Вінниччина готується до весняної посівної кампанії. Озимі зернові в доброму стані

Вінниччина готується до весняної посівної кампанії. Озимі зернові в доброму стані
  • На Вінниччині 80% озимих зернових в доброму та задовільному стані, аграрії області готуються до весняної посівної кампанії.

Станом на 15 березня 2022 року, посівна площа під сільськогосподарськими культурами по всіх категоріях господарств області становить понад 1,6 млн. га. Про це повідомляє Департамент міжнародного співробітництва та регіонального розвитку ОДА.

— З осені під урожай поточного року посіяно озимі зернові (озима пшениця. озимий ячмінь та озиме жито) на площі — 325 тис. га та озимий ріпак на площі 82 тис. га. В цілому під озимими культурами – 407 тис. га. Ці культури на весні потребують догляду — підживлення, використання засобів захисту від шкідників та хвороб, — зазначають у відомстві.

Протягом лютого та початку березня місяця озимі культури знаходилися в стані зимового спокою. Згідно результатів науковців, загибель рослин відсутня. 

Відео дня

— Перезимівля озимих культур в цілому проходила при задовільних погодних умовах.  Із посіяних 325 тис. га озимих зернових в доброму та задовільному стані перебуває 80 відсотків і лише 20 відсотки слабкі і зріджені. Біля 70 відсотків площ озимих зернових культур підживлено. Цьому сприяли нічні та ранкові заморозки, які спостерігалися в другій декаді лютого та на початку березня, — йдеться у повідомленні.

Ярі культури

Ярі культури в поточному році планується посіяти на площі 1172 тис. га. З них ярі зернові ( яра пшениця, ячмінь, горох, овес, кукурудза, гречка. просо) на площі 552 тис. га, технічні культури ( цукрові буряки, соняшник, сою) — на площі 447 тис. га, однорічні кормові культури (однорічні трави, кукурудза на силос) на 45 тис. га., картопля і овочі — 128 тис. га.

Сільськогосподарські товаровиробники відчувають потребу в забезпеченні посівної кампанії паливо-мастильними матеріалами, мінеральними добривами, насінням, засобами захисту.

Підтримка від уряду

— Урядом і Міністерством аграрної політики та продовольства України робиться усе можливе для спрощення процедур та полегшення посівної кампанії під урожай 2022 року, — кажуть у Вінницькій ОДА. — Постановою КМУ від 12.03.2022 року № 259 запроваджено нульову квоту для експорту мінеральних добрив — тобто фактичну заборону на вивіз добрив із України. Це стосується азотних, фосфорних, калійних та складних добрив.

За інформацією джерела, наказом Міністерства аграрної політики та продовольства дозволено експлуатацію сільськогосподарської техніки без реєстрації, що передбачена постановою КМУ № 694 (від 8 липня 2009 року). Це стосується, зокрема:

  • тракторів, самохідних шасі, самохідних сільськогосподарських, дорожньо-будівельних та меліоративних машин, інших сільськогосподарських машин та їх складових вітчизняного й іноземного виробництва.

По закінченню воєнного стану на всій території України або в її окремих місцевостях, власники будуть зобов’язані зареєструвати (перереєструвати) машину протягом 90 днів.

Ось які кроки зробили чиновники для організації посівної кампанії:

  1. Для забезпечення сільгоспвиробників насінням до посівної в Україні на час воєнного стану скасували додаткові процедури із сертифікації насіннєвого матеріалу.
  2. Запустили процедуру бронювання військовозобов’язаних, які будуть задіяні на комплексі весняно-літніх робіт.
  3. Відпрацьований механізм перетину блокпостів сільськогосподарською технікою та машинами, які задіяні на перевезенні товаро матеріальних цінностей для проведення посівної.
  4. Затвердили зміни до надання фінансової державної підтримки аграріям під час посівної 2022р. Прийнята Постанова КМУ, якою буде врегульовано отримання пільгових кредитів малими та середніми сільськогосподарськими товаровиробниками під заставу зерна та насіння.

 

Читайте також:

Польща зустріла німецькими сардельками. Як вінницька родина у Перемишлі допомагає біженцям

Допомога вагітним вінничанкам та біженкам, консультації онлайн: медцентри працюють безплатно

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (38)
  • Галина Присчжнюк

    Допоможи Господи
  • Нателла Гладий

    Дай Боже  гарного врожаю , та мирного неба !
  • Галина Підлісна

    Хай Бог збереже наші поля
  • Інна Пугач

    З Богом

keyboard_arrow_up