ушастый нянь». Головне підприємство Корпорації розташоване у Санкт-Петербурзі, ще один завод побутової хімії у місті Іркутськ.

Продукція компанії вінничанам добре відома своєю жовтою упаковкою. Це і пральні порошки, вологі серветки, мило та інше. Ось як це все виглядає:

Схему викрили

— Топменеджмент підприємства намагався приховати від націоналізації товарні цінності. Після початку повномасштабного вторгнення рф вони розпочали процес виведення з України активів в інтересах російського власника, — розповідають подробиці слідства.

Але схему викрили та зупинили. Арешт активів відбувався у межах кримінального провадження. 

Зокрема, в управління держави перейшли:

  • корпоративні права у вигляді 100% статутного капіталу компанії в розмірі понад 1,5 млрд. грн;
  • готова продукція та сировина, вартістю понад 500 млн грн, які знаходились на складах.

Триває досудове розслідування, щоб встановити всі обставини правопорушень і притягнути винних до відповідальності.

Заходи із викриття і блокування схеми проводили співробітники СБУ у Вінницькій області спільно з Національною поліцією під процесуальним керівництвом Офісу генерального прокурора.

Обшуки в ході слідства

— У результаті проведення санкціонованих обшуків в офісних приміщеннях та за місцями проживання фігурантів: вилучено термінали мобільного зв’язку, ноутбуки, жорсткі диски, серверне обладнання та документи з доказами протиправної діяльності; опломбовано 70 одиниць устаткування для виробництва побутової хімії, складські приміщення із сировиною та готовою продукцією вагою до 100 тисяч тонн, — зазначають у СБУ. 

 Усі виявлені активи підприємства буде передано в управління Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами (АРМА).

Хотіли вивезти товар на окуповані території України

З ухвали Печерського райсуду Києва від 25 липня читаємо, що після ухвалення воєнного стану, 24 лютого, Верховна Рада прийняла закон №2116-IX, який передбачає примусову конфіскацію активів громадян рф в Україні. У тому числі рухоме та нерухоме майно «Вінницяпобутхім», якою володіє «Невская косметика».

Усвідомлюючи факт примусової конфіскації, адміністрація «Вінницяпобутхім», діючи за попередньою змовою з товариством «НКС-Груп» (власником вінницької компанії - авт.), планували вивезти готову продукцію зі складів на Янгеля, 4 на не підконтрольну територію України.

18 березня вони спробували вивезти товар на вантажівці, на яку завчасно нанесли символіку міжнародної організації «Червоний Хрест». Зробили це для того, щоб без перешкод проїхати блокпости.

І це частково їм вдалося: вантажівка виїхала за межі Вінниці, але про її проїзд було повідомлене вінницьке управління СБУ. І того ж дня, 18 березня, вантажівку було затримано та викликали слідчих для фіксації вказаного факту — вивіз майна, на яке запланований арешт; під символікою «Червоного хреста», на що не було відповідних документів.

Наприкінці ухвали суду дізналися, що під арешт потрапило усе майно «Вінницяпобутхім»: обладнання підприємства, земельні ділянки, які в оренді чи у власності компанії, їхні банківські рахунки в України, готова продукція та сировина.

За даним фактом триває розслідування за трьома статтями. Це зловживання повноваженнями службовою особою юридичної особи приватного права незалежно від організаційно-правової форми, незаконні дії щодо майна, на яке накладено арешт, заставленого майна або майна, яке описано чи підлягає конфіскації та незаконне використання символіки Червоного Хреста, Червоного Півмісяця, Червоного Кристала.

Читайте також:

У Вінниці судили прибічника росії, який закликав до війни проти України

У Вінниці судили прибічника росії, який закликав до війни проти України

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (39)
  • Александр Викторович Шавлюк

    🛑ТЕРМІНОВО❗ПО МОЄМУ БУДИНКУ КОЛАБОРАНТИ ПЛАНУЮТЬ ВДАРИТИ РАКЕТАМИ ЧИ ДРОНАМИ❗

    🛑ДЕ Я ЖИВУ РОЗПОВІЛА ТАКА СОБІ ЯНА УВАРОВА ТА ЇЇ БЛИЗЬКІ ПОДРУГИ❗

    🛑В РАЗІ ЧП ПРОШУ ВИНИТИ В УСЬОМУ СКОЄНОМУ НАСТУПНИХ ОСІБ: ЯНА УВАРОВА - ЖИТЕЛЬКА МОГО БУДИНКУ; ГОЛОВУ ОСББ НАТАЛІЮ БЕЗУГЛУ; ЇЇ ЗАСТУПНИЦЮ, А БЕЗПОСЕРЕДНЬОГО ВИКОНАВЦЯ ТА КОРИГУВАЛЬНИКА - ЮРІЯ КОЛОМІЙКО З М. ГАЙСИНА❗

    🛑НЕ ДИВЛЯЧИСЬ НІ НА ЩО, Я ДО КІНЦЯ БУДУ ЗАХИЩАТИ СВОЄ ЖИТТЯ ТА ЖИТТЯ СВОЄЇ СІМ'Ї❗

    О. В. Шавлюк - правозахисник, юрист, громадський діяч, журналіст.
  • Владимир Сподарук

    23-роки вони торгували у Вінниці і хтось їх прикривав і захищав.А хто то був, чи е при владі ????Грабуй награбоване !!!
  • Вова Пегас

    Братва шукайтэ чую
    Ше там е багато
    наших грошив
    Рэспект и уважуха
    ВАМ
    И не потрибно циримонытысь
  • Maria Grechko

    А де 8 років бола СБУ?????

keyboard_arrow_up