«Нам такого щастя не треба». Чому жителі Вишеньки проти лівньовки

«Нам такого щастя не треба». Чому жителі Вишеньки проти лівньовки
  • Мешканці вулиці Вишенька, що в районі Електромережі, проти будівництва зливової каналізації. Мовляв, вся вода з Агрономічного і Аграрного буде текти через їхні 200 метрів дороги.
  • У мерії нарікають, що роблять лівньовку, бо цього просили самі жителі цієї вулиці, які у зливу «по пояс у воді». 
  • Компромісів в цій ситуації не бачить ані влада, ані місцеві жителі.

У серпні писали про конфлікт через облаштування зливової каналізації на вулиці Вишенька, яка поблизу авторинку «Сатурн». 

На замовлення мерії будівельники розрили дамбу річки Вишенька, стали прокладати до неї труби. Мешканці домоглися зупинки цих робіт, адже дізналися, що це для них роблять зливову каналізацію: люди категорично проти такого будівництва.

Мовляв, їхню вулицю не підтоплює; а під дорогою і так вже прокладені магістральні водопроводи, газопроводи і високовольтна лінія. Тож пропонували прокласти труби іншими, сусідніми вулицями. На це вмерії кажуть, що Вишенька — найкращий варіант для лівньовки. Та додають, що після ремонту там буде ще й новенький асфальт за бюджетні кошти.

Відео дня

Тоді влада призупинила виконання робіт, а мешканці збирали підписи, аби повністю зупинити ініціативу з прокладанням лівньовки. Так було до вчорашнього дня, 1 жовтня.

 

Привезли техніку… і відвезли назад

— Подзвонив підрядник. Каже, що йому потрібно виконати ремонти, бо мерія давить! І сьогодні він привезе техніку та почне рити вулицю, — каже телефоном журналісту місцева жителька Олена Зверхановська.

Зранку, о 10.00, підвезли будівельну техніку. Вочевидь, підрядник очікував супротив мешканців, тож завіз тільки один евакуатор з міні-навантажувачем.

Замість групи робітників до десятка мешканців підійшов керівник підрядної організації Вячеслав Подолян та представник департаменту комунального господарства і благоустрою Андрій Дмитрієнко.

— Даєте нам працювати? — питає Подолян.

— Ні, — відповіли мешканці.

— Альтернативи ж є, потрібно їх просто продумати, — додає керівник ініціативної групи мешканців Вишеньки Петро Климчук.

Креслить на схемі червону лінію для альтернативної лівньовки. Але отримує спротив вже від представника мерії:
— Те що, ви пропонуєте, є неможливим, — каже Андрій Дмитрієнко. — Ми зараз зупиняємося, закриваємо об'єкт. А весною ви самі звернетеся до нас, і будете казати, що нас топить. Припускаю з досвіду: повернутися до цього питання можна буде через років десять.

На це пенсіонерка Олена Зверхановська вимагає в нього проектно-кошторисну документацію на зливову каналізацію.

— Ми хочемо зробити експертизу вашого проекту, отримати висновки фахівців і дізнатися, чому зливова каналізація має піти по нашій вулиці. Нам потрібно все це знати, щоб професійно з вами розмовляти. А так просто розрити вулицю ми вам не дамо, — сказала жінка.

Перебиваючи один одного люди домовилися, що мешканці Вишеньки напишуть листа до міської влади з проханням надати проект для експертизи. І на цьому розійшлися. Техніку, яку привезли для виконання ремонтів, відвезли назад. Журналісту вдалося поспілкуватися як з підрядником робіт, так і з мешканцями вулиці, щоб дізнатися позиції сторін в цьому конфлікту.

 

«Місця для лівньовки вистачить»

Чому вирішили прокласти зливову каналізацію по цій вулиці?

— До нас зверталися мешканці щонайменше 10 домівок з цієї вулиці. Писали листи до міськради з проханням прокласти зливову каналізацію, адже їх підтоплює. Іншими вулицями відвести воду з перехрестя Гніванське шосе-Пирогова неможливо. Через ринок Сатурн — не можна, бо це приватна ділянка, — каже заступник начальника відділу технічного нагляду департаменту комунального господарства і благоустрою Андрій Дмитрієнко.

Проект від міської влади

Керівник товариства «Подільський будівельний інжиніринг» Вячеслав Подолян додає, що прокласти труби суто по Пирогова в бік Електромережі не дає нахил вулиці:
— У нас там є перепади висот, вода буде стояти в трубах. Вулиця Вишенька — оптимальний варіант.

Чому не можна прокласти зливову каналізацію напряму? З перехрестя на Пирогова через шматочок Вишеньки, який підтоплює, до Вишенського озера.

— Вишенське озеро — об'єкт природо-заповідного фонду, в який не можливо виводити зливову каналізацію без очисних споруд. Це збільшує вартість проекту в декілька разів і потрібні дозволи. Ми прокладаємо зливову каналізацію в річку Вишеньку нижче озера, яка не є об'єктом природо-заповідного фонду, — каже Подолян.

Схематичне розташування зливової каналізації, як того хочуть чиновники

Чи враховано проектом, що під цією вулицею пролягає високовольтна лінія, магістральний водогін і газопровід?

— Так. Місця для зливової каналізації під землею вистачить, що погоджено контролюючими організаціями, — каже Подолян.

Обслуговування зливових мереж — на кому воно буде?

— Вони будуть на балансі у комунального підприємства «Шляхове управління». Воно ж нестиме відповідальність за ремонт та експлуатацію цих комунікацій, — каже Дмитрієнко. — А ще заплановано відновити асфальтобетонне покриття на Вишеньці, кошти на що були закладені в бюджеті. І повернутися до цього проекту буде дуже проблемно.

 

«Є альтернатива»

Що ви будете вимагати у листі до мерії?

— У листі ми напишемо, що вимагаємо обгрунтування, чому зливову каналізацію мають прокласти по вулиці Вишенька. І ще раз вкажемо, що категорично проти такої каналізації, — каже Олена Зверхановська.

— Разом з дощовою водою по лівньовці стікає сміття, яке забиває труби. Був випадок на Старому місті, де в сильну зливу вода фонтаном била зі зливових колодязів і людям підтоплювали городи та погреба. Нам такого щастя не потрібно, — додає її сусідка.

Вашу вулицю підтоплює в зливу?

— Підтоплює тільки окремі ділянки, які знаходяться на перетині з вулицею Пирогова та авторинком «Сатурн», який вивів на нас свою зливову каналізацію. Сусідка опитувала жителів вулиці — топить тільки п'ять будинків. Тому потрібно прокладати зливову каналізацію суто для них, а не через всю нашу вулицю.

Частина вулиці, яку підтоплює, знаходиться впритул до відремонтованої вулиці Пирогова

Чи можливий компроміс?

— Не може бути! Є технічні умови прокласти каналізацію не через нашу вулицю, а вздовж Пирогова, де їздить тролейбус і звертаючи на територію авторинку, щоб кинути трубу до річки Вишенька. Фахівці нам казали, що такий проект буде ефективніший та дешевший для бюджету.

Схематичне зображення лівньовки, яку пропонують зробити мешканці вулиці.

Як буде розвиватися ця історія далі та чи буде «загострення» у конфлікті через лівньовку — зараз невідомо. Місцеві жителі налаштовані рішуче та пообіцяли лягати під техніку, якщо їхньою вулицею почнуть рити траншеї для комунікацій.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Юрий Бондарук

    ))) деньги УЖЕ раздерибанены, а Вы тут кипишуете)))
  • Дональд_К

  • лишь бы как

    лівньовка)
    от москаль клятий
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 11:10 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь 09:00 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up