На місці Комарніцького міг бути кожний. Історії побиттів правоохоронцями за роки

На місці Комарніцького міг бути кожний. Історії побиттів правоохоронцями за роки
  • Тільки після смерті людини полетіли шапки в Нацполіції.
  • Звільнити заступника і відсторонити начальника обласного главку приїхав до Вінниці голова Нацполіції Сергій Князєв.
  • Він вибачився перед вдовою Олександра Комарніцького, який помер в реанімації на 12-й день після зустрічі на вулиці з оперативником Сергієм Пивоваром.
  • Останньому оголосили підозру в перевищенні службових повноважень і обіцяють притягнути до відповідальності.
  • А чим завершилися інші історії побиттів цивільних правоохоронцями? Пригадаймо випадки, про які писали журналісти «20 хвилин».

Тільки після того, як помер 47-річний підприємець Олександр Комарніцький, почалися звільнення в обласному главку. Очільник Нацполіції Сергій Князєв спеціально приїхав сьогодні, 24 червня, до Вінниці.

Через трагічну розв’язку травмування оперативником людини на вулиці, він звільнив з органів внутрішніх справ Сергія Сокирана — заступника начальника, який відповідав за роботу з особовим складом. Також відсторонив від роботи на час розслідування генерала Юрія Педоса — головного поліцейського області.

Останній, як прозвучало сьогодні на спеціальному брифінгу, сам написав рапорт з проханням про це. Тимчасово виконувати його обв’язки буде заступник по громадській безпеці Руслан Мороз, екс-командир батальойну «Вінниця».

— Поліція не покриває негідників, — сказав журналістам Сергій Князєв. — Ми докладаємо максимальні зусилля, аби розслідування було прозоре та швидке. Негідники, які паплюжать звання поліцейського та дискредитують службу, будуть відповідати перед законом.

Сергій Пивовар, причетний до смерті Олександра Комарніцького, тепер колишній співробітник поліції. Він був оперативним співробітником Київського відділення і, як сказав Юрій Педос, свого часу успішно пройшов атестацію в поліцію. 

Відео дня

Як так сталося, що опер-самбіст просто відпихнув від себе цивільного (таку версію оприлюднили в поліції на другий день після нічного інциденту 11 червня на Водоканалі), а він отримав смертельну травму? На це питання Сергій Князєв не відповів. Сказав, що деталей, які сьогодні досліджує слідство ДБР й поліцейське службове розслідування, він розголошувати не в праві.

— Сьогодні були піддані критиці нерядові працівники всієї вінницької поліції, саме ті, які відповідають за виховання, за підвищення кваліфікації працівників, в кінці кінців за реформу Нацполіції, — говорив Сергій Князєв. — Саме дії цих керівників призвели до таких важких наслідків. Чому цей молодий співробітник у званні старшого лейтенанта вчинив таке? Чому він свою силу не співставив з можливостями, необхідними до тих дій, які відбулися? І люди, які відповідають за це, сьогодні відсторонені.

 

Керувати службовим розслідуванням у Вінниці глава Нацполіції залишив заступника начальника Департаменту Внутрішньої безпеки Олексія Пилипенка. Той має з’ясувати ступінь вини в трагедії місцевих керівників.

А звільненому старлею Пивовару, вчора, нагадаємо, в день смерті підприємця Комарніцького, обирали запобіжний захід на час розслідування його справи про перевищення службових повноважень. Присудили домашній арешт.

Із таким рішенням не погодилася прокуратура області. Як пояснила прес-секретар Ірина Вихованець, в апеляції клопотатимуть, щоб підозрюваного в особливо тяжкому злочині, помістили до слідчого ізолятора. Санкція інкримінованої Пивовару статті (частина 3 статті 385 Кримінального Кодексу України) обіцяє до 10 років ув’язнення.

— Прокуратура клопотала перед Хмельницьким міськрайонним судом Хмельницької області про обрання підозрюваному поліцейському запобіжного заходу взяття під варту, — пояснила Ірина Вихованець. — Суд обрав йому запобіжний захід у виді цілодобового домашнього арешту з носінням електронного засобу контролю. Ми не погоджується з таким рішенням, тому подали апеляцію — наполягаємо на обранні підозрюваному запобіжного заходу у виді взяття під варту.



— Я розділяю ваш біль та запевняю, що зі свого боку, зроблю усе, аби винний був покараний, — процитували на поліцейському сайті слова Сергія Князєва, сказані вдові Олександра Комарніцьного. — Слідство клопотатиме про взяття підозрюваного під варту. Також він буде звільнений з лав поліції.

Поки розслідування інциденту на Водоканалі, під час якого 47-річний підприємець отримав травму голови, що стала для нього смертельною, триває, пригадаймо інші випадки, під час яких цивільні так чи інакше постраждали від дій людей в погонах. Редакція зібрала історії, про які писали наші журналісти. Якщо маєте власну — пишіть в коментарях.
 

«Не поліцейські, а поліцаї!»

Подружня пара вінничан розповіла про своє затриманя спецпризначенцями

Кінець 2018-го року. Леоніда Бобрука і Олену Левчишину звинуватили в злісній непокорі правоохоронцям. Але назване подружжя каже про бандитизм і брехню людей у формі. Наряд приїхав до них додому на виклик сусіда після побутової сварки, співробітники нічого пояснювати не стали – одразу взялися лупцювати жінку, далі під гарячу руки потрапив чоловік.

Її били ногами, а його знешкодили газовим балончиком. У райвідділ забрали обох, у кайданках… А почалося все зі слів: «На вас скарга від сусідів, відчиняйте».  

Подружжя написало заяву про побиття співробітниками, але провадження не відкрили. Ще до того, як дослідження про отримані жінкою травми було готове, слідчий вирішив: складу злочину тут немає.

— Зараз виходить, що в прокуратурі ніхто нічого не робить, в поліції ніхто нічого не робить, в службі внутрішніх розслідувань теж ніхто нічого не робить, — каже Леонід. — У нас купа відписок різних. Скрізь з нас сміються.

— Поліцейські на суді, де притягують до відповідальності нас за непокору, нахабно брешуть, — каже Олена. — Говорять, що в дім не заходили, затримали на вулиці. Ну як не заходили, як заходили? Як не били, як били? Це не поліцейські, це поліцаї!

Леонід вирішив розповісти все у пресі, щоб вінничани знали: «не можна поліції вірити ні в якому разі, тому що самому гірше стане». Більше про цей випадок знайдете тут


«Били в ніс. І знущалися»

Чоловіка, який пішов з дитиною в нічний магазин, вгомонили поліцейські

Літо 2016-го. «Вони мене били в ніс. І не тільки били, а ще й знущалися — харкали в обличчя, плювали, насміхалися з мене», — розповів редакції Павло Коцюбинський з Хмільника. Він прийшов з дочкою в магазин, де продавцем працює дружина, і застав двері зачиненими зсередини. Став ломитися в середину. І до обуреного Павла викликали поліцію. Але наряд, замість розібратися в ситуації, розквасив чоловікові носа.

Із синцями під очима, скривленим і запухлим носом він приїздив в прокуратуру жалітися на співробітників хмільницької поліції. Написав заяву. Вимагав відкрити провадження на поліцейських, які били й всіляко принижували його у своїй службовій машині.

— Бійка, то таке. Ми всі чоловіки. По носі получити не страшно. Але коли тобі плюють в обличчя! Я такого не попущу, — каже 37-річний чоловік.

Павло не приховує, що був напідпитку, коли затіяв скандал у цілодобовому маркеті. В лікарні згодом перевірка на алкотестері показала 0,7 проміле. Це легка ступінь сп’яніння. А почався конфлікт з намагання чоловіка навести порядок в магазині, де в нічний час постійно пиячать покупці.

Для публікації у відділі комунікацій обласної поліції передали короткий коментар начальника Хмільницького відділу поліції Дмитра Руденка: «Матеріали за заявою вказаної особи передали до прокуратури району для проведення перевірки». Це значить, що слідчий прокуратури зреагував на заяву Павла Коцюбинського тим, що затребував інформацію, що стосується названих подій. Через це в поліції тоді не було ніяких коментарів. Про розв’язку історії, описану тут, повідомлень в редакцію не було.
 

Покарання не отримав ніхто

ДАІвці били хлопця, а черговий спостерігав за процесом 

Грудень 2015-го. Початок реформи правоохоронних органів — міліціонери стають поліцейськими. У Вінниці ще немає нових патрульних. Ловити водіїв за порушення правил дорожнього руху довірили колишнім ДАІшникам. Двоє таких стали «героями» кількох публікацій 20minut.ua.

Поліцейські Олександр Гончарук та Сергій Швець, не соромлячись, під запис камери спостереження, душили та били хлопця, який до цього переніс важку операцію серця. Коли згадали, що пишеться відео, — перейшли в іншу кімнату, де камери немає. 20-річного Василя Клебана звинуватили, що він нібито був п’яний за кермом. Після того, як він відмовився домовлятися на місці, його відвезли у відділок і почали застосовувати силу.

За знущаннями спокійно спостерігав черговий Олександр Вихрист. Саме він запропонував патрульним переміститися в іншу кімнату, де відео немає...

Вихрист досі працює поліцейським у Вінниці. Він дільничний офіцер Вишенського відділення. А екс-ДАІшники Сергій Швець та Олександр Гончарук, що раніше ставали героями роликів на YouTube, звільнилися з правоохоронних органів за власним бажанням. Їх ще судять.

А службове розслідування після цього інциденту результатів не дало — нікого навіть дисциплінарно не покарали. Детальніше читайте в статті: Чому поліцейського, який дозволив бити хлопця у відділку, не покарали.
 

Кийком в обличчя під дискотекою

Екс-дільничного судять за особисту розправу над підлітком

Жовтень 2014-го. Спершу розвів подружжя, а потім побив їхнього сина під дискотекою гумовим кийком по обличчю. У першій інстанції присудили 6 з половиною років тюрми дільничному, який більше не служить і судиться в апеляції. Там — справа тягнеться роки. Буквально днями колегію суддів знову поміняли, починають все від самого початку…

Журналіст на судових засідання спостерігала, як батько побитого юнака довів підкуп свідків захисту, а колишній дільничний раптом що — хворів. Ще екс-дільничний заручився підтримкою немісцевих активістів, які проводять акції і прес-конференції. На одній з таких, його мати завила, що голодуватиме, якщо не доб’ється справедливості. Справедливість для неї — це виправдання її сина в побитті підлітка. У батька ж пробитого — своя права, підтверджена рішенням суду першої інстанції.

Богдан повертався з дискотеки в Шпикові, коли йому дорогу перерізав на своїй «Мазді» третьої моделі дільничний і зненацька, без слів, став бити гумовий кийком... Але дільничний стверджує: кийка не мав, вдарив раз, кулаком, а справа проти нього сфабрикована.  

Чому правоохоронця не підтримали колеги, раз так і було, а навпаки, взялися притягувати до кримінальної відповідальності? Відповідь на це питання знайдете в статті «Мати екс-дільничного, що кийком розбив обличчя підлітку, погрожує суду голодуванням».


Два ДАІшники відзначилися

Як «зірка інтернету» разом з товаришем-майором били чоловіка

Початок 2012-го. Гайсинчанин разом з майором Державтоінспекції побив головного бухгалтера управління магістральних газопроводів «Укртрансгаз» Станіслава Копильського. Так розповів редакції сам постраждалий. Свідком побиття був його колега по роботі і сусід по будинку — Віталій Ціпотан. Обоє йшли повз схованку ДАІшників і один говорив по телефону. Міліціонери подумали, що чоловіки фотографують їхнє авто. Конфлікт почали на рівному місці.

— Він вирвав з рук мобілку, — каже про майора Станіслав. — На прохання повернути телефон, він сказав, що нічого він у мене не брав. А коли я підійшов ближче до міліціонера і вдруге повторив, щоб віддав телефон, то отримав удар кулаком в обличчя…

— У цей момент звідкись взявся колишній напарник майора, звільнений з ДАІ після ролика в інтернеті. Торік він нагрубив одному водієві, а той записав усе це на мобілку. Колишній напарник теж ударив Станіслава, — розказує Віталій. — Дісталося йому ще й від одного з патрульних, які приїхали на виклик. Я всіх їх просив не бити невинного чоловіка. Але мені казали не втручатися, бо буде те саме. На мого товариша надягнули наручники і забрали в міліцію. Я пішов слідом…

За заявами Копильського проводили кілька прокурорських перевірок, але кримінальної справи проти співробітників не порушили. Докладніше про це знайдете тут
 

Хлопець благав не бити

В Ладижині міліція побила азербайджанця

Кінець 2011-го. Бахтіяр благав міліціонерів не бити його, бо в нього хвора печінка, а ті не звертали уваги. Коли юнак вийшов з міліції, у нього з правої брови текла кров, на обличчі і лобі були синці, він був блідий, ним трясло і почалася блювота. Так мешканці Ладижина розповідали нашому журналісту про побиття студента. Але в прокуратурі повірили міліціонерам, що сказали: юнак сам завдав собі тілесні ушкодження, коли тікав від них...

Бахтіяр Алієв — студент педагогічного, повіз родичів на ринок. Припаркував «жигулі» в самому кінці ринку, тільки вийшов з авто, з’явився міліціонер і сказав, що тут стоянка заборонена.

— Він попросив документи. Я пред’явив права і паспорт, але в руки не віддав. Чув, що вони відбирають у тих, у кого номери з чужої області, а потім треба платити гроші, щоб повернути назад, — розказував потерпілий. — На моїй машині номери Чернігівської області. Та й на якій підставі дільничний має вимагати права? Про це я й запитав його. На що міліціонер дуже розсердився і викликав оперативну групу.

Троє оперів, яким допомагав дільничний, скрутили хлопцю руки і силою повели до машини. Він кричав, пручався. Міліціонери продовжували своє.

— Вони мене ще в машині по дорозі до міліції почали бити, — каже хлопець. — А як тільки переступив поріг, так пхнули в спину, що я одразу опинився на підлозі. Весь час кричали, як на злочинця, залякували і простягали руки…

Офіційно ж потім в документах про затримання Бахтіяра написали, що хлопець сам покалічився, а міліціонери застосували до нього тільки залам руки. Докладніше про це випадок знайдете за цим посланням.

 

Читайтн також:

Травмований поліцейським-самбістом — в реанімації. Дружина шукає людей, що розкажуть правду

На порятунок Олександра Комарніцького, травмованого поліцейським, збирають гроші (ОНОВЛЕНО)

«Моліться за Сашу», — просить дружина покаліченого опером підприємця, бо йому стало гірше

Пікет під поліцією через смерть Комарніцького: емоції, Приходько і «Ганьба!» (Прямий ефір 20minut.ua)

Через смерть Комарніцького, якого побив поліцейський, відсторонили начальника поліції області та звільнили заступника
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (28)
  • Наталія Сандульська Сегеда

    Раніше поліція оберігала,а тепер ще від поліції треба оберігатися.
  • Михаил

    жечь отдел нахер со всеми.
  • Татьяна Калиничева

    А если бы Комарницкий не был из партии Гриценка? Я не думаю, что высокопоставленное начальство приехало бы выяснять обстоятельства случившегося..
  • Стас Павловский

    Завтра похорони на 14.00 на Якіра (Тяжилові)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up