Кому належить недобудова на Соборній? І ще про історію її «вічного ремонту»

Кому належить недобудова на Соборній? І ще про історію її «вічного ремонту»
  • Уже два десятиліття на перехресті Соборної та Театральної стоїть закинута будівля. 
  • Це колишній прибутковий будинок, пам’ятка архітектури, яку віддали в оренду під капремонт ще у 2001 році. 
  • Роботи відбувалися з перервами, але завершення їм не видно. Кому належить цей об’єкт?

До редакції звернувся читач, який попросив з’ясувати долю вінницького будинку на Соборній,74 / Театральна, 16.

«Чи можете Ви підняти тему з приводу приміщення, яке знаходиться на перехресті Театральної й Соборної, навпроти торгового економічного інституту? Кажуть його продав Гройсман і власник нічого не робить дотепер», — написала нам людина.

Ця будівля десятки років стояла в риштуванні. Потім людей, дотичних до її перебудови, змусили прибрати паркан та всі будівельні конструкції, що були закріплені на фасаді. А от кому ж вона належить?

Відео дня

Об’єкт в комунальній власності

За реєстром речових прав на майно будівля на Соборній, 74 / Театральній, 16 в комунальній власності. Вона належить територіальній громаді Вінницької області в особі Вінницької облради.

Загальна площа об’єкта: 2 тисячі 582 кв.метри. Матеріали стін: цегла. Рівень зносу: 45%. За останньою оцінкою вартість усієї цієї нежитлової будівлі складає усього 48 тисяч гривень.

З сайту Вінницької облради дізналися, що дім на Соборній / Театральній в оренді ще з 2001 року.

«Довгострокова оренда, об’єкт знаходиться в стадії капітального ремонту», — пишуть на порталі облради.

А на сайті Управління спільної комунальної власності (балансоутримувач об’єкта - авт.) дізналися, що орендарем будівлі є товариство «Оспром-2».

Фірма «Оспром-2» має основний профіль діяльності «68.20 Надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна», діє з 2017 року, має вінницьку прописку та 5,6 мільйона гривень статутного капіталу.

Ця компанія через суд змусила обласне управління укласти з ними договір оренди на будівлю по Соборній, 74.

Через суд змусили укласти договір оренди

Суди між сторонами дійшли аж до Верховного суду в складі колегії суддів Касаційного господарського суду.

З рішення читаємо, що з 2001 року будинок орендувало спочатку товариство «Райдуга». Згодом орендарем стало товариство «Оспром», яке є правонаступником. І з 2017 року з цієї фірми виділили частину, яку назвали «Оспром-2». Їй передали права та обов’язки на оренду будівлі Соборна, 74 / Театральна, 16. В тому числі акти виконаних робіт з капремонту, реставрації на суму 4,1 мільйона гривень.

Але обласні посадовці не визнавали нового орендаря і не приймали від нього платежі: повернули 268 тисяч гривень, сплачені у січні 2018 року. Мовляв, на укладання договору оренди з новою юридичною особою потрібен дозвіл Вінницької облради, а та його не давала.

Верховний Суд став на бік «Оспром-2». Оскільки договір оренди від 2001 року діятиме 30 років з можливістю продовження, фірма є правонаступником попереднього орендаря, і на те, щоб укласти з нею договір, не потрібне окреме рішення Вінницької облради.

Абонент не відповідає

Якщо ж обласну владу через суд змусили укласти договір оренди з «Оспром-2», яке сплачує внески за оренду, то чого ж будівля так і стоїть без видимих ремонтних робіт?

Таке питання ми хотіли поставити керівнику і власнику підприємства Максиму Бодачевському. Але протягом підготовки матеріалу до публікації чоловік так і не вийшов на зв’язок.

А що про нього відомо? Чоловікові 37 років. Наразі є власником і керівником «Оспром-2», хоча раніше опікувався ще двома фірмами — «Рост Лімітед», «Інноверс Груп».

Балотувався в депутати Вінницької міськради 8-го скликання. Йшов на місцеві вибори від Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина», але не був обраним.

І вочевидь свого часу (або і досі) Максим Бодачевський співпрацював з народним депутатом України Олегом Мейдичем, який обирався до парламенту від «Батьківщини». 

Про бізнес-стосунки вказує те, як Бодачевський підписаний в інших людей в GetContact: «Максим Офис Мейдича», «Максим от Олега Мейдича», «Максим Калинівський Молокозавод» (Олегу Мейдичу якраз належить підприємство «Калинівський виробник», що займається переробкою молока, сиру та масла).

Хоча прямого зв’язку між Мейдичем і Бодачевським, наприклад, про участь в спільних підприємствах — немає.

Про історію будинку на Соборній

Прибутковий будинок Фігмана та Хасіна — це одна з архітектурних пам’яток місцевого значення. Спочатку тут було дві окремі історичні споруди, маєтки купців Фігмана та Хасіна відповідно. У 1913 році вони спільно з Ароном Ваксманом відкрили другий в місті ілюзіон (кінотеатр) під назвою «Експрес». Він розташовувався на першому поверсі будинку Фігмана, з боку сучасної вулиці Театральної. З 1924 року кінотеатр діяв під назвою «Червоні зорі».

В 50-х роках будинки пережили реконструкцію, в результаті якої вони були об’єднані в одну споруду. Також з’явився четвертий поверх. У повоєнні роки це вже був адміністративний будинок із магазином на першому поверсі.

За розпорядженням ОДА №251 від 21 травня 1996 року прибутковий будинок на вулиці Соборній, 74 є архітектурною пам’яткою місцевого значення. Однак через кілька років обласна рада передає будівлю в оренду на 30 років фірмі «Райдуга». Згодом всі орендні зобов’язання перебирає на себе правонаступник «Райдуги» — ТОВ «Оспром». Вони займаються виготовленням лакофарбової продукції

У 2000-х розпочато реконструкцію із влаштуванням мансардного поверху за проектом архітектора Басистого. Але роботи з часом призупинилися. Єдине, що за роки змінилося з цією будівлею — прибрали сітку, риштування та паркан.

Договір оренди між облрадою і «Оспром-2» діятиме аж до 2031 року. Проте наразі Вінниця має те, що й протягом останніх десятиліть: одну з найбільш тривалих реконструкцій в центрі міста.

 

Читайте також:

«Промінь» нарешті відновлять? Орендар хоче його купити за 20 мільйонів

Недобуд на Соборній готують до продажу. Рішення приймуть в 2021 році

ТОП-5 найбагатших депутатів Вінницької міськради: Рейтинг від «20хвилин»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • анатолій варгатюк

    Про цей страхополох вже набридло писати, його легше підірвати, а на місці розвалин збудувати щось нове.
  • Nina Talasheva

    А чекають поки не розвалиться,знесуть і буде новий торговий центр.
  • AK

    6 років до кінця оренди. Нічого вони робити не будуть, не відіб'ють. Злочином буде перезаключення оренди з цими мутними людьми.
  • Аркадий Крысько

    і ніхто, нічого, з собою не забере.
    Хибний розвиток ... , срамота.

keyboard_arrow_up