Шахрайський кол-центр ошукав українських фермерів на 2,5 мільйона гривень

Шахрайський кол-центр ошукав українських фермерів на 2,5 мільйона гривень
  • Правоохоронці викрили шахрайський call-центр, який протягом тривалого часу ошукував українських фермерів.
  • Затримали п'ятьох учасників організованої злочинної групи. Обшуки проводили в Києві, Київській та Вінницькій областях.
  • За попередньою інформацією, зловмисникам вдалося обдурити своїх жертв на загальну суму понад 2,5 мільйона гривень.

Як повідомляє департамент комунікації Нацполіції України, шахраї діяли за чітко продуманою схемою. Вони мали доступ до бази даних фермерських господарств по всій Україні, які шукали можливості продати зерно, купити паливно-мастильні матеріали або мінеральні добрива. Видаючи себе за потенційних клієнтів, аферисти пропонували вигідні умови співпраці, але після отримання товару чи коштів зникали безвісти.

Щоб надати своїм діям більшої правдивості, шахраї зареєстрували кілька фіктивних компаній, уклали договір з оператором SIP-телефонії та орендували офісне приміщення. Звідти вони телефонували фермерам та розсилали SMS-повідомлення з пропозиціями купівлі або продажу необхідних товарів.

Після того, як фермер погоджувався на співпрацю, шахраї укладали договори та отримували від жертв товар або кошти. Однак свої зобов'язання вони не виконували: добрива та пальне не відвантажувалися, а гроші за зерно не перераховувалися.

Відео дня

Щоб відтермінувати звернення ошуканих до правоохоронних органів, шахраї протягом тривалого часу годували їх обіцянками виконати свої зобов'язання. Коли ж потерпілі втрачали терпіння, зловмисники просто переставали виходити на зв'язок.

Отримане шахрайським шляхом зерно аферисти перепродавали іншим підприємцям, які не знали про його походження.

Оперативникам Департаменту карного розшуку Національної поліції України вдалося встановити особи п'ятьох учасників організованої злочинної групи. За місцями їхнього проживання та роботи поліцейські провели 17 санкціонованих обшуків, під час яких вилучено мобільні телефони, комп'ютерну техніку, чорнові записи та інші речові докази злочинної діяльності. Обшуки проводили в Києві, Київській та Вінницькій областях.

Всім п'ятьом учасникам групи, включаючи організатора, оголосили про підозру у шахрайстві, вчиненому організованою групою у великих розмірах з використанням електронно-обчислювальної техніки (частина п'ята статті 190 Кримінального кодексу України). За скоєне їм загрожує до 12-ти років позбавлення волі.

 

Читайте також:

Заступника мера Гнівані Віктора Гавришка відправили під варту. Застава – 2,4 млн гривень

До п'яти років за ґратами засудили бухгалтерку за привласнення бюджетних коштів

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up