За ґратами вінничанин написав шість книг на туалетному папері

За ґратами вінничанин написав шість книг на туалетному папері
57-річний Георгій Федорков, який більше половини життя провів у в’язниці, презентує нову книгу «Жизнь в законе» - 23 грудня о 16-й годині в галереї «Інтер-Шик». Тюремні наглядачі не здогадувалися, що на рулонах туалетного паперу сховано тексти майбутніх книг.

Напередодні презентації Георгій Федорков розповів журналісту 20 хвилин Вінниця про сюжет книги. Втім, про це читач може дізнатися самостійно. Набагато цікавіше почути, як автор диктував тексти на волю по мобільному, хто записав сотні сторінок. Це друга книга трилогії. Перша мала назву - «Жизнь вне закона» . Три тисячі її примірників поширили на Майдані під час Революції Гідності.

«Яника» назвав вмілим митарем

«Жизнь вне закона»  стала першим прозовим твором Федоркова. Він каже, що її мали надрукувати ще у 2007-у році. Насправді побачила світ тільки у 2013-му.

Відео дня

-За цю книгу Новий 2013-й я зустрічав у карцері, - згадує співрозмовник. - Це художньо-документальний твір. У ньому «Яника» назвав «удачным митарем». Як тільки про написане дізналося тюремне начальство, мене відразу заперли в карцер. Потім почався Майдан і це мене врятувало. Книга вийшла 5-тисячним тиражем. З них три тисячі роздали на Майдані.

За словами автора книги, у ній представлено всіх відомих політиків – від Лазаренка, Кравчука, Кучми, Ющенка – до нинішніх Тимошенко й Порошенка.  Хоча основу сюжету становить життя на зоні. Щоб зрозуміти, як все це поєднується, треба читати.

Писати прозу порадив один із злодіїв в законі. До того «на зоні» були відомі вірші Федоркова. У 2002-у його доставили у тюремну лікарню міста Буча під Києвом. Там познайомився із злодієм в законі. Майже місяць вони провели в одній камері. Той сказав, що про зону пишуть неправдиво. Запропонував Георгію спробувати виправити несправедливість.

-До того я не написав прозою жодного рядка, - каже Георгій. – Не знав,я к це робиться. Але думав про інше – чому ніхто правдиво не описав життя за ґратами. Тоді я ще не знав, скільки матиму через це проблем. Коли взявся писати, тексти полилися зсередини. 

Конфіскований з друкарні текст відновив по пам’яті

Перші сторінки у нього відібрали під час «шпону». Тоді він примудрився писати на туалетному папері. Писав олівцем. Незручно, бо ж не та якість паперу. Написане диктував по мобільному на волю.

-Мені порадили одну жіночку, яка погодилася записувати  під мою диктовку, - каже Георгій. – Хочеться назвати її прізвище. Тільки не знаю, як вона до цього поставиться. Вона відповідала на мої дзвінки у будь-яку пору доби. Найбільше здивувало, що за таку адську роботу не взяла жодної гривні. А книга має 300 сторінок! Частину тексту,правда, вдалося передати по етапу. Але в основному виручив телефон.

Згадує, скільки мав через це проблем. Бувало, сексти його видавали начальству. Одного разу охорона взяла мене в кільце, шоб не міг нічого ні сховати, ні викинути. Закінчувалися такі сцени відправкою в карцер.

У 2007 текст книги в електронному варіанті знаходився в роботі в друкарні.

-Я тоді тільки вийшов на волю, - розповідає співрозмовник. – Одного разу до мене підійшов знайомий. Каже, ти написав книжку про бандитські 90-і у Вінниці. Засвітив там людей, які тепер у пошані. Порадив не друкувати цього. Насправді я нікого не світив. Та й описані події відбуваються не у Вінниці, а в іншому місті. Через місяць після того мене знову посадили. Флешки забрали з друкарні. Дома під час обшуку відібрали диск з текстом. Був такий слідчий Сергій Бондарчук. Обіцяв після завершення слідства повернути. Дотепер повертає. Довелося все відновлювати по пам’яті. Частково написане від руки на папері збереглося у мами. Як уже згадував, надрукували книжку тільки у 2013-му.

«Жизнь в законе» має ще більше сторінок, ніж попередня книга, - 471. Долю головного героя Радіона Дубровкіна визначила випадкова зустріч із злодієм у законі. Спершу він став залучати молодого хлопця до злодійського світу. Але одного разу круто змінив свою думку. У його черепну коробку «постукала» геніальна ідея: навіщо конфліктувати із законом, коли можна керувати ним так, як це потрібно. Він вирішив дати своєму молодому знайомому гарну освіту , щоб той увійшов в політичну еліту. Як далі склалася доля героя, при бажанні можна дізнатися, прочитавши книгу. Скажу тільки, що сюжет не закінчується нашими днями. Автор заглядає за горизонт, у 2020-й рік. Фентезі… Елемент цього жанру додає твору Федоркова ще більшої інтриги

За що судили?

Перед тим, як відповісти на це питання Георгій Федорков каже, що повністю переосмислив своє попереднє життя. За його словами, перший раз засудили у молодості за бійку. Дали два роки. Потім були квартирні крадіжки. 15 років дали за вбивство, хоча, переконує, готовий поклястися перед Господом, що не має за собою такого гріха. Останній термін ув’язнення отримав за кредитні махінації, до яких, стверджує, також не мав стосунку. На волю вийшов 2 жовтня 2015-го. Рік перебуватиме під постійним наглядом правоохоронців. З певністю стверджує, що жахливе минуле для нього назавжди кануло в Лету.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (8)
  • Дарья

    Думала в статті коротко розкаже про життя на зоні, які там діють закони, а все про те, як він довго писав дві книги. Більшу частину свого життя провів на зоні, не думаю, що він тут на довго затримається, такі люди невиправні.

    Анонім reply Дарья

    Вы знаете, Дарья, сейчас в людях мало человеческого осталось. И вы сами это видите.То, какие люди есть и становятся, зависит от того, кто этих людей окружает. Приходите на презентацию и узнаете то что вам интересно.
  • Анонім

    невинно осужденный много раз !!! человек-ангел !!! небось и пенсию будет получать повышенную !!!

    Анонім reply Анонім

    Не судите, да не судите будете! А люди и жизнь сама дает оценку человеку.
  • Анонім

    о, вже і в нас буде своя зеківська література...

    Анонім reply Анонім

    От тюрьмы и от суммы не зарикаются! История и литература у нас одна - это жизнь. Книга написана о нашей жизни. По ту или иную сторону забора - значения не имеет. Это наша жизнь. И люди везде. А как туда попадают.......????
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up