Заблоковані мільярди: антимонопольний комітет заблокував тендер на реконструкцію аеропорту «Вінниця»

Заблоковані мільярди: антимонопольний комітет заблокував тендер на реконструкцію аеропорту «Вінниця»
  • На початку жовтня мали провести тендер на реконструкцію вінницького аеродрому. На роботи запланували витратити майже 1 мільярд гривень! Але закупівлю заблокував Антимонопольний комітет. Чому?

У цьому році мали б розпочати реконструкцію вінницького аеропорту, що територіально знаходиться у Гавришівці. У червні оголосили міжнародний тендер на реконструкцію вінницького летовища. Кошторис 1-ої черги робіт — 962 мільйони 605 тисяч 808 гривень. Електронний аукціон на визначення підрядника мав стартувати 1 жовтня, але цього не трапилося:

— Проведення тендеру заблокував Антимонопольний комітет. Причиною стали скарги учасників електронного аукціону. Чому так сталося? Має відповісти Антимонопольний комітет. Моя особиста думка — закупівля заблокована через недоліки системи (ProZorro - авт.), яка дає можливість недобросовісним підрядникам надсилати безкінечні скарги, а в замовника тендеру немає жодного захисту, — каже директор міжнародного аеропорту «Вінниця» Ярослав Мазурець.


Під тендером справді, чимало скарг від потенційних учасників аукціону. Найчастіше скаржаться на дискримінаційні умови тендерної документації, про порушення законодавства у сфері публічних закупівель та щодо недоліків в розрахунках обсягів робіт.

Відео дня

До участі в закупівлі допустили тільки три компанії — товариство «Шляхове будівництво «Альтком» з Маріуполя, товариство «Ростдорстрой» з Одеси та товариство «Альтіс-Констракшн» з Києва.

Утім, зараз тендер має статус: «перекваліфікація (період оскарження)». 


Як додав Ярослав Мазурець, рішення про закупівлю на реконструкцію аеропорту мають з’ясувати на засіданні Антимонопольного комітету, 16 жовтня. Чиновники будуть вирішувати чи розблоковувати закупівлю. Водночас, аеропорт продовжує працювати в штатному режимі.

Нагадаємо, на початку 2019-го в мерії стали казати про реконструкцію летовища Вінниці. Роботи планували провести у дві черги: 

  • у рамках першої черги замінять покриття злітно-посадкової смуги, руліжну доріжку (РД-3), відремонтують освітлення, водовідведення та покриття перону, замінять радіотехнічне забезпечення польотів та багато іншого. 
  • у рамках другої черги — реконструкція аеровокзалу, другої частини перону, монтаж нового освітлення та світлосигнального обладнання тощо. 

Фінансування виділяють з держбюджету — а це понад 2 мільярди гривень. Мер Вінниці Сергій Моргунов казав про старт реконструкції вже у серпні 2019-го.

Водночас, в авіакомпанії «МАУ» виник дефіцит літаків, тож компанія скасувала перельоти між Вінницею і Києвом. Тепер за цим маршрутом їздить їхній автобус.

Аеропорт «Вінниця» продовжує виконувати чартерні рейси та регулярне сполучення з Тель-Авівом.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • Ник

    Хотели бабло по пилить а тут бац сасаря
  • Павел Билло

    С 6 октября по 28 марта,
    Мау отменила все рейсы в Винницу.
  • Oleksandr Stoliarov

    Валерій, а з чого це ти возбудився на аеропорт?)
    1. Почнемо з того, що а де коментар незацікавленої особи-експерта? Чи ти триндьож Мазурця сприймаєш за чисту монету? Мав перемогти учасник з Азербайджану AzVirt - компанія, яку завів до нас Омелян Гіперлупович і мав поімєть откат, но власть змінилася, нефартануло.
    2. Не існує такого поняття як "міжнародний тендер". Просто тендерна документація публікується також англійською мовою, якщо еквівалент для робіт - 5,15 млн.євро.
    3. Також АМКУ ніяких тендерів не блокує. У разі прийняття скарги до розгляду електронна система закупівель автоматично призупиняє початок електронного аукціону. Читай матчасть
    4. АМКУ визнає дискримінаційні умови в документації та неправильні кошторисні розрахунки, а Мазурець це називає недосконалістю системи Прозорро? Можливо хай пан документацію краще готує, щоб потенційні учасники не скаржилися? Валерій, чому ти не запитав про це, ти ж журналіст, чи лише лапшу Мазурця на вуха складав?
    5. До участі не було допущено 3 компанії! Кількість компаній допущених до аукціону підраховується, коли будуть розглянути всі скарги. Їх зараз 3. І вже 9 скарг розглянули.
    6. Статус тендеру не ПерЕкваліфікація, а прЕкваліфікація!
    7. АМКУ не вирішує блокувати чи розблоковувати процедуру закупівлі. Орган оскарження АМКУ лише розклядає скаргу по суті. Підтримує вимоги скаржника, якщо є законні підстави, або не підтримує. Якщо підстави є, то ОО АМКУ уповноважений лише вирішити зобов'язати замовника скасувати його рішення та зобов'язати прийняти нове рішення

    Не стаття, а повна халтура. Журналіст абсолютно не розуміє про що пише
  • мегавата

    Манэ манэ покарманам , че новость платная продажные? Аэропорт опять бабла насасал?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up