Навіщо тепловики розсилають гарантійні листи вінничанам

Навіщо тепловики розсилають гарантійні листи вінничанам
Ілюстративне фото з архіву «20хвилин»
  • Найбільший теплопостачальник у місті — «Вінницяміськтеплоенерго» — став розсилати містянам гарантійні листи про підготовку до опалювального сезону.
  • Вінничани побоюються, що таким чином комунальники хочуть скинути на них мережі у будинку.
  • Тепловики роз’яснюють, що вони не є власниками мереж. І додають, що якщо люди не підпишуть, то можуть залишитися без опалення взимку. Чому так?

До редакції «20хвилин» звернулася вінничанка Людмила, яка розповіла про незрозумілу для неї заяву, що надійшла від «Вінницяміськтеплоенерго».

— Я є старшою по будинку, в якому проживаю останні 55 років. І вперше бачу такий документ. Якщо вірити тому, що тут написано — ми, мешканці будинку, маємо взяти на баланс внутрішньобудинкові мережі. При тому, що їх за весь час існування нашого дому жодного разу не ремонтували, нічого там не міняли. А юридичного права підписувати цю заяву я не маю. Отже, нам не подадуть опалення у будинок? І що ця заява взагалі значить? — каже Людмила.

ЩО У ЗАЯВІ? У листі, який нам надала жінка, йдеться, що тепловики обстежили будинок і він виявився не готовим до старту опалювального сезону. Надалі пишуть про те, що внутрішньобудинкові мережі є у спільній власності співвласників (мешканців) дому, посилаючись на закон «Про житлово-комунальні послуги» №2189-VIII.

Відео дня

Останні два абзаца найцікавіші:

«Ми, мешканці житлового будинку [...] неспроможні у повному об’ємі виконати всі заходи з підготовки до опалювального періоду 2019-2020 років. У зв’язку з чим просимо надати дозвіл на подачу тепла у внутрішньобудинкову мережу [...].

У разі надходження скарг та зауважень щодо якості послуг з опалення та гарячого водопостачання, пов’язаних з роботою внутрішньобудинкових інженерних мереж їх вирішення залишаємо за собою»

РОЗ'ЯСНЕННЯ Речниця «Вінницяміськтеплоенерго» Сніжана Шпікіна пояснила, що такі листи підприємство розсилало і торік. Вона роз'яснила, що це не є документом про передачу мереж на баланс жителів, адже вони й так ними володіють.

— Згідно із законодавством мешканці дому є співвласниками усього спільного майна будинку. Зокрема, внутрішньобудинкові мережі. Їхнім обслуговуванням має займатися або ОСББ, або управлінська компанія (колишній ЖЕК). Наша зона відповідальності — це тепломережі до зовнішньої стіни будинки.

Ще навесні головам ОСББ та управлінським компаніям розіслали заяви, в яких ми повідомляли про те, що потрібно зробити, аби підготувати свій будинок до опалювального сезону 2019-2020 років. Але станом на 17 вересня — жоден житловий будинок не підготовлений!

Гарантійним листом ми доводимо до відома жителів багатоповерхівок, що нести відповідальність за низьку якість послуги опалення чи гарячої води, яка спричинена несправностями у мережах будинку, будуть вони як власники цих мереж, та управлінська компанія/ОСББ, яке відповідає за їх обслуговування.

Питаємо, а що буде якщо люди відмовляться підписувати цей гарантійний лист, а управляюча компанія не виконає увесь перелік підготовчих робіт?

— Можуть залишитися без опалення і гарячої води, — відповіла речниця «Вінницяміськтеплоенерго».

На сайті тепловиків є перелік заходів, які потрібно виконати для підготовки внутрішньобудинкових мереж в будинках, про що за цим посиланням.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Ашас Гай

    отак  і взувають скрізь і на всьому .а ми мовчки бо не захищені від свавілля чиновників,а їм аби гроші .у них і зарплати ого го,той виходить400 зеленихна брата отакі реалії.і маєм те що маєм ,як казав колись през кучма за права треба боротись.
  • Олег

    Тобто, отримуйте погану якість наших послуг і платіть!...при цьому відключитись від централізованого опалення не можна........тільки своїм чи за великі гроші............
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up