«Відпочинок на природі — найкраща реабілітація». Дозвілля військових, які лікуються в центрах протезування

«Відпочинок на природі — найкраща реабілітація». Дозвілля військових, які лікуються в центрах протезування
Захисники на відпочинку в «Кльовому місці»
  • У Вінниці працює «Ортопедсервісцентр», який в прямому сенсі ставить поранених бійців на ноги. Центр протезування та реабілітації робить це для захисників безкоштовно.
  • Назустріч підприємству прийшов місцевий бізнес, який забезпечує ветеранам війни якісне дозвілля і відпочинок.

«Ортопедсервісцентр» — центр протезування та реабілітації з виготовлення надсучасних мобільних протезів, який працює у Вінниці. Підприємство працює з 2010 року і надає послуги людям з обмеженими можливостями. Тут виготовляються протези верхніх та нижніх кінцівок, які відновлюють функціональні можливості людей на 80 – 90%.

За словами керівників центру, пріоритетним напрямком діяльності підприємства є безкоштовне забезпечення інвалідів, дітей-інвалідів, дітей віком до 18 років, а також ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ і ветеранів державної пожежної охорони.

Відео дня

В умовах повномасштабної війни колектив підприємства не припиняв свою діяльність, а ще завзятіше працює щодня. Адже на сьогоднішній день, основними пацієнтами підприємства є військові з пораненнями, які призвели до втрати кінцівок на фронті.

Аби віддячити воїнам за їхній мужній подвиг, підприємство повністю взяло на себе матеріальні витрати з реабілітації, проживання, харчування та виготовлення навчально-тренувальних протезів. 

Забезпечують дозвілля

В умовах війни, на допомогу «Ортопедсервісцентр» приходить місцева влада та бізнес, аби надати послуги з реабілітації та відпочинку військовим. Завдяки цьому, ветерани війни можуть відвідати екскурсії, побувати на концертах і майстер класах.

Так, департамент культури Вінницької міської ради та підпорядковані йому заклади культури вітали наших військовослужбовців, які проходять реабілітацію та протезування в «Ортопедсервісцентрі», з прийдешніми Великодніми святами.

Захисниками провели майстер-клас з писанкарства та пригостили щедрими подарунками. Цей захоплюючий процес допоміг ветеранам війни зануритись у світ стародавніх українських традицій та створити власні шедеври.

Також захисники можуть відпочити в міських басейнах, боулінгу, закладах відпочинку і тд.

Чани, річка, риболовля


Військові, які проходять лікування і реабілітацію в «Ортопедсервісцентрі» — часті гості заміського комплексу «Кльове місце». Захисників на базі чекає спокійний та цікавий відпочинок. Ветерани з усіх куточків України тут займаються риболовлею, відпочивають у чані, милуються природою, варять уху.

— Якщо ми не стикаємося з пораненими військовими кожен день, ми не розуміємо, яка проблематика бути їм в суспільстві, —  розповідає власник комплексу Віталій Павловський.

— Вони повернулися з пекла і сьогодні вони повинні відчувати себе потрібними. Коли вони проходять реабілітацію в чотирьох стінах в клініках, різних установах — психологічно їм дуже важко. Виїхавши на природу, з їхніх слів та слів реабілітологів — вони просто розквітають — починають посміхатися, жартувати. Починають розповідати про риболовлю в тій місцевості, звідки вони родом, емоційно розвантажуються.

Якось центр протезування та реабілітації дав клич з пошуку партнерів, які б допопомогли пораненим хлопцям в психологічному та емоційному відновленні — власники «Кльового місця» одразу відгукнулися. Наразі заміський комплекс працює вже з трьома реабілітаційними закладами.

На «Кльовому місці» про військових турбуються, дбають про зручність і комфорт.  

— Влаштовуємо риболовлю, чани, лодки, катамарани, надаємо харчування і смаколики, — говорить Віталій.— Даємо все необхідне, щоб хлопці варили уху, інші продукти. Зараз ми «Кльове місце» облаштовуємо під прийняття таких людей з травмами і ампутаціями. Наразі закупляємо спеціальне обладнання для вбиралень, готуємо спуски для візків.

Також на базі відпочинку для поранених бійців спеціально облаштують номери і чани.

—  Команда «Кльового місця» і наша сім'я з любов'ю зустрічає таких гостей, абсолютно безкоштовно, — каже Павловський. — Відпочинок на природі, де співають пташки і ловиться риба — це для хлопців найкраща реабілітація.

Кожен раз до «Кльового місця» приїздить група до 15 захисників з травмами, загалом тут прийняли біля 70 бійців.

— В таку хорошу погоду хлопцям хочеться трішки розважитись, відпочити,— говорить Яна Грабовенко, контент менеджер «Ортопедсервісцентру».— Сьогодні ми їздили на кінну ферму, а так — ми майже щотижня приїздимо на «Кльове місце». Щотижня у нас в центрі лікуються нові хлопці, тому потрібно їх розважати, а своїми силами це робити трішки важко. В процесі реабілітації це максимально важливо, адже вони відпочивають, в першу чергу, головою, в них немає сумних думок. Наприклад, сьогодні в одного хлопця буи фантомні болі. Він покатався на конях — і стало легше. Також ми власним бусом возимо хлопців на екскурсії. Але найбільше їх цікавлять активності на виїздах. 

 

Читайте також:

«Моє життя нічого не варте порівняно з нацією». Історія полеглого Героя Назарія «Грінки» Гринцевича

До ЗСУ через рекрутингові центри: перша група добровольців навчається на тренувальних базах

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up