ДАІвці били хлопця, а черговий спостерігав. Покарання за це не отримав ніхто

ДАІвці били хлопця, а черговий спостерігав. Покарання за це не отримав ніхто
  • Три роки тому поліцейські просто у відділку побили хлопця з вадою серця.
  • До оголошення вироку далеко: в суді тільки збираються допитувати свідків.
  • Поліцейський, який спостерігав за злочином, досі працює. Він не отримав навіть догани. А кримінальну справу щодо нього закрили.

Грудень 2015-го. Початок реформи правоохоронних органів — міліціонери стають поліцейськими. У Вінниці ще немає нових патрульних. Ловити водіїв за порушення правил дорожнього руху довірили колишнім ДАІшникам. Про двох таких діячів ми згадаємо в цьому матеріалі.

Під кінець року місто сколихнув резонансний випадок — на той момент уже не міліціонери/ДАІвці, а поліцейські Олександр Гончарук та Сергій Швець, не соромлячись, під запис камери спостереження, душили та били хлопця, який до цього переніс важку операцію серця.

Коли згадали, що пишеться відео — перейшли в іншу кімнату, де камери немає.

Відео дня

20-річного Василя Клебана «правоохоронці» звинуватили, що він нібито був п’яний за кермом. Після того, як Василь відмовився домовлятися на місці, його відвезли у відділок. Там до хлопця почали застосовувати силу — били в голову та душили.

За знущаннями спокійно спостерігав черговий Олександр Вихрист. Саме він «люб’язно» запропонував патрульним переміститися в іншу кімнату, де відео немає. Спойлер: Вихрист досі працює поліцейським у Вінниці. Але про це далі.

Швець і Гончарук

Василю Клебану на момент побиття було 20 років. Патрульні Швець та Гончарук затримали його та звинуватили в тому, що хлопець нібито п’яним керував автівкою. Клебан розповідав, що спочатку йому пропонували домовитися на місці, але Василь, який після операції серця взагалі не вживає алкоголь, відмовився.

Після цього хлопця повезли у відділок поліції на Пирогова, 4б. Коли його завели в приміщення поліції, черговий, за словами Василя, нічого не записав у журнал.

— Я говорив, що в мене група інвалідності. Вони цього не чули. Один вдарив кулаком у голову. Я відскочив від нього. Тоді він схопив за шию й почав душити. Другий у цей момент робив ззаду підсічки, щоб я впав на підлогу, — розповідав хлопець. — Черговий не захистив, тільки сказав їм, що працює камера й запропонував завести мене в кімнату, де немає відео. Там на мене одягли наручники, повалили. Я лежав обличчям до підлоги, руки були за спиною, а мене били ногами.

Кадри, коли Сергій Швець бив та душив Василя, зафіксовані на відео. Олександр Гончарук у цей час робив підсічки хлопцю та нишпорив у його кишенях. Відео закінчується, коли Клебана виштовхали в іншу кімнату.

Василь каже, що припинили бити, коли побачили кров на обличчі. Вивели з відділення, знов посадили в машину, опустили бокове скло і стали з вітерцем возити по місту, щоб прийшов до тями. Далі повезли в наркологічний диспансер. Хлопець стверджує, що в диспансері просив лікаря про допомогу — паморочилася голова. Але цього ніхто так і не зробив.

— Від ударів боліла голова й тіло, — розповідав потерпілий. — Просив спочатку надати допомогу, а потім уже проходити обстеження. Вони написали, що я відмовився від огляду на стан сп’яніння. Після лікарні заїхали у відділок поліції за документами, а далі в районі ринку «Урожай» спіймали двох таксистів, яких записали у протокол. Коли евакуатор забрав машину, ДАІшники сказали забути про все, що було вночі й поїхали. Я спіймав таксі й добрався додому. Було вже під ранок. Перелякані батьки викликали «швидку» й мене доставили в лікарню.

Протокол про нетверезе керування пізніше скасували в суді:

 

ДАІшники Сергій Швець та Олександр Гончарук ставали героями роликів на YouTube. Ось деякі з них:

Гончарук з колегою

Швець та Гончарук

Швець з колегою

Гончарук

Читайте також:

Змінювали суддю та прокурорів

Підозрюваними, а згодом і обвинуваченими в кримінальній справі про перевищення повноважень стали двоє поліцейських: Олександр Гончарук та Сергій Швець. Це ті двоє, які били хлопця. Черговий, який спостерігав, перед судом не постав.

Покарання, яке передбачає стаття обвинувачення — ув’язнення на термін від трьох до восьми років.

Справу у Вінницькому міському суді почали слухати 25 травня 2016 року. Спочатку суддею була Алла Чезганова, після перерозподілу — Лариса Ковальчук.

В останній оприлюдненій ухвалі суду по цій справі, яка датована лютим 2018-го, написано, що обвинувачений не прийшов. Зараз, у лютому 2019-го, вироку досі немає. Усю цю інформацію ми знайшли в судовому реєстрі.

Мати Василя Наталія Клебан сказала, що справу затягнули в суді.

— З Чезгановою ми вже почали досліджувати докази. А потім почалося все спочатку. Змінювалися прокурори. Або не приходить хтось із підозрюваних, і розгляд знову переносять. Слухання грамотно затягується. Швець та Гончарук ще жодного разу не давали свідчення, — розповідає Наталія Клебан. — Василь пропустив засідання тільки два рази через те, що проходив курс лікування.

У суді захищає інтереси Василя адвокат Анатолій Страшок. Зателефонували йому, щоб розпитати про перебіг судового розгляду. Страшок говорить, що зараз суди дуже завантажені справами, тому й розгляд відбувається повільно. Підтвердив, що обвинувачені відмовилися від пояснень. А зараз має відбувалися допит свідків.

Черговий-спостерігач

Олександр Вихрист, знімок екрану програми "Люстратор"

Олександр Вихрист — це черговий поліцейський, який спостерігав за тим, як його колеги б’ють Василя Клебана. На відео бачимо, що він не втрутився, коли побачив злочинні дії ДАІвців, а провів їх та хлопця в іншу кімнату. Василь стверджує, що саме Вихрист застеріг патрульних про камеру спостереження. В інший кімнаті — черговій частині — хлопця, як він розповідає, били до крові.

— Черговий тримав мої ноги, — розповідав Василь Клебан журналісту програми «Люстратор». — Один поліцейський мене душив, інший — заламував руки.

Потім лікарі напишуть висновок, що Василь отримав забій нирок, струс мозку, черепно-мозкову травму.

ДАІвці Гончарук та Швець звільнилися з правоохоронних органів за власним бажанням. Олександр Вихрист звільнятися не поспішав. Службове розслідування після цього інциденту результатів не дало — Вихриста навіть доганою не покарали за те, що не втрутився, коли бачив, що його колеги чинять злочин.

У квітні 2016 року Іван Глодний, слідчий прокуратури, запевняв журналіста «Люстратора», що всі винні отримають покарання.

У відповіді на наш запит до поліції області, який ми написали через три роки після всіх цих подій, нам повідомили, що покарати правоохоронця не могли через законодавчу колізію.

У документі написано, що в той день, коли били та душили Василя Клебана, дія Дисциплінарного статуту ще не поширювалася на поліцейських. Тобто у перехідний період реформи не було документу, який би визначав порядок покарання.

Після закінчення службового розслідування Вихрист повернувся на роботу. Зараз, у 2019-му, він працює дільничним офіцером Вишенського відділення.

 

Отже, поліцейський не опинився перед судом, не дістав навіть найменшого дисциплінарного покарання. У кримінальній справі Швеця та Гончарука він проходить просто як свідок.

Наталія Клебан говорить, у суді Вихрист розповідав, що в сусідній кімнаті, де камери немає, хлопця ніхто не бив.

Жінка акцентує увагу на фотографії, де видно проміжок часу, який її син провів у черговій частині.

— Його вивели звідти побитого і в крові, — говорить вона. — Вася ледве дихав.

Також Наталія показує фото, на якій бачимо рану на голові Василя. Каже, що він отримав її, коли без камери хлопця били ногами.

— Зараз обвинувачення ґрунтується тільки на тому, що зафіксовано на відео, — каже жінка. — У нинішній підозрі нічого не сказано про катування у кайданках в окремій кімнаті. Тому Вихрист-свідок й говорить, що там Васю не били. Він є козирем захисту.

До речі, у коментарі «Люстратору» Вихрист казав, що хлопця таки били у сусідній кімнаті.

У кімнаті без камери хлопця тримали сім хвилин. Звідти його вивели та, як розповідає Василь, повезли катати містом, щоб прийшов до тями

Наступне судове засідання заплановано на 21 березня 2019 року у Вінницькому міському суді.

Також очікуємо відповідь на запит від прокуратури про те, чому Олександр Вихрист не отримав підозру в злочині за свою бездіяльність. Щодо нього було відкрите окреме кримінальне провадження info, але його закрили. За відсутністю складу злочину. Інформацію про закриття провадження підтвердив адвокат Анатолій Страшок.

Для чого затягувати справу

Олександр Білошкурський, адвокат

— Діюче законодавство не ставить чітких термінів, протягом яких в суді мають розглянути справу. Цим користуються сторони, які зацікавлені у тому, щоб якомога довше справу розглядали. З часом навіть про резонансну подію суспільство забуде. А винні потім можуть взагалі уникнути покарання.

На мою думку, потрібно на законодавчому рівні визначити терміни для розгляду справ. Зробити це в залежності від тяжкості статті обвинувачення.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (28)
  • Захар Оркли

    Тут причина в "криші". Як отримав лейтенанські погони свояк слідчого прокуратури Івана Глодного - Іван Довгалюк?Дуже просто - слідчий Вінницької обласної прокуратури Іван Глодний по х ерив відразу з кримінальних провадження. Два провадження по побиттю громадян поліцією Вінниччини, перше - студента Клебана у Вінниці, друге - водія у Хмільнику. А в третьому проваджені Іван Глодний "не помітив" доказів по сутинерській діяльності, по борделю, котрий кришувала частково поліція.В селі Павлівка Калинівського району "ніякого конфлікту інтересів"- в одній хаті по вул.Залізничній мешакють : 1.Слідчий Вінницької облпрокуратури Глодний, адвокат - його дружина Довгалюк Леся, поліцейський Калинівки, свояк слідчого Глодного - Довгалюк Іван та мама Лесі - підприємець Довгалюк Валя.Саме цікаве в "підприємстві" сімейки, факт відбору у мешканців гуртожитку швейної фабрики прибудинкової території під магазин сімейки бізнесових прокурорів та їх майстерню.Оосбисті речі мешканців гуртожитку були викинуті прокурорами на смітник.Подібні віджими не поодинокі, в с. Павлівка сімейка слідчого прокуратури Глодного віджала з загального користування мешканців вул. Залізнична водойму та у громадянки Павлуник - присадибну земельну ділянку. Дружину слідчого Глодного - Довгалюк Лесю (нині адвокат) попросили з Липовецької прокуратури за мутки з землею в районі...Може так статися, що кому війна, а кому "мать родна".Якщо зі слідчим прокуратури кати з поліції розрахувалися посадою для його племінника-свояка, то чим розраховуються громадяни з самим племінником?
  • Саша Лашко

    Стріляти козлів
  • Олексій

    Довіра до "внутрішніх органів" і так нижче плінтуса, потрібна ще одна реформа з поголовним звільненням всіх ключових керуючих.
  • Георгий

    Гнилое мусорье, заслуживающее сидеть на бутылках

keyboard_arrow_up