Вінничан вчать фехтувати, як самураї

Вінничан вчать фехтувати, як самураї
Сенсей Олексій Кісельов фехтує з Ольгою Грабовською

У Вінниці діє відділення найдавнішої самурайської комплексної школа фехтування тенсин седен которі синто-рю. На одне із тренувань завітав кореспондент RIA.   

З сивої давнини   

Заняття із фехтувальниками проводив керівник вінницького відділення школи айкібудо, дайто-рю айкі дзю дзюцу (ще його називають джиу-джитсу) і тенсин седен которі синто-рю Олексій Кісельов.  

Робота розпочалася з традиційного шикування, поклонів і медитативної практики. Специфічна розминка складалася з виконання рухів, пов’язаних з ударами мечем.

Відео дня

Далі – вивчення переміщень і стійок. Основною частиною було опанування ката. Тобто технічних форм і прийомів, які використовують фехтувальники.

– Традиційна японська школа фехтування тенсин седен которі синто-рю була створена у далекому 1447 році. Знання передавалися усно – від майстра до учня. Причому жодних перерв у цьому процесі не повинно бути і не було. У іншому випадку японці вважають, що школа не збереглася, – розповів Олексій Кісельов.  

Символ духовної сили

У парі із сенсеєм прийоми володіння холодною зброєю відпрацьовував  42-річний Олег Жмурко. Він за освітою вчитель географії і біології, але нині працює столяром. Олег Жмурко займається фехтуванням понад п’ять років. Водночас вивчає систему рукопашного бою айкібудо.

– Самурайська комплексна школа фехтування визнана культурним надбанням Японії. Меч – це не джерело агресії, а символ внутрішньої і духовної сили. Його призначення захищати – честь, здоров’я, життя і Батьківщину! – наголошує Олег Жмурко. 

За словами Олега Жмурка, мистецтво фехтування – це в пергу чергу мистецтво контролю.

–­ Зброя є сильним засобом для самоконтролю, адже вона потребує витонченої техніки і навичок. Тому через фехтування я займаюся розвитком своїх духовних якостей, самовдосконалююся. Тобто за його допомогою шукаю контролю над своїм життям, долею, розвитком, – додає Олег Жмурко.    

У лицарських обладунках і без 

Разом з чоловіками тренувалася й 29-річна Ольга Грабовська – завідуюча сектором археології Вінницького обласного краєзнавчого музею. Вона вже 12 років займається західноєвропейським повноконтактним фехтуванням (у лицарських обладунках). А п’ять років тому Ольга Грабовська спробувала свої сили і у японському різновиді. Дівчина без проблем фехтує з чоловіками, бо у неї є достатній досвід.      

 – Самурайське фехтування мене цікавить у першу чергу, як історика. Приваблює боротьба айкібудо, а фехтування є ключем до розуміння цього бойового мистецтва. Також я відшукую елементи, які з японського фехтування можна запозичити і використати у повноконтактному, – розповідає Ольга Грабовська. 

Пані Ольга є одним з інструкторів клубу історичного фехтування «Аркона», де також відбуваються регулярні тренування.  

– У «Арконі» ми переважно використовуємо одноручний меч і щит. Також фехтуємо дворучними мечами і алебардами. Все це незагострені муляжі зброї кінця 14-го – початку 15-го сторіччя. Приймаємо юнаків і дівчат, починаючи з 14 років, – каже Ольга Грабовська.    

Секретний смертельний удар

Основний розділ – фехтування мечем. Решта видів зброї використовуються, як допоміжні. Під час тренування спортсмени переважно користуються дерев’яною зброєю. Бо японці давно визначилися: або битися по-справжньому (на враження), або тільки імітувати бій за допомогою муляжів.

– Змагань у нас також бути не може, бо часи самураїв пройшли.

Японське мистецтво фехтування розвиваємо заради збереження традицій і формування відповідного світосприйняття. На наших заняттях учні розуміють, наскільки крихке людське життя, і як його легко втратити, – пояснює Олексій Кісельов.   

Вся техніка спрямована для нанесення одного, вражаючого суперника ударі. Решта переходів і захисних рухів, які постійно відпрацьовуються, є лише допоміжними. Японська школа фехтування побудована на тому, що новачки у перші роки займаються лише простими формами.

– Справжні секрети вражаючих суперника випадів ми потроху розкриваємо лише після чотирьох-п’яти років занять. Це зроблено для того, щоб стороння людина не вкрала і не запозичила нашу техніку, – підкреслює Олексій Кісельов.   

Де займатися?

Тренування з фехтування відбуваються у борцівському залі СК «Термінал» (вул. 600-річчя, 17, тел. 067-988-63-74 – шеф-інструктор Олексій Кісельов) і будівлі колишнього кінотеатру «Росія» (вул. Соборна, 4, тел. 096-162-89-65- інструктор клубу історичного фехтування «Аркона» Ольга Грабовська.). 

Чим фехтують?

У вінницькій школі фехтування вивчають всі канонізовані види самурайської холодної зброї. Це довгий меч (катана), короткий меч (кодаті), коп’є (ярі) – з довгою і короткою жердиною та ножем, алебарда – меч на довгій рукояті (нагінаті). Використовуються муляжі, близькі до історичних оригіналів. Приміром, дерев’яні мечі (бакени).

Кожен з учнів обирає на тренуванні той вид зброї, який йому більше до вподоби. Водночас володіння всіма різновидами самурайської зброї є обов’язковим.    

 

 

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:17 «Відпочинок на природі — найкраща реабілітація». Дозвілля військових, які лікуються в центрах протезування photo_camera 21:11 До Небесного легіону приєднався Олександр Степанищев з Вінниччини 20:27 Що про мобілізацію ув’язнених думають військові? Ми запитали 20:17 З водойми на Вінниччині дістали тіло 57-річної жінки Від читача 10:24 Пригоди бійців у Європі․ Майбутній "рейнджер" розповів про навчання воїнів ССО за кордоном 19:21 У Вінниці відбудеться аукціон з продажу п'яти об'єктів нерухомості: стартова ціна від 200 тисяч 18:23 Новим командувачем Сил спеціальних операцій ЗСУ став Олександр Трепак родом з Вінниці 17:19 У 23-х громадах Вінниччини посадять трояндові Алеї Слави 16:45 Безкоштовні майстер-класи та багато іншого з благодійним проєктом "Колесо Підтримки"! (Новини компаній) 16:21 Верховна рада збільшить штрафи для ухилянтів 16:00 Цех 9, Токайо, Етно чари - нові заклади, що відкрились у Вінниці в 2023 (партнерський проєкт) 15:23 У Вінниці під колесами потяга загинула 52-річна жінка 14:50 Тисячі вінничан на колінах зустрічали Назарія Гринцевича. Герой повернувся додому на щиті play_circle_filled 14:22 Шахрайський кол-центр ошукав українських фермерів на 2,5 мільйона гривень play_circle_filled photo_camera 13:24 П'яна вінничанка не розминулася з металевим парканом 12:25 Дослідження, яким довіряють: яку медичну лабораторію обрати у Вінниці?" (Новини компаній) 12:21 У Вінниці тимчасово відключатимуть газопостачання деяким споживачам. Адреси 11:55 Тренер Володимир Прошин у 75 років пройшов курси підвищення кваліфікації 11:45 Куди у Вінниці піти на курси: твоя нова робота (партнерський проєкт) 11:17 Без холодної та гарячої води. Де у Вінниці 9 травня відключать послуги
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up