За законами воєнного часу. Які вінницькі компанії можуть бути націоналізовані?

За законами воєнного часу. Які вінницькі компанії можуть бути націоналізовані?
  • Окупант має відшкодувати ті збитки, які заподіяв. Тому привласнення майна росії в Україні — у планах державної влади після перемоги у війні.
  • Зокрема, «Укрзалізниця» вже складає перелік майна, яке можуть вилучити — 15 тисяч вагонів, що належать 250 російським компаніям.
  • Нині Верховна Рада працює над новою редакцією закону про націоналізацію, щоб забирати активи в українських компаній, де засновниками є громадяни рф.
  • І якщо запустять таку націоналізацію 2.0, то, наприклад, «під прицілом» можуть опинитися до 100 вінницьких фірм. Які саме?

Верховна Рада ухвалила закон, який дозволяє націоналізувати російські активи в Україні. Тож, коли закінчиться війна, Україна має докласти чимало зусіль, щоб стягнути з росії компенсацію за завдану шкоду.

З мінусів цього закону про націоналізацію — в Україні мало компаній, кінцевими власниками яких є росія або підконтрольні їй структури. З плюсів — Верховна Рада працює над «націоналізацію 2.0», яка дозволить вилучати активи компаній, в яких власниками є громадяни рф.

А це значить, що з часом, під дію закону попадуть й вінницькі компанії, в яких є співвласники-росіяни.

Відео дня

Заберуть 15 тисяч російських вагонів

Отже, 3 березня Верховна Рада ухвалила закон «Про основні засади примусового вилучення в Україні об'єктів права власності Російської Федерації та її резидентів». Або простими словами націоналізація російських компаній в Україні.

Вже є перші «ластівки» — «Укрзалізниця» розпочала націоналізацію російських вагонів, які перебувають в Україні. Наразі на території країни є 15 тисяч вагонів, що належать 250 російським компаніям.

Графіка «Укрзалізниці»

— На першому етапі складаємо перелік власників вагонів, у яких серед засновників є рф. Далі буде Кабмін, РНБО, Указ Президента, та ще один Закон України. Процедура займе час, тож починаємо вже, — зазначив голова правління «Укрзалізниці» Олександр Камишін.

Втім, за даними Youcontrol, в Україні небагато компаній, якими володіє росія чи підконтрольні їй структури. Зокрема, це «дочки» російського «Газпрому»:

Одна з установок Лисичанського НПЗ, що знаходиться в Луганській області, Україна. Цим стратегічно важливим підприємством володіє російська «Роснефть» 

Ще дві фірми пов’язані з нафтовими монополістами росії:

Які вінницькі фірми є у власності росіян?

Отож, враховуючи незначну кількість активів росії на території України, державна влада планує поширити націоналізацію на активи російських приватних осіб та компаній.

— Зараз працюємо над новою редакцією, яка поширить дію закону на російських громадян. Це буде ширша історія, — пояснив виданню «Економічна правда» голова парламентського комітету з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха.

Проекту нової редакції закону ще немає у відкритому доступі. Але, якщо припустити, що під націоналізацію підпадатимуть всі компанії, де співвласниками є росіяни, то тоді це загрожує до 100 фірм, зареєстрованих у Вінниці. Про це дізналися з бази даних, створеної Youcontrol.

І ось кілька знакових вінницьких компаній з російським капіталом:

Як діятиме націоналізація

«Юридична газета» роз’яснила механізм вилучення російського майна в Україні:

  • Етап 1. Кабмін готує проект рішення про примусове вилучення майна. У ньому має бути перелік об’єктів права власності рф та її резидентів; місцеперебування цього майна; строки проведення примусового вилучення кожного об’єкта.
  • Етап 2. Цей проект рішення затверджують на Раді нацбезпеки України та підписує президент України.
  • Етап 3. Далі проект схвалює Верховна Рада України. На це є строк — шість місяців після завершення воєнного стану в Україні.
  • Етап 4. Примусово вилучені об’єкти права власності росії та її резидентів передаються у господарське відання на тимчасовій або постійній основі спеціалізованому державному підприємству. Його, у разі необхідності, має створити Кабмін.

«Економічна правда» додає, що націоналізація може мати й зворотні наслідки. Міжнародні суди в питанні захисту приватної власності, швидше за все, ставатимуть на бік осіб, не залучених до агресії.

Такі приклади вже є. У 2019 році Арбітражний суд в Гаазі ухвалив рішення на користь ПриватБанку у справі проти росії, яка націоналізувала активи установи в анексованому Криму.

Тому українській владі слід добре попрацювати над аргументацією, яка стане в пригоді під час розгляду справ у судах.

 

Читайте також:

Вінницька влада пропонує майданчик для бізнесу, який закрився через обстріли

Воєнний стан в Україні продовжать ще на 30 діб. Що потрібно знати?

Вінниччина готується до весняної посівної кампанії. Озимі зернові в доброму стані

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (10)
  • Volodymyr Mayboroda

    Привласнення? Іншого слова не знайшли?
  • Оксана Коломийчук

    Це треба робити негайно!!!
  • Наталія Пікуль

    За їх конституцією, влада представляє волю народу, тому те, що вони роблять - не відрізняється від волі їх жителів. Таким чином, навіть якщо бізнес приватний і не пов'язаний з державою, це бізнес окупанта-агресора.
  • Юра Швець

    Хто власник вінобленерго?

keyboard_arrow_up