Недобуд на Соборній готують до продажу. Рішення приймуть в 2021 році

Недобуд на Соборній готують до продажу. Рішення приймуть в 2021 році
«Промінь» вже 19 років в оренді. За словами орендаря, його не змогли відремонтувати через інші десять фірм, що були тут «прописані»
  • «Промінь», який багато років стояв у риштуваннях, обласні депутати пропонують продати наступного року.
  • Будівлю з 2001 року орендує товариство «Оспром». Керівник фірми неодноразово обіцяв провести реконструкцію. Але позбувся паркану і риштування за гроші платників податків 
  • Як будинок хотіли продати на OLX, чому досі не завершили ремонт і якою будівля є всередині? Згадуємо історію цього «хронічного» недобуду.

Обласна влада хоче внести корективи у список об’єктів, які дозволять приватизувати. Про це йшлося на засіданні комісії з питань будівництва, комунального майна, транспорту та розвитку інфраструктури, 3 грудня.

Депутати представили результати Програми приватизації у 2015-2020 роках, за якою без нового власника лишився «Прибутковий будинок» на розі вулиць Соборна,74 – Театральна, 16 та ще два будинки в Могилів-Подільському. 

«Завершити їхню приватизацію комісія пропонує наступного року. Перший заступник голови облради Володимир Кістіон запропонував провести інвентаризацію майна спільної комунальної власності територіальних громад і визначити чергові об'єкти для приватизації», — йдеться в повідомленні на сайті облради.

Відео дня

Пільгова оренда за реконструкцію

Будівля «Прибуткового будинку» є пам’яткою архітектури, побудова наприкінці XIX – початку XX століття. Кілька років там діяло кафе, розміщалися різноманітні фірми та структури облдержадміністрації. Свого часу там діяв один з перших вінницьких кінотеатрів — «Промінь».

У 2001 році будівлю передали в оренду товариству «Райдуга» (нині «Оспром»), строком на 30 років. Керівник фірми, Олександр Семенков, отримав нульову ставку оренди на п’ять років, протягом яких мала бути відремонтована споруда. А потім, отримав пільгову орендну плату — 20 тисяч гривень щомісяця.

У 2007 році депутати облради розглянули пропозицію розірвати договір з орендарем або збільшити орендну плату. Але вибрали третій варіант — повірили «на слово» Олександру Семенкову. Він пообіцяв депутатам до третього вересня завершити роботи. За його ж словами, саме в цей день вінничани милуватимуться оновленою пам’яткою архітектури.

Протягом наступних років вінничани продовжували «милуватися» риштуванням і товстою тканиною, в яку був загорнутий будинок: крім добудови четвертого поверху та заміни балок роботу не було виконано.

Хотів продати на OLX

У 2016 році ми знайшли оголошення на сайті OLX, в якому невідомий чоловік на ім’я «Олександр» продає орендований недобуд на Соборній.

— Шукаю інвестора для завершення реконструкції комерційного будівлі (3570 квадратних метрів) в самому центрі Вінниці з вступом в права власності, — писав автор оголошення. — З огляду на вигідне розташування будівлі, в ньому планується розмістити готельний комплекс європейського рівня зі всією необхідною інфраструктурою, ресторан, паб, кілька кафе. На розсуд інвестора можлива переорієнтація призначення будівлі в ході реконструкції.

Ціна — 15 мільйонів гривень. Намагалися з’ясувати, на яких правах продають будинок, який є в обласній комунальній власності. Проте, після дзвінка журналіста за вказаним номером, оголошення зникло.

Пізніше, за номером телефону, ми встановили, що автором оголошення міг бути Олександр Семенков. Номер телефону в оголошенні співпадав з номером на сайті візитівці компанії «Оспром».

Поговорили, оглянули і все на цьому

Восени 2016 року, обласні чиновники і орендар провели публічну зустріч, щоб визначитися, що робити з «Променем» на Соборній / Театральній? Семенков тоді сказав, що хоче викупити його у приватну власність, щоб потім взяти кредит у банку на завершення робіт. Чиновники оцінювали будівлю у 20 мільйонів гривень та сказали, що «Оспром» сплачує за оренду 58 тисяч гривень щомісяця.

Також на зустрічі директор фірми «Оспром» пояснив, чому роками затягується реконструкція будівлі.

— Коли компанія отримала в оренду будинок, то ми дізналися, що там є ще десять фірм, — розповідав у 2016 році Семенков. — Приступити до ремонтів ми не могли, бо постійно «влізали» інші фірми, з якими треба було розбиратися у суді. Ми вже вклали у будівництво близько семи мільйонів гривень, а на повне відновлення треба 20-30 мільйонів. Ми готові викупити будинок та завершити реконструкцію вже за рік: фасад відновимо за три місяці.

Чиновники і орендар домовилися, що будуть досліджувати стан будівлі, внесуть її в перелік майна на приватизацію. Проте результат бачимо не змінився: «Промінь» недобудований.

Улітку 2020 року вінницька мерія вирішила прибрати паркан і риштування навколо «Прибуткового будинку», оскільки ці конструкції були аварійними і могли звалитися на голови перехожим.

В документах обласного управління спільної комунальної власності вказано, що будівлю на Соборній / Театральній орендує товариство «Оспром-2»

До березня 2020 року ним володів Олександр Семенков, але з того часу в компанії новий власник — Роман Ларін. Він також є одним з двох співвласників компанії, яка володіє старим будинком на Привокзальній, про що розповідали в історії: Дім, який не зміг «поглинути» ТЦ, тепер зносять. Що там буде?

Історична довідка

Кандидат історичних наук та краєзнавець Анатолій Лисий розповідав раніше, що після Другої світової війни в будівлі розташовувалися органи влади: 

— Коли існував Радянський Союз в цій будівлі були розташовані різні обласні департаменти, які зараз у Книжці на Хмельницькому шосе, — каже він. — А ще раніше там засідали члени компартії більшовиків України.  Але за кілька років до проголошення незалежності будинок спорожнів, почав руйнуватися і став непридатним для експлуатації. З тих пір, тобто більше 20 років він не працює.

На реставрацію шести пам'яток Вінниці, нагадаємо, витратять більше 22 мільйонів гривень.

Опитування

Що варто зробити з недобудом на Соборній / Театральній?

Читайте також:

Чи вистачить 600 мільйонів гривень на оновлення аеропорту «Вінниця»

Алея 12,7. Проекти, які за десять років, змінять всю вінницьку набережну

Кисень хворим чи премії чиновникам? Рахуємо зарплати керівництва Вінницької облради

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Максим Краснопір

    Оспром это фирма по производству красок , кто-то слышал о винницких красках?
  • Наталия Войт

    Так он в продаже уже был весной,на дом РИА.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up