Жителі Вишеньки проти лівньовки і пропонують альтернативу

Жителі Вишеньки проти лівньовки і пропонують альтернативу
«Від лівньовки буде гірше» Павло Климчук каже, що під їхньою вулицею і так вже є високовольтна лінія та магістральний водогін
  • Мешканці вулиці Вишенька, що в районі Електромережі, проти будівництва зливової каналізації на їх вулиці. Мовляв, вся вода з Агрономічного і Аграрного буде текти через їхні 200 метрів дороги.
  • У мерії кажуть, що інакше не можна та обіцяють покласти на вулицю асфальт. Але на компроміси не йде жодна зі сторін

До редакції «RIA/20minut.ua» звернувся вінничанин Сергій і розказав, що поблизу його 

приватного будинку збираються рити траншею під зливову каналізацію.

— На початку липня вони почали «порпатися» на дамбі (Вишенського озера, поблизу церкви на Електромережі - авт.). А минулого тижня (22 липня - авт.) повернули на нашу вулицю Вишеньку. Запитували, де і що в нас лежить під землею. А хіба вони не знають, що в нас на вулиці закопана високовольтна лінія, водогін на Аграрний університет? І у нас взагалі такі роботи не можна виконувати!

Відео дня

Приїхали на цю вулицю і не побачили ані будівельників, ані техніки. Місцева жителька Галина розповіла, що це на їх вимогу робітники припинили роботу.

— Приїжджали з міськвиконкому, розповідали, що це їхній проект і через нашу вулицю прокладають лівньовку для вулиці Пирогова. Але ми проти, бо людям розриють цю канаву прямо під хати. І нам не треба ця лівньовка, нас не заливає.

Її сусідка, Олена Зверхановська, розказала, що жителі створили ініціативну групу, щоб відстоювати свої права. Вони взяли проект будівництва лівньовки від міської влади і звернулися за коментарями до проектної організації.

— Ми вийшли на серйозну проектну організацію, яка погодилася перевірити той проект, що виготовила міська влада. А вже після будемо вирішувати, що робити далі.

Жінка попросила відтермінувати вихід публікації на час цієї перевірки. У вівторок, 30 липня, знов приїхали на вулицю Вишеньку, де люди розказали, чому лівньовка на їх вулиці — це небезпечно для них і дорого для міського бюджету.

«Нашу вулицю не заливає»

На зустріч зібралися зо два десятки мешканців вулиці Вишенька. Керівник ініціативної групи Петро Климчук став жваво і емоційно розповідати про запроектовану міською владою лівньовку.

— Цей проект торкається наших інтересів, бо в кожного з нас тут є водогін, комунікації під землею, які порушать будівельники. Тож проект мав погоджуватися з нами, чого не було. Навіть голова квартального комітету не був у курсі, — сказав чоловік.

Далі він розгорнув лист з проектом і вказав, що на 200 метрів їхньої вулиці буде прокладено одразу вісім контрольних колодязів, де збиратиметься дощова вода. За його словами, усю цю мережу зариють на глибину 1,27-1,45 метра. А загальна довжина труби від перехрестя Пирогова - Гніванське шосе до дамби Вишенського озера складає 712 метрів.

— Нашу вулицю не заливає. Але в міському бюджеті були закладені великі кошти, які треба освоїти по максимуму: чим складніше, тим краще, — каже Климчук. — Тому під нашою вулицею, де пролягає високовольтна лінія, магістральний водогін збираються додати ще й лівньовку. І вся дощова вода від Агрономічного, Аграрного буде текти по нашій вулиці, — каже керівник ініціативної групи Петро Климчук.

Під час його розповіді один чоловік вигукнув, що «ця каналізація вже через рік заб’ється, а потім дощова вода буде підтоплювати їхні хати». Мешканці вулиці казали, що їх Вишеньку в зливу не підтоплює. А найактивніші закликали бойкотувати будівництво лівньовки.

Кидайте трубу на Пирогова

Натомість інші мешканці казали, що не треба чинити опору, бо тоді влада заборонить їм прокладати вже власну каналізацію. Це спростовували інші учасники ініціативної групи.

— Якщо ми як громада самі скинемося, наймемо підрядника і закупимо матеріали, то нам не потрібна участь міськвиконкому і їхня програма співфінансування. Тим паче, каналізацію нам цьогоріч не зроблять, бо бюджет вже сформований. І у кращому випадку, нас поставлять в чергу на 2020 рік, а почнуть робити каналізацію у 2021 році, — розказав один з мешканців вулиці.

А потім керівник групи мешканців Петро Климчук спростував, що нібито через дощову воду в деяких сусідів підтоплює підвали.

— Це не дощі, а грунтові води! Коли я будував хату, то робив геологію: підшкурна вода на глибині 3,20 метра. Фахівці порадили, що погріб має бути не нижче 2,20. І у мене в хаті немає води!

Пенсіонерка Олена Зверхановська розповіла про альтернативну пропозицію мешканців.

— Ми звернулися до проектантів. Вони передивилися проект міськвиконкому і дали висновок: усі висоти дозволяють провести трубу не вулицею Вишенька, а на вул. Пирогова: проклавши трубу від розв'язки з Гніванським шосе до Пирогова, 170А і територією автобази чи авторинку до Вишенського озера. І за таким маршрутом довжина труби сягатиме 550 метрів. Майже 180 метрів різниця, а це кошти. Наші кошти як платників податків, — сказала жінка.

Утім, назву проектної організації, яка їх консультувала, жителі не назвали. Послались на те, що ці «проектанти також отримують замовлення від міської влади і своїм розкриттям ризикують втратити заробіток».

Іншого виходу немає

З проекту лівньовки вдалося зрозуміти, що він є складовою іншого, більшого проекту реконструкції. А саме — капремонту вулиці Пирогова від малого містка до Гніванського шосе, на який заклали майже 40 мільйонів гривень.

Виконує роботи товариство «Шляхбуд», а замовником є департамент комунального господарства і благоустрою міськради. Зв’язалися з його керівником, Володимиром Ніценком, аби отримати пояснення про зливову каналізацію. Зокрема, розповіли йому про альтернативний проект мешканців.

Зливова каналізація за проектом

Зливова каналізація як її пропонують прокласти мешканці Вишеньки

— На вулиці Пирогова в нас вже закладено безліч комунікацій: новий водогін, каналізація, електромережа тощо, а для зливової каналізації немає місця. До того ж, вулиця Пирогова від перехрестя з Гніванським шосе до будинку №170 не має тих нахилів, щоб вода сама стікала по трубах.

Прокласти через територію автобази чи авторинку нам не дозволять: це приватна ділянка. Плюс, навколо лівньовки діє санітарно-захисна смуга, на якій не можна проводити господарську діяльність. Жоден підприємець на це не погодиться!

Зливова каналізація по Вишеньці — це кращий варіант з того, що ми маємо. Бо вона підходить по точках висот, а дорога цієї вулиці — у комунальній власності, — пояснив Ніценко.

Лягати під трактор VS Будемо чекати

Нині роботи на Вишеньці зупинені. Будівельники пішли, заривши траншею і трубу, яку проклали від Вишенського озера до будинку №65 цієї вулиці. Жителі вулиці надіслали до влади звернення, в якому вимагають переробити проект.

— Міськвиконком має повну можливість переробити проектно-кошторисну документацію. Це робиться елементарно. Але звичайно вони не захотять, бо це потрібно по-новому отримувати технічні умови, витрачати кошти і так далі. А ми не допустимо, щоб нам тут перекопали все, — каже пенсіонерка Олена Зверхановська.

Петро Климчук додав, що якщо будівельники почнуть знов рити траншею, то готові «лягати під трактори». Але у мерії зайняли вичікувальну позицію.

— Це ж не всі жителі вулиці з вами говорили? Там є й такі, що «за» лівньовку обома руками. Тож ми почекаємо, поки вони домовляться між собою. А такі роботи можна виконати навіть і у зимовий період. До того ж, разом з цим проектом закладено кошти на відновлення асфальту на вулиці Вишенька, — розказав керівник департаменту комунального господарства Володимир Ніценко.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • Вник

    А то что что делают на Сатурне островки это убожество, уберите их к чертям стоянки нет нормальной, приедет и припаркуется бус и дороги нет проехать невозможно теперь в обще, а осенью будет коллапс
  • Николай Кушнир

    Правильно делають
  • Лена

    "проклавши трубу від розв'язки з Гніванським шосе"
    звідки ця манера називати розв'язкою все, що не лінь (транспортне сполучення і перехрестя)?
  • Onufrienko Vyacheslav

    "І нам не треба ця лівньовка, нас не заливає."
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися? Від читача 21:16 Журналіст знайшов причину, чому справа Шабуніна про ухиляння від армії не розслідується 10:27 У Бершаді попрощалися із загиблим від бандитської кулі поліцейським Максимом Зарецьким play_circle_filled photo_camera 09:33 Ліквідували ще 800 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 23 квітня 09:00 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 08:44 Сьогодні вітаємо Юрія та Валерія. Історія та прикмети 23 квітня 08:00 Вакансії в Chopper, Green cool, Грош та 81 актуальна пропозиція роботи у Вінниці 21:12 Яку безкоштовну психологічну допомогу можуть надати сімейні лікарі? Ми дізналися 20:56 Вінничан закликають зменшити споживання електроенергії 20:18 «Вінницькі вовчиці» у Хорватії виграли престижний міжнародний турнір Adria Bowl photo_camera 20:04 У Вінниці затримали водія, який перевищував швидкість. А потім виявили підроблене посвідчення 19:35 Спір з вінницьким МСЕК: юристку звільнили вагітною, вона виграла суд і має повернутися на посаду photo_camera 19:05 Яким нині є укриття для ліцею №30? Його будівництво коштує понад 40 мільйонів гривень photo_camera 18:06 «Матиму ще п’ять років, щоб помститися ворогу»: історія бойового прикордонника з Вінниці 18:00 Перезавантаження та інсайти: художнє та спортивне водночас у Вінниці (Новини компаній) 17:29 Суд арештував обох підозрюваних у вбивстві 20-річного поліцейського 17:01 На Тиврівському шосе піймали водія напідпитку. Його пасажирка мала при собі наркотики
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up