Злочини року. Від вбивства родини і порнографії з дочкою до вуличного «маніяка»

Злочини року. Від вбивства родини і порнографії з дочкою до вуличного «маніяка»
  • У році, що минув, кримінальних подій було аж занадто. Що не місяць, то гучний злочин.
  • Навіть рік почався з шокуючого: за кілька годин до святкового бою курантів знайшли вбитою молотком цілу родину з двома малими дітьми, підозрюваний — батько тих самих діток...  
  • Що за рік змінилося в цій справі і який розвиток в решті проваджень, що були на слуху?
     

Протягом 2019-го року винесли кілька вироків у резонансних справах. Наприклад, по стрілянині на Барському шосе виправдувальний вирок Григоряну завернули на новий розгляд. Але маємо остаточне рішення по моторошній ДТП на Київській, де загинули троє юнаків із вини їхнього друга Заболотного, що сів за кермо під «кайфом»: 10 років за гратами.

На початку літа вінничан приголомшила смерть підприємця Комарніцького, за яку судять колишнього поліцейського-самбіста. Далі — вбивство в СІЗО арештованого за розбещення маленької сусідки психічно нездорового чоловіка. Згодом сполохали мешканців Вінниці напади на перехожих жінок зі шприцом. Нападника прозвали штрихачем-маніяком, спіймали і тепер судять. А звільнений за перевищення влади поліцейський — оскаржує свої накази про звільнення та просить через суд виплатити йому компенсацію за вимушені прогули, тобто час перебування під арештом.

І закінчився минулий рік неабиякими кримінальними повідомленнями. В один день позакривали гральні зали, з якими не могли впоратися роками. До цього поліція взялася за просвітницьку діяльність і провела кілька підряд флешмобів, аби наглядно показати вінничанам наслідки замовчування домашнього насилля. Також екстрені служби протягом року не мали спокою через постійні «замінування» торговельних центрів, адмінбудівель, шкіл і садочків…

Відео дня

А в кінці року статистика МВС показала: наші правоохоронці працюють краще від своїх колег з інших регіонів і тримаються в лідерах поліцейського рейтингу. Хоча розкривають — тільки приблизно половину злочинів.

Паралельно з цим соціологи оприлюднили дані, які вкотре зробили Вінницю найкомфортнішим містом і показали, що наші люди не бояться нічних вулиць — відчувають себе захищеними в темну пору доби.

Отож пригадаймо ті кримінальні новини 2019-го року, які найбільше читали і обговорювали на сайті 20minut.ua. Редакція відібрала по одній новині на місяць з рубрики «Кримінал». Якщо не погоджуєтеся з цим рейтингом, пишіть про пропущені нами події в коментарях.

Грудень. Побитий Богдан опритомнів

Новина про побиття 17-річного хлопця в Іллінцях з проханням про допомогу не залишила байдужими читачів. Люди в коментарях кидали підтвердження платежів. Писали, що винуваті неодмінно мають бути покарані.

Вночі 19 грудня Богдана Мельника знайшли на узбіччі вулиці поліцейські служби охорони під час об’їзду селища. Хлопець був непритомний. Втратив багато крові. Стан був настільки важкий, що двічі зупинялося серце. Множинні переломи кісток черепа, пошкодження щелепи, вибиті зуби, зламаний ніс — це ще не всі травми, зафіксовані лікарями. Хто напав на хлопця, коли він йшов від дівчини додому, з’ясовує посилена слідчо-оперативна група. Винним загрожує до 10 років тюрми.

Листопад. Порно з власною дочкою

Затримали вінничанина, який знімав непристойне відео зі своєю малолітньою дочкою і розсилав у мережі. Мова про майора з Тиврівського військкомату, якому переглядали запобіжний захід в апеляції. Підозрюваного в розбещенні своєї маленької дочки та виготовленні і розповсюдженні порнографії арештували на час слідства по його справі. Але він просився під домашній арешт. Судді не пустили.

Впродовж двох років, як встановило розслідування, військовий офіцер примушував свою дитину брати участь в непристойній зйомці. Заробляв на цьому. Незадовго до того, як його арештували, нацгвардієць отримав підвищення. Тепер вже звільнений. Йому загрожує до 10 років тюрми.


Жовтень. Стріляли і взяли заручника

Замах на умисне вбивство та незаконне позбавлення волі. В таких злочинах оголосили підозру затриманим 6-го жовтня в Кордилівці чоловікам, які зі зброєю утримували свого знайомого в гаражі та побили його до невпізнання.

На побутову сварку, яка переросла в резонансний злочин, викликали бійців спецпідрозділу «КОРД» та туди особисто виїздив начальник обласного главку. На спеціально зібраному на другий день брифінгу він розповів: сварка, що почалася між знайомими через собаку, переросла в стрілянину та звільнення заручника, яке спецпризначенцям вдалося провести без жодного пострілу. Виклик був такий: двоє чоловіків побили хлопця та, погрожуючи зброєю, утримують його в гаражі.

Вересень. Розкрили крадіжку в соцмережах

Сезонний злочин — крадіжка велосипеда, й такі не рідкість. Але цього разу у Вінниці викрали дорогий електробайк, що коштував 30 тисяч гривень. А розкрили злочин завдяки тому, що власник — активний користувач соцмереж і знайшов свідків, які зафіксували транспортування вкраденого.

Мешканка будинку, який знаходиться недалеко від місця крадіжки, впізнала електробайк (про крадіжку написав власник у Фейсбуці), коли його вантажили її сусіди в автомобіль. Жінка зробила фото і відео та надіслала автору посту. Вона назвала учасників крадіжки. Власник розворушив поліцію й ті прийняли його докази. З’ясували: крадій перепродав дорогий байк за 2,5 тисячі працівнику ломбарду, якого тепер шукають.


Серпень. Стріляв на заправці

Замах на вбивство інкримінують співзасновнику «Ломбард приват» і директору «Вільної громади» Валерію Бондарчуку, який поранив двох людей на автозаправці в Зарванцях і втік звідти на автомобілі Mercedes G500. Стрілок був у розшуку, а тепер — під домашнім арештом і притягується до відповідальності.

На судових засіданнях, де оскаржували запобіжний захід, невідомі молоді люди кидали в підприємця сирими яйцями, а активісти передбачали уникнення від відповідальності людини, що займається кредитуванням та торгівлею коштовностями. Мотив випадку тут корисливий. Борги призвели до стрілянини. Рішення в цій справі ще немає, її розслідують, але не виключене примирення сторін.

Липень. Розправа над педофілом в СІЗО

Жертвою статевого злочину стала 7-річна дівчинка, підозрюваним — її 59-річний сусід, який мав рівень розвитку 6-річної дитини. Останнього затримали і помістили в СІЗО перед тим, як доправити в спеціалізований заклад на експертизу. В ізоляторі його вбили. 

За кілька днів після смерті в редакцію 20minut.ua надходила інформація з різних джерел. В офіційних — підтвердилося, що побили до смерті причетного до злочину проти дитини тюремники разом з зеками. Родичі вбитого просили не чіпати цю тему, одним вона була болюча, але другим хотілося, аби люди знати, яким був Сергій, й не засуджували дії недорозвиненого.

Останні відомі дані: слідство поставило додаткові питання експертам, пов’язані з характером нанесених вбитому травм. З цих питань розуміємо, що над хворим познущалися в характерний для скоєного ним злочину спосіб.

Червень. «Будеш понятим? — Не буду!»

В червні після тижня у комі помер 47-річний підприємець Олександр Комарніцький. Він отримав травми голови під час розмови на зупинці «Водоканал» з оперативним співробітником Сергієм Пивоваром, що попросив його бути понятим під час слідчих дій. Чоловік відмовився, виник конфлікт, і поліцейський-самбіст застосував фізичну силу до перехожого. Останній не зміг вижити від отриманої травми голови.

Ця історія стала кримінальним провадженням проти звільненого згодом опера. Але підозрюваний спробував поновитися на службі в поліції, коли його справу ще навіть не передали на судовий розгляд. Суд йому відмовив, але буде апеляція. На засідання ходять родичі та друзі загиблого підприємця з його фотографіями та вимогою не допустити несправедливості. Тож і цього року будемо стежити за розвитком цієї справи.

Травень. Розстріляв подружжя фермерів

Прийшов рано вранці на подвір’я подружжя Тичуків з двома рушницями. Біля воріт застрелив з однієї чоловіка, а потім з другої на веранді вистрілив у голову жінці, яка вибігла на звук. Мешканець Бару виніс з будинку фермерів сейф, в якому було більше мільйона гривень. Він теж працював в яблучному бізнесі, тому знав про статки подружжя і свідомо йшов на цей злочин. Був мисливцем та браконьєром, зброя його — не зареєстрована. 

За вбивство з корисливих мотивів 29-річному підозрюваному загрожує довічне позбавлення волі. Наприкінці року справу, яку оперативники розкривали за найменшими зачіпкам, передали на судовий розгляд. Як він буде проходити, обов’язково прочитаєте на 20minut.ua.

Квітень. Штрикав жінок у сідниці

У Вінниці хлопець у капюшоні штрикав жінок чимось гострим у сідниці. Як потім виявилося, — шприцом. За кілька днів — кілька постраждалих. Правоохоронці відкрили кримінальні справи та взялися за пошуки «штрикача». А дівчата в соцмережах закликали вінничанок бути обережними.

Так почався квітень — з розшуку незрозумілого «маніяка». Спійманий згодом 22-річний юнак, якого потерпілі запам'ятали, як чоловіка до 30-ти в капюшоні та з рюкзаком за плечами, не зміг пояснити причину своїх дій. Він сказав, що просто в такий спосіб хотів «поприкалуватися». Він під арештом й в кінці року став підсудним. На засіданнях забороняє себе знімати. На суд ходить не менше десятка потерпілих. Всі вони під наглядом медиків, щоб відслідкувати наслідки. 

Березень. Перестрілка авторитета з копами

Георгій Федорков, раніше неодноразово судимий автор книг про тюремне життя, наробив шуму на початку весни. Він вступив у перестрілку з поліцейськими, що зупинили біля Корделівки автомобіль «Ауді А6» на литовських номерах, в якому він був пасажиром, та почали огляд. Під час стрілянини Федорков і його водій втекли в нічне поле. Їх упізнали по фото з розшуку пасажири маршрутки, й озброєні та небезпечні втікачі невдовзі були затримані.

Редакція 20minut.ua розповідала, які свідчення про Федоркова дав водій Олександр Жирний. Він співпрацює зі слідством. А сам авторитет, як і годиться такому, мовчить. Йому загрожує чергове покарання: за замах на вбивство правоохоронців.

Лютий. Зняла порчу на мільйон

На початку року почався судовий процес над жінкою ромської національності, яка виманила у вінничанки ексклюзивні ювелірні прикраси і велику суму в доларах. Редакція 20minut.ua знайшла жертву злочину, і жінка розповіла, як так сталося, що вона винесла і віддала незнайомці всі цінності, які купувалися та складалися роками. Сума збитку в цій кримінальній історії перевищила 5 мільйонів гривень, тому підозрюваній «світить» солідний строк тюрми — до 12 років.

На умовах анонімності 37-річна вінничанка погодилася розказати про злочин, Своєю розповіддю, сподівається, допоможе іншим не втрапити в подібну історію. Ця публікація зібрала чимало відгуків читачів. Вони тепер знають, як виглядає в обличчя шахрайка.

Січень. Горезвісний минулий Новий рік

Трагічне вбивство. Жахливий злочин. Батько вбив жінку, дітей та матір… Такими заголовками були всипані стрічки новин на початку 2019-го. Досі ця справа не отримала логічної розв’язки, бо затриманого за підозрою у вбивства Анатолія Малєца ще судять.

Протягом року тривали експертизи, в тому числі психолого-психіатрична. Остання показала, що чоловік осудний і може відповідати за свої дії. Але ніяких деталей його вчинку ніхто не знає, окрім учасників процесу — суд, що почався в липні, зробили закритим для преси на прохання захисників Малєца.

Рішення йому приймають за участю присяжних. Вирок також може бути прихований в реєстрі, але яке винесуть рішення, 20minut.ua обов’язково повідоміть. Тож і надалі слідкуйте за нашою стрічкою новин.

 

Читайте також:

Чи страшно на вулицях Вінниці? Якість роботи поліції виміряли гопниками

«Зараз багато бандитизму, як у 90-тих» Вінничани про те, наскільки безпечне місто

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Игорь Лесняк

    Печально, что среди нас живут такие твари.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:07 Вінничанам нагадують про безкоштовну вакцинацію домашніх улюбленців: графік щеплень на травень 20:55 «Моє життя нічого не варте порівняно з нацією». Історія полеглого Героя Назарія «Грінки» Гринцевича photo_camera 20:17 У Вінниці водій маршрутки збив велосипедиста 19:23 У Тульчинському районі двоє раніше судимих чоловіків вкрали скутер photo_camera Від читача 14:32 ЗАКОН СУВОРИЙ, ПРОТЕ СПРАВЕДЛИВИЙ: НА КОГО РОЗРАХОВАНА ДІЯ СТАТТІ 40 ККУ 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:22 У Вінниці на електронні аукціони виставляють чотири земельні ділянки. Де і коли вони відбудуться? 18:18 Від десяти мільйонів гривень. Як виглядають найдорожчі квартири, виставлені на продаж у Вінниці photo_camera 17:58 «Цинізм та нелюдяність» — читач про МСЕК. Новий огляд декларацій голів міжрайонних медкомісій 17:30 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 17:21 Вночі хлопець намагався відібрати у вінничанина телефон photo_camera 16:23 Черги в інформаційному центрі: пільговики масово поновлюють картки вінничанина 16:08 «Беріть рукавчики, мішки для сміття та гарний настрій». Запрошують на прибирання берегів Південного Бугу 15:37 Незрячий вінницький художник створює картини зі скульптурного пластиліну 15:07 Несіть тільки живі квіти: завтра «живим коридором» зустрічатимуть загиблого «Грінку» 14:19 «Укренерго» попереджає про можливі відключення світла по всій Україні у вечірній час 14:15 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:43 Заступника мера Гнівані Віктора Гавришка відправили під варту. Застава – 2,4 млн гривень 12:47 Майже 1,5 мільйона гривень витратять на підготовку фонтанів у Вінниці 12:22 Надзвичайники Вінниччини показали кадри гасіння пожежі після влучання в об'єкт інфраструктури photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up