Мародера не варто прив’язувати до стовпа. Бо тоді крадій може стати потерпілим у справі

Мародера не варто прив’язувати до стовпа. Бо тоді крадій може стати потерпілим у справі
Фото затриманих чоловіків у Вінниці: одного прив'язали до стовпа за домашнє насилля, а іншого (праворуч) — за крадіжку в супермаркеті / Фото з соцмереж та Вінницького районного управління Нацполіції
  • Під час війни з’явився новий тренд: прив’язувати крадіїв, наркоторговців та п’яних громадян до стовпів скотчем.
  • У розумінні закону України — всі ці зловмисники, навіть крадії, не є мародерами. А прив’язування до стовпа, в одному місті на Волині, закінчилося смертю підозрюваного у крадіжці.
  • У юридичній компанії «Міллер» пояснили, які заходи громадянського арешту можна вжити самостійно, щоб потім мародер не став потерпілою особою у справі.

Соцмережі нині рясніють відео та фотографіями, на яких люди самотужки затримують мародерів та піддають їх самосуду. Найчастіше — прив'язують до електроопор на загальний огляд.

Ось кілька випадків у Вінниці:

  • 12 березня чоловіка прив’язали до дерева біля «АТБ», що на Залізничному вокзалі. Пізніше його забрала поліція, а в прокуратурі повідомили, що чоловік намагався повз касу супермаркету провезти пшеничне борошно, хамон та пару робочих рукавиць.
  • 18 березня ще одного прив’язаного до дерева чоловіка виявили в подвір’ї біля багатоповерхівки. 36-річного чоловіка затримали сусіди за домашнє насильство — він вкрав у 94-річної бабусі гроші та побив вікна у під’їзді будинку. Поліцейські знайшли у зловмисника ще й PvP-сіль та шприці з наркотичною речовиною.

Але у місті на Волині прив’язування до стовпа закінчилося трагічно: 4 березня у Нововолинську помер 38-річний чоловік, якого прив'язали до стовпа через мародерство. Попередня причина смерті — гостра серцево-судинна недостатність, алкогольна кардіопатія.

Відео дня

Усіх учасників інциденту вже допитала поліція, їхні особи встановлені. Наразі слідчі вирішують, за якою статтею кваліфікувати справу. І не виключено, що притягнуть до відповідальності тих людей, які затримували 38-річного волинянина, повідомляє Zaxid.net.

У юридичній компанії «Міллер» пояснили, як насправді потрібно поводитися зі зловмисниками та про те, які заходи можна вжити самостійно, щоб потім мародер не став потерпілою особою у справі.

Чи будь-яка крадіжка є мародерством?

Ні.

За статтею 432 Кримінального кодексу, мародерство — це викрадення речей вбитих чи поранених на полі бою.

Проте в умовах війни під «мародерством» розуміють крадіжки, вчинені не лише на полі бою, але й на інших територіях під час воєнного стану.

Саме така позиція викладена у Законі України «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за мародерство».

Чи можуть громадяни затримувати мародерів?

Так.

Кожен, хто застав людину при замаху, вчиненні або безпосередньо після вчинення крадіжки, має право її затримати (стаття 207 Кримінально-процесуального кодексу України). 

«Про факт виявлення злочину та затримання підозрюваного потрібно оперативно повідомити правоохоронців на 102 або доставити затриманого до відділку», – наголошують юристи.

Як правильно фіксувати обставини злочину?

Зробити фото або зняти відео.

Це допоможе довести, що людина скоїла кримінальне правопорушення. Наприклад, можна зафіксувати, як мародер намагається проникнути у приміщення або вже виносить майно з нього. 

При цьому важливо намагатися зняти не лише обличчя самого мародера, але й майно, яке він намагався вкрасти. Усі викрадені речі потрібно також передати правоохоронцям.

Чи можна застосувати фізичну силу під час затримання?

Так. Але є нюанси.

Найімовірніше, людина, яку ви спробуєте затримати, буде чинити опір та намагатися будь-яким чином уникнути відповідальності. 

Однак фізична сила повинна бути адекватною та співрозмірною обставинам. Тобто, якщо злочинець підняв руки та здався, то нема потреби бити його при затриманні.

«Кримінальний кодекс передбачає відповідальність за умисне вбивство та умисне заподіяння тяжких тілесних ушкоджень у разі перевищення заходів при затриманні злочинця (стаття 118 та стаття 124 Кримінального кодексу України)», — наголошують у фірмі «Міллер».

Яка відповідальність за мародерство?

Під час війни Верховна Рада посилила відповідальність за мародерство, розбій, пограбування тощо.

— Ми не знаємо, скільки будемо жити в умовах воєнного стану. Цей час особливо вимагає дотримання законів, як українських, так і міжнародних. І тут важливо, щоб дії, спрямовані на запобігання таким проявам та затримання порушників, не створювали нових злочинів та підґрунтя для притягнення законослухняних громадян до кримінальної відповідальності, — наголошує адвокат кримінальної практики Ілля Воробйов.

Раніше, нагадаємо, ми дізнались, які вінницькі фірми можуть націоналізовані через зв’язки з росіянами.

 

Читайте також:

«А чого штани не зняли?». Біля Залізничного вокзалу затримали мародера

«Підтримуймо своїх». Вінницькі ресторани відновлюють роботу під час війни

Брати статус біженця чи тимчасовий захист? Переваги та недоліки пояснила вінницька адвокатка

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (63)
  • Владимир Кулешов

    Ніхто потім  не буде розбиратися, якщо не покарати одразу.
    Прив'язувати до стовпа довго і безглуздо. Все одно потім шмарклями всмиється і його  відпустять .
    Але і чинити самосуд теж не варто.
    Але вухо  відрізати можна. Від цього ніхто не е здохне.
    Хай  потім  всі , хто його побачить потім  до кінця його нікчемного життя буде знати, що це за істота .
  • Юрий Бондарук

    То вiн вiд стида здох)))
  • Юля Амосюк

    ПРАВИЛЬНО! НЕ ПОТРІБНО ПРИВ,ЯЗУВАТИ ДО СТОВПА, ВСЯКИХ ТАМ МАРОДЕРІВ,НАВОДЧИКІВ, ТИХ, ХТО СТАВИТЬ МІТКИ ВОРОГОВІ - ПО ЗАКОНУ ВОЄННОГО ЧАСУ - СТРІЛЯТИ....,,ПРИ СПРОБІ ВТЕЧІ,,
  • Прохор Балалайкін

    Правильно, прив'язувати не треба.
    Треба зразу вішати.

keyboard_arrow_up