Земельний податок, який підняли в 10 разів, можна скасувати тільки в 2021 році

Земельний податок, який підняли в 10 разів, можна скасувати тільки в 2021 році
  • Вінничани вимагають скасувати земельний податок, через який за свої «10 соток» стали отримувати тисячні рахунки.
  • У мерії відповідали — підстав для скасування немає, податок й так один з найнижчих в Україні.
  • А в податковій додали, що рішення, прийняте міської владою, скасувати вже неможливо. Навіть через суд.

Через 10-кратне підняття ставки земельного податку (з 0,03 до 0,3%) власники ділянок житлового фонду під будівництво і обслуговування будинків отримали тисячні рахунки від податкової у липні. Під це рішення міськради підпадають близько 13 тисяч землевласників у Вінниці. У мерії не вбачають підстав для скасування податку, який вони вважають одним з найнижчих в Україні.

Лідерка вінницького «Автомайдану» Таїса Гайда разом з депутатами Андрієм Ковальовим і Ганною Давиденко звернулися до податківців, щоб отримати роз’яснення щодо нового земельного податку. Відповідали на запитання представники ДФС на чолі із заступником голови податкової Ігорем Бондаром. Послухали їх розмову та публікуємо найголовніше.

Відео дня

Як визначається податок на землю?

— Це нормативно-грошова оцінка Х кількість соток Х коефіцієнт індексації, що є загальним по Україні Х ставка, яка прийнята органами місцевого самоврядування. Його сплачують один раз на рік. До 1 липня ми розіслали повідомлення про сплату, а надалі людина має 60 днів, щоб сплатити суму.

Чи була вимога від вищих органів влади переглянути земельний податок?

— Ні. Законодавством встановлено, що органи місцевого самоврядування можуть змінювати ставку земельного податку на свій розсуд, але не більше граничного розміру — 3% від її грошової оцінки для фізичних осіб. Податкова займається нарахуванням податків, а розміри ставок земельного податку встановлює міська рада.

Де найдорожча і найдешевша земля?

— У Вінниці з 2014 року є план зонування, який ділить місто на декілька зон оподаткування. Дешевша земля на околицях, найдорожча - в центрі. Як приклад, на Кореї 10 соток — це 1800 гривень податок на землю. А ці ж 10 соток на 40-річчя Перемоги (вулиця Данила Галицького - авт.) — вже 3300 гривень. Така відмінність у розмірі податку залежить від нормативно-грошової оцінки землі.

Але є багато факторів через що навіть сусідні земельні ділянки можуть мати інакші суми податку. Для прикладу, близьке залягання ґрунтових вод — понижує вартість землі, паркова зона — піднімає, близькість промислових об’єктів — знижує і так далі. Взагалі, ми маємо 276 зон по Вінниці. База оподаткування — 13 тисяч людей-власників земель.

Якщо буде перегляд ставки земельного податку, то чи зміниться його розмір у 2019-2020 році?

— Ні, внести зміни потрібно було строком до 1 липня, чого вимагає Податковий кодекс України. Тобто, якщо рішення міськради буде скасовано депутатами чи через суд, то визначена ставка податку (0,3%) діятиме і протягом 2020 року, оскільки вносити зміни можна було до 1 липня 2019 року. Переглянути її можна буде тільки на 2021 рік, бо закон зворотної сили немає.

Як збільшиться дохідна частина бюджету Вінницької міської ОТГ через 10-кратне зростання земельного податку?

— У 2018-му податок на землю від громадян складав 1,3 мільйона гривень в бюджеті Вінниці. У 2019-му очікуємо близько 11 мільйонів гривень. (загалом, бюджет міста складає 4 мільярди 780 мільйонів гривень — авт.).

Чи є пільги на сплату податку?

— Звільняються від сплати податку інваліди першої і другої групи, громадяни, які виховують трьох і більше дітей до 18 років, пенсіонери (за віком), ветерани війни та особи, на яких поширюється дія закону про статус ветеранів війни; постраждалі від наслідків аварії на ЧАЕС. Якщо люди мають дві та більше ділянок, то не платити можна тільки за одну.

А якщо людина є пільговиком, але їй прийшло повідомлення про сплату податку?

— Такі особи мають прийти до нас до 1 травня, надати документи, які засвідчують їхні пільги (посвідчення учасника АТО, багатодітна родина, пенсіонер тощо), написати заяву. Ми їх вносимо в базу, що це пільговики. Якщо була проплата податку, то ми перераховуємо сплачені кошти на картковий рахунок пільговика. 

За консультацією у ДФС вінничани можуть звертатись за телефонами (0432)46-04-04 та (0432)55-67-04.

Що далі?

Після цієї зустрічі запитали в активістки Таїси Гайди про те, що вони будуть робити далі? Адже навіть після скасування податку вінничани і наступного року платитимуть збільшені рахунки за землю.

— Є два шляхи. Перший, це зробити порівняння розмірів земельного податку в залежності від районів міста та ініціювати розробку рішення, яким міськрада буде або компенсувати, або звільняти від сплати податку тих людей, які не мають пільг, але не мають коштів, щоб заплатити за землю.

Другий, це звернення до новообраної Верховної Ради, аби нардепи внесли зміни у Податковий кодекс. Щоб, для прикладу, ставку земельного податку можна було б переглянути не до 1 липня, а до 1 жовтня чи 1 грудня. Таким чином, міські депутати зможуть переглянути цей податок і люди не платитимуть шалені суми вже у 2020 році, — відповіла Гайда.

Читайте також:

Фото: depositphotos.com, «20хвилин»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (10)
  • Sveta Kosolap

    І будуть підвищувати поки людям терпець не урветься.
  • Anonymous

    Не понимаю что вам не нравиться? Хотели в Европу получите налог на землю, налог на недвижимость и ещё очень много разных налогов - и ето ещё цветочки так как через некоторое время налог будет максимальным и составит 3 %.
    Особенно бесят фразы популистов ...але не мають коштів, щоб заплатити за землю..., значит надо поступить как в Европе, переселить в более дешевое жильё на окраину города, ведь все хотели в Европу. И что это за нищеброды которые имеют в городе 10 соток земли и не могут заплатить 3300 грн., ну ничего Европа всех нагнёт и поставит в европейское стойло, нужно только поскакать.
  • Виктория Витюк

    А где предыдущие коменты?!)
  • Ольга Зеленковская

    Как всегда...грабят...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up