Чи вистачить 600 мільйонів гривень на оновлення аеропорту «Вінниця»

Чи вистачить 600 мільйонів гривень на оновлення аеропорту «Вінниця»
Раніше держава передбачала більше 1 мільярда на наш аеропорт. Кошти влітку зняли, фінансування отримали два інших летовища: «Одеса» — 117,5 млн грн на завершення робіт, «Мукачево» — 30 млн грн на виготовлення проекту будівництва
  • Урядовці планують закласти 600 мільйонів на реконструкцію аеродрому летовища у Гавришівці, про що повідомив нардеп Геннадій Вацак.
  • До цього наш аеропорт ледь не «вилетів» з держпрограми, був позбавлений фінансування, яке потрібно на оновлення злітно-посадкової смуги.
  • Тим часом, підрядник з Маріуполя вже майже рік очікує на гроші, щоб розпочати роботу. А чи вистачить цих грошей? І хто зараз фінансує роботу аеропорту?

«В аеропорту тиша і спокій, як завжди. На пероні проводять якісь роботи на старенькому Ан-2 і більше ніякої активності не помітно», — пише Віталій Трубніков, який захоплюється літаками і у своєму фейсбуку публікує новини з авіації.

«Гроші будуть. Полетіли?»

Майже рік вінницьке летовище готове до реконструкції: міська влада витратила більше десяти мільйонів гривень на виготовлення проекту, знайшла підрядника на реконструкцію злітної смуги та шукають інвестора на оновлення будівлі аеропорту.

Проте влітку держава ледь не викреслила всі плани на новий аеропорт для Вінниці. Спочатку скасували видатки, а згодом взагалі хотіли виключити наше летовище з держпрограми підтримки українських аеропортів.

Відео дня
Крім цивільної авіації, аеродром у Гавришівці використовуєтся і військовими. На фото — конвертоплан НАТО, який прилітав до Вінниці на навчання

На захист аеропорту стали міські чиновники, які закликали нардепів, чиновників ОДА вплинути на рішення Мінінфраструктури. Врешті-решт, вінницьке летовище в держпрограмі лишили, але фінансування позбавили. Однак, і щодо державних грошей також є зміни:

«У 2021 році планується передбачити фінансування робіт з розвитку міжнародного аеропорту «Вінниця» обсягом 600 мільйонів гривень», — йдеться у відповідь на запит нардепа Геннадія Вацака.

Втім, цих 600 мільйонів гривень мало, щоб оновити злітну-посадкову смугу, яка вже декілька десятиліть без капремонту.

Злітна смуга дісталася «донецьким»

Минулого літа мерія Вінниці провела найдорожчий свій тендер у системі «ProZorro». На реконструкцію злітно-посадкової смуги заклали 962 мільйони гривень. За ці кошти підрядник має зробити заміну покриття злітно-посадкової смуги, руліжну доріжку (РД-3), ремонт освітлення, водовідведення та покриття перону, заміна радіотехнічного забезпечення польотів та багато іншого.

Закупівлю провели зі скандалами: учасники скаржилися на дискримінаційні умови, Антимонопольний комітет блокував тендер. І після чотирьох місяців розглядів тендер виборола фірма з Донецької області — «Шляхове будівництво «Альтком». Компанія погодилася виконати роботи за 896 мільйонів гривень.

Товариство «Шляхове будівництво «Альтком» діє з 2000 року. Раніше було зареєстровано у Донецьку, але після початку війни на Сході України — перереєструвалося у Маріуполі.

Має понад 350 мільйонів гривень статутного капіталу та виконує роботи за основним видом діяльності «Будівництво доріг і автострад». Підприємство входить до товариства «Фінансово-промислова група «Альтком», якою володіє донецький бізнесмен Олександр Тісленко.

Його компанія активно залучалися до освоєння бюджетних коштів під час підготовки до Євро-2012. Зокрема, саме «Альтком» був генпідрядником будівництва нових терміналів та ремонту злітно-посадкових смуг аеропортів Львова і Донецька.

Видання «Наші Гроші» порахувало, що з 2008 до 2012 року, під час яких готувалися до Євро-2012, «Альтком» отримав підрядів на загальну суму 11 мільярдів гривень. І додає, що такого успіху не могло бути, якби не лояльність до донецького бізнесу міністра інфраструктури Бориса Колеснікова, який був в Уряді Азарова.

Олександр Тісленко (по центру) і Борис Колесніков (справа)

Заступник міського голови Вінниці Андрій Очеретний говорив, що «Альтком» був готовий взятися за реконструкцію нашої злітної смуги ще в 2019 році. 

— Більш того, «Альтком» вніс гарантійний внесок, що зобов'язується приступити до робіт у Вінниці: а це 22 мільйони гривень, які до сьогодні залишаються на рахунку нашого аеропорту, — казав раніше Очеретний. — Щодо готовності до початку робіт, то вінницький аеропорт був готовий до цього ще у торік. Могли б закупити частину матеріалів, розпочати підготовчі роботи, підвезти техніку, щоб пришвидшити темп робіт. Але зараз в нас відбулося зміщення на дев'ять місяців.

За аеропорт платять вінничани

А поки утримання летовища лягає на плечі вінницьких платників податків. Виконком міськради затвердив Комплексну програму підтримки КП «Аеропорт Вінниця» на 2020-2024 роки. 

Протягом наступних чотирьох років отримає 225 мільйонів гривень з міського бюджету. Гроші витратять на оновлення техніки для забезпечення безпеки (пожежні автомобілі), на укомплектування служби авіаційної безпеки (рації, детектори металу, вибухових речовин тощо), на покращення сервісу аеропорту (обігрівач, трап, система електронної реєстрації пасажирів тощо), на забезпечення технікою служби, яка слідкує за станом злітної смуги (автомобілі та пристрої).

Чи давати «добро» на цю програму мають ще вирішити депутати міської ради, на черговому засіданні.

Вінниця, нагадаємо, може отримати 10 електробусів та 40 тролейбусів. Урядовці включили наше місто у кредитну програму.

Опитування

Як вважаєте, чи потрібно ремонтувати злітну смугу та будівлю аеропорту «Вінниця»?


 

Читайте також:

«Не зрада, але і не перемога». Моргунов розказав, що буде з аеропортом «Вінниця» без грошей від держави

Алея 12,7. Проекти, які за десять років, змінять всю вінницьку набережну

Комплекс на 16 поверхів планують будувати біля Центрального парку. Ініціативу вже погодили

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • Олег Левадный

    Если будут воровать, как всегда - этого хватит разве что забор покрасить.
  • Don Sergii

    Як що ви барижнi бандерiвскi не будете красти, то вистачить✡😱✡
  • Tetiana Golushko

    У Гройсмана в кармане лежат

    Victor Samoilov reply Tetiana Golushko

    Tetiana Golushko по карманам лазить не хорошо...
  • Natik Natik

    Ну якщо по 2000000млн.на зупинки і громадські вбиральні витрачають то тут точно не вистачить😤
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) Від читача 13:38 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися? 10:27 У Бершаді попрощалися із загиблим від бандитської кулі поліцейським Максимом Зарецьким play_circle_filled photo_camera 09:33 Ліквідували ще 800 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 23 квітня 09:00 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 08:44 Сьогодні вітаємо Юрія та Валерія. Історія та прикмети 23 квітня 08:00 Вакансії в Chopper, Green cool, Грош та 81 актуальна пропозиція роботи у Вінниці 21:12 Яку безкоштовну психологічну допомогу можуть надати сімейні лікарі? Ми дізналися 20:56 Вінничан закликають зменшити споживання електроенергії 20:18 «Вінницькі вовчиці» у Хорватії виграли престижний міжнародний турнір Adria Bowl photo_camera 20:04 У Вінниці затримали водія, який перевищував швидкість. А потім виявили підроблене посвідчення 19:35 Спір з вінницьким МСЕК: юристку звільнили вагітною, вона виграла суд і має повернутися на посаду photo_camera 19:05 Яким нині є укриття для ліцею №30? Його будівництво коштує понад 40 мільйонів гривень photo_camera 18:06 «Матиму ще п’ять років, щоб помститися ворогу»: історія бойового прикордонника з Вінниці 18:00 Перезавантаження та інсайти: художнє та спортивне водночас у Вінниці (Новини компаній) 17:29 Суд арештував обох підозрюваних у вбивстві 20-річного поліцейського
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up