«Вибачте, але це якась маячня!» У мерії сварились через гарантійні листи від тепловиків

«Вибачте, але це якась маячня!» У мерії сварились через гарантійні листи від тепловиків
  • Суперечка через гарантійні листи, які «Вінницяміськтеплоенерго» розсилає вінничанам, виникла на сесії міськради.
  • Депутат Юрій Іорданов вважає, що тепловики хочуть змусити ремонтувати тепломережі в будинку його жителів. Чиновники йому пояснили, що жителі й так вже відповідають за їх стан.
  • Так в чому суть? Навіщо ці листи та що буде, якщо їх не підписувати?

Через гарантійні листи, які розсилає «Вінницяміськтеплоенерго» виникла суперечка на сесії міськради, 4 жовтня. Депутат міськради Юрій Іорданов назвав ці угоди «маячнею» та сварився з директором департаменту енергетики, транспорту і зв’язку Михайлом Варламовим.

— Є дуже цікавий лист, гарантійний. Його потрібно надіслати «директору департаменту енергетики Варламову, генеральному директору «ВМТЕ» Бульбасу». У останньому абзаці: «в разі надходження скарг та зауважень, щодо якості послуг опалення та гарячого водопостачання, пов'язаних з роботою внутрішньобудинкових мереж, їх вирішення залишають за собою співвласники будинку».

Відео дня

Вибачте, але це якась маячня! Ми робимо наших мешканців заручниками проблем з трубами в домівках? Тобто, жителі багатоповерхівки самі мають взяти автоген і виправляти проблему з мережами? Варламов, тут ваше прізвище стоїть. Яким чином ви маєте врегулювати питання в разі «мінус 30» на вулиці? — емоційно каже Іорданов.

— Відповідно до нової редакції закону України про житлово-комунальні послуги всі внутрішньобудинкові мережі є у власності співвласників багатоповерхівок. І саме вони відповідають за їх належне утримання. Цей лист є одним з чергових заходів з інформування… — каже Михайло Варламов, якого перебиває Іорданов та питає:

— На кого воно буде все валитися по закону? На мешканців?!

— Так воно і зараз на мешканцях будинку, — відповідає Варламов.

— А чому в тому році не було такого листа? — продовжує суперечку депутат.

— З 1 травня 2019 року вступив новий закон України про житлово-комунальні послуги, — каже Варламов. І на цьому його перебиває вже й міський голова Сергій Моргунов:

— Не перетворюйте сесію міської ради в діалог між Варламовим та Іордановим. Дотримуйтесь, будь ласка, регламенту та ставте питання щодо тих проектів, які ми розглядаємо на сесії міськради. Якщо є конкретні питання, то зверніться до мене з листом, я відповім! — каже мер Вінниці депутату Іорданову.

У ЧОМУ СУТЬ? Раніше «20хвилин» розбиралися, навіщо тепловики розсилають вінничанами ці гарантійні листи. На це питання відповіли у «Вінницяміськтеплоенерго»:

— Згідно із законодавством мешканці дому є співвласниками усього спільного майна будинку. Зокрема, внутрішньобудинкові мережі. Їхнім обслуговуванням має займатися або ОСББ, або управлінська компанія (колишній ЖЕК). Наша зона відповідальності — це тепломережі до зовнішньої стіни будинки.

Гарантійним листом ми доводимо до відома жителів багатоповерхівок, що нести відповідальність за низьку якість послуги опалення чи гарячої води, яка спричинена несправностями у мережах будинку, будуть вони як власники цих мереж, та управлінська компанія/ОСББ, яке відповідає за їх обслуговування, — казала речниця «Вінницяміськтеплоенерго» Сніжана Шпікіна.

Директор департаменту житлового господарства міськради Роман Фурман каже, що уповноважені особи, які підписують цей лист, не нестимуть персональну відповідальність за тепломережі в домі:

— Уповноважена особа, яка ставить свій підпис під листом, не несе персональної відповідальності! Бо внутрішньобудинкові мережі — це колективна власність. А отже відповідають за їх стан жителі всього будинку, — каже Фурман. — Якщо уповноважена особа мешканців дому не підписує цей лист, то це їх не звільняє від відповідальності за стан внутрішньобудинкових мереж та необхідності готовувати їх до опалювального сезону. Але від'єднувати від опалення у разі не підписання цього листа ніхто не буде.

Водночас, з такими гарантійними листами уперше зіткнулися координаторка житлово-комунальних та енергетичних програм ГМ «Опора» Тетяна Бойко. Експертка каже, що у інших українських містах такого немає.

— Відповідальність за утримання внутрішньобудинкових мереж лежить на співвласниках багатоповерхового будинку, якщо вони її нікому не передали (управлінській компанії, ОСББ - авт.). Це визначено в Цивільному кодексі України та у Законі про особливості здійснення права власності. Тому тут теплокомуненерго складно в чомусь звинуватити.

Але легітимність таких листів дуже сумнівна. Особливо через те, що старший по будинку немає ніяких повноважень і такої посади немає в законі. Тож ці листи точно не мають ніякої юридичної сили.

Питаємо, підписувати їх чи не треба?

— Я не бачу в цьому такої потреби, — каже Тетяна Бойко.

Нагадаємо, у мерії затвердили перелік пільговиків, що мають право на безоплатний проїзд.

Опитування

Підписали гарантійний лист, який прислали від «Вінницяміськтеплоенерго»?

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Лариса Кравченко

    а потом если жители сами будут ремонтировать трубы и вентили и т.п. ,что не нравится теплосетям, они скажут, что вы неправильно сделали и начинаются проблемы с поставками, не  подписывают всякие акты и разрешения, как это и происходит. Пусть сами ремонтируют, как надо, а то получается до вентиля они, а после вентиля МЫ. А разрешения и поставку они. абсурд и несовершенствование положений.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up