Нове у справі перестрілки з поліцейськими. Спільник Федоркова почав говорити

Нове у справі перестрілки з поліцейськими. Спільник Федоркова почав говорити
  • Затриманий за співучасть у спробі вбивства патрульних досі відмовлявся від дачі показів.
  • Але під час розгляду апеляційної скарги на рішення про арешт його захисник сказав: Олександр Жирний надалі буде співпрацювати зі слідством.
  • Сам арештант просив, аби його відпустили з СІЗО додому, й дещо розповів про перестрілку з поліцейськими біля Корделівки.

Знімав квартиру на 600-річчя у Вінниці з цивільною дружиною і тимчасово приютив у себе раніше судимого Георгія Федоркова. Той дав йому автомобіль та доручив бути своїм водієм. Із зупинки «Ауді А6» на литовських номерах під керуванням Олександра Жирного й почалося кримінальне провадження з кваліфікацією «посягання на життя правоохоронців».

Патрульні наказали по гучномовцю зупинитися водієві машини з іноземною реєстрацію близько 22.35 8 березня на автодорозі «Житомир — Могилів-Подільський», поблизу Корделівки Калинівського району. Олександр Жирний став і дав поліцейським оглянути «Ауді». Георгій Федорков залишався в салоні, коли поліцейські знайшли в багажнику машини балаклаву, три пари рукавиць, сокиру, фомку.

Такі речі — це знаряддя для злочинів, тому водія попросили також викласти все, що має в кишенях. І він серед іншого дістав поліетиленовий пакет, в якому було 8 набоїв до зброї. Тоді патрульні сказали вийти з машини для поверхневого огляду ще й пасажиру.

Відео дня

Із чого почалася стрілянина, знаємо по відеозапису з нагрудної камери поліцейського. Фрагмент згодом оприлюднив відділ комунікацій обласного главку Нацполіції. Федорков вийшов із автомобіля і після слів співробітника «Це що у вас?» дістав із внутрішньої кишені куртки пістолет, відпихнув від себе одного патрульного і тут же вистрілив в іншого.

Із озвученого сьогодні в апеляційному суді дізнаємося більше про перестрілку. Представник державного звинувачення, прокурор Валерій Шиманський, розповів, що стрілок не влучив в поліцейського «з незалежних від нього обставин».

Після пострілу патрульні поховалися за службовий «Пріус». Один після попередження про застосування зброї вистрілив вгору, а другий випустив 10 куль в напрямку порушників, ні разу не влучивши. І водій, і пасажир «зникли з місця події в невідомому напрямку»...

Через 5 днів, нагадаємо, оголошених у розшук за намір вбити співробітників поліції Гергія Федоркова та Олександра Жирного затримали. Завдяки пильності цивільних. Пасажир маршрутки «Умань-Вінниця», який бачив фото втікачів в соцмережах, впізнав їх і поінформував поліцію.

Це було 13 березня — обох розшукуваних затримали. 25 березня їм оголосили підозри в тяжкому злочині, за який загрожує до 15 років тюрми або довічне позбавлення волі. Підозрювані зараз в слідчому ізоляторі.

Георгій Федорков (60) і Олександр Жирний (24). Фото з інформації про розшук 

Сьогодні, 27 березня, апеляційний суд розглянув апеляційну скаргу захисника Олександра Жирного, адвоката Присяжнюка. Він надав суду документ про хворобу свого підзахисного. Сказав, що той потребує постійного контролю лікарів, і просив відпустити свого підзахисного під нічний домашній арешт.

Судді запитували, де саме дім у Жирного, бо в справі фігурує дві адреси — вінницька наймана квартира на 600-річчя і місце реєстрації в Бердичівському районі. Розказуючи, що планує повернутися в село до матері, бо більше не може оплачувати вінницьку квартиру, арештований обмовився: він до подій зі стріляниною працював в піцерії. Тепер, мовляв, більше не буде.

— А з таким діагнозом в піцерії можна працювати? — питали судді. 

— Воно так не передається, — відповів 24-річний арештант про підтверджену медичною довідкою хворобу вірусного походження.

Далі були питання до слідчого, чи він знав про стан здоров'я підозрюваного. Слідчий казав, що вперше почув зараз на засіданні. А прокурор, заперечуючи проти зміни запобіжного заходу згодом сказав, що в СІЗО надається медична допомога, тому потреби в звільненні заради нагляду лікарів немає.

Адвокат Присяжнюк дає суддям довідку про хворобу підзахисного. Діагноз називає, але судді поправили: розголошувати не можна 

— Яке ваше відношення до оголошеної підозри? — питали далі судді в Олександра Жирного, бо слідчим він відмовився давати будь-які пояснення про свою участь в інкримінованому злочині.

— Не визнаю підозру, — сказав той.

На питання суддів він дещо розповів про події на трасі 8 березні. Спершу сказав, що носив при собі пакунок з кулями, але «не знав, що це таке». Потім додав:

— Я забувся, що вони там лежать...

Також Жирний казав, нібито був не в курсі, що у Федоркова є пістолет. Чого ж тоді кинувся тікати разом із ним під час перестрілки? 

— Я втік, бо злякався, що почали стріляти, — сказав арештований. — Не бачив нічого. Був як в тумані. Мене обшукували, відпустили і почали стріляти, то я й побіг…

— А коли переляк пройшов, чому не з’явилися в поліцію? — питала суддя в підозрюваного.

— Не знав, що робити, боявся…

— Знали, що вас розшукують, чекали «на авось», що буде далі?

— Так… 

"Я втік, бо злякався, що почали стріляти", — казав суду арештант Жирний

З’ясували на суді також дещо про Федоркова. Наприклад, в яких стосунках раніше не судимий Олександр Жирний був із другим підозрюваним, що не раз притягувався до відповідальності за злочини. Підозрюваний розповів: Федорков жив з ним 15 днів і їздив по справах. 

— Він дав мені авто, щоб я його возив, і я возив, — сказав підозрюваний. 

За словами адвоката Присяжнюка, надалі його клієнт буде співпрацювати зі слідством, тобто дасть покази по справі. Вони планують змінити кваліфікацію його дій на легший злочин, бо Жирний не був озброєний і не стріляв. Ймовірно, захист погодиться на відповідальність за незаконне придбання, перевезення і зберігання набоїв.

Перед тим, як суд вийшов приймати рішення по скарзі на арешт, прокурор Шиманський нагадав: в машині, якою керував підозрюваний, знайшли рюкзак зі знаряддями для злочинів, тому обох фігурантів перевіряють на причетність до інших правопорушень. І арештованими мешканцями Вінниці вже зацікавилися правоохоронці Київщини. Тож не виключено, що статей відповідальності їм ще додасться.

Після засідання спільника Федоркова повернули до СІЗО. Суд залишив його скаргу без задоволення

То чи відпустив апеляційний суд додому водія 60-річного Григорія Федоркова, що сидів за вбивство, шахрайства, підроблення документів та відзначився написанням книжок про тюремне життя?

Колегія залишила скаргу Жирного без задоволення, а ухвалу Вінницького міського суду про арешт без права застави — без змін. Арештанта завезли назад у СІЗО.

А Григорій Федорков не оскаржував обраного йому запобіжного заходу. Поки слідство збирає докази, він мовчки сидить в слідчому ізоляторі — не дає пояснень. Пістолет, як відомо редакції, у нього не вилучили. Він позбувся ТТ одразу після стрілянини.


Читайте також:

«А це що у вас там?» З’явилося відео перестрілки пасажира «Ауді» з поліцейськими

Їх упізнали пасажири маршрутки. У Черкасах затримали двох вінничан, які стріляли у поліцейських

Розшукують особливо небезпечних. Поліція попередила про двох озброєних на «Ауді»

За ґратами вінничанин написав шість книг на туалетному папері

Писатель Георгий Федорков: Восемь лет заключения заставили взглянуть на мир иначе
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Vadim Nikolaevich

    10 пострілів і не влучив?
  • Антон

    Скоріш за все у Дрища Жирного був ВІЧ із-за того, що він лупився в сраку з Федорковим і йому подібними.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 ТОП важливих новин на «20 хвилин» від 22 по 29 квітня, які ви могли пропустити photo_camera 19:50 Сестри Тельнюк приїдуть у Сугаки. Коли і кого запрошують на зустріч з ними? 19:44 Магнітні бурі в травні-2024: коли очікувати на погіршення самопочуття 19:10 «Потрібна підтримка!» Зірка «Перелесника» з Вінниці братиме участь у новому проєкті Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:38 «Вінницький» ліфт встaновлять в одній із бaгaтоповерхівок містa 17:42 На Вінниччині до Реєстру корупціонерів за 2023 потрапили 169 осіб 17:07 П'ять вулиць у Вінниці назвуть іменами загиблих захисників 15:43 На фронті загинув Микола Калачик з Тульчинської громади 15:20 Втрачена історія: закинуті садиби та палаци Вінниччини 14:25 Під час пожежі на Вінниччині травмувався власник будинку photo_camera 13:07 Вербна неділя: традиції та заборони, куди поставити освячену вербу 11:50 Вінницька торгово-промислова палата працюватиме в оновленій будівлі Пошти photo_camera 10:38 Вночі сили ППО збили над Вінниччиною ворожий безпілотник 10:05 Швидкий рецепт сирної паски від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 10:00 Як ви ставитеся до норми про вилучення авто у законі про мобілізацію? Ми запитали вінничан 09:17 В Україні відзначають День працівників швидкої допомоги. Історія, заборони та прикмети 28 квітня 09:00 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up