Земельний податок зріс у 10 разів. У мерії пояснили, чому його не будуть зменшувати

Земельний податок зріс у 10 разів. У мерії пояснили, чому його не будуть зменшувати
  • Вінничани скаржаться, що міська влада підняла земельний податок у 10 разів, і написали петицію з вимогою переглянути «драконівські» податки.
  • У міськраді відповіли, що підстав для перерахунку податку немає, який, на їх думку, й так є найнижчим.
  • А чи є пільги на сплату податку?

Вінничанка Наталія Макарова ще 12 липня подала петицію до міськради з пропозицією переглянути ставку земельного податку. 

«Ставка земельного податку для земель житлового фонду (для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) для фізичних осіб та для будівництва і обслуговування багатоквартирного житлового будинку) становить 0,3 % від нормативно грошової оцінки землі. 

До 01 січня 2019 року ставка земельного податку для земель за цим цільовим призначенням становила всього 0,03 %. Таким чином ставка земельного податку у 2019 році в порівнянні з попередніми роками збільшилася в 10 (!) разів», — пише жінка і додає — різке збільшення ставки земельного податку покладає фінансовий тягар на власників земельних ділянок.

Відео дня

На сайті міськради знайшли рішення, яким підняли податок на землі житлової забудови. Разом з тим, мінімальний відсоток — 0,03 — зберігся тільки для членів сімей, загиблих учасників АТО, Революції Гідності. У всіх інших ставка податку тепер від 0,3 до 3%.

Раїса Кравець написала в соцмережах, що збільшення податку застало їх зненацька:

«Заказні листи з квитанціями під підпис принесли 4-5 липня. Народ довго з'ясовував звідки «ноги ростуть», знайшли рішення міськради минулорічне, склали текст звернення з юристами — от і маємо під самі вибори скандал, — пише Кравець. — Живу у приватному будинку (на Кореї), маю 5 соток. Податок високий, у мене зараз немає зайвих 1300 гривень його сплатити».

Немає підстав

Звернення про скасування земельного податку підтримали 434 людини. І сьогодні, 29 липня, у міськраді дали відповідь. Якщо коротко — мерія не збирається переглядати податок на землю, який вважають і так найнижчим.

У відповіді повідомили, що за Податковим кодексом органи місцевої влади можуть встановлювати земельний податок у розмірі не більше 3% від оцінки землі. Рішення, яким підняли податок з 0,03 до 0,3% — прийнята на виконання вимог постанови Кабміну від 2017 року.

При цьому, земельний податок в розмірі 0,3% є значно нижчим за граничний розмір ставки, передбачений Податковим кодексом України.

Окрім того, рішення про перегляд земельного податку не приймали протягом 22 років (з 1996 до 2019 року).

«Враховуючи вищевикладене, наразі відсутні підстави для вирішення питання, зазначеного у петиції, оскільки ставка податку, встановлена у розмірі 0,3 відсотка від нормативної грошової оцінки землі, є значно нижчою за граничний розмір ставки, передбачений Податковим кодексом України», — йдеться у відповіді, яку підписав заступник міського голови Владислав Скальський.

Пільги та штрафи

За інформацією сайту Мінфін зі сплати земельного податку встановлено ряд пільг. Тож від його сплати звільняються:

  • інваліди першої і другої групи;
  • громадяни, які виховують трьох і більше дітей до 18 років;
  • пенсіонери (за віком);
  • ветерани війни та особи, на яких поширюється дія закону про статус ветеранів війни;
  • постраждалі від наслідків аварії на ЧАЕС.

Усі ці пільги діють не більше ніж на одну земельну ділянку за кожним з видів:

  • для ведення особистого селянського господарства — у розмірі не більше 2 га;
  • для будівництва та обслуговування житлового будинку (присадибна ділянка): у селах — 0,25 га, в селищах — 0,15 га, в містах — 0,1 га (10 соток);
  • для індивідуального дачного будівництва — 0,1 га;
  • для будівництва індивідуальних гаражів — 0,01 га;
  • для ведення садівництва — 0,12 га.

Вінничани, які мають право на пільгу, мають самостійно звернутися до Вінницького управління ГУ ДФС у Вінницькій області (адреса: вул. Костянтина Василенка, 21) і разом із заявою надати відомості, які дозволять їм скористатися пільгою

Якщо фізична особа має більше однієї земельної ділянки, вона повинна подати до податкової заяву і вказати, який з земельних ділянок буде звільнений від податку.

За несплату податку в термін, фізосіб чекає штраф в розмірі 10% суми боргу (при затримці на 30 днів) або 20% при більш тривалому терміні плюс пеня в розмірі 120% річних облікової ставки НБУ за кожен день прострочення.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (37)
  • Влад

    Тихо ша, 3елеб0бики. Фермерам такие налоги не уперлись. "Владельцы" сами их платить не станут. Вообще, что-то Вы и так долго хозяйничали...Пора это все возвращать. Правильным людям, дешево.
  • Виктория Витюк

    Когда они уже нажрутся уже не знают через какую лазейку высосать соки с людей!
  • Любов Ярмоленко

    грабіж посеред білого дня! податок явно  безпідставно завищений.
  • Тетяна

    А в Білоцерківському районі Київської області було 0.01%, а в цьому році стало 1 % . Всього у 100 разів збільшилось. Але при цьому минулого року я мала б заплатити 2.20грн - це власне 0.01% відсуми оцінки ділянки, але чомусь сказали в сільраді заплатити 59грн. А в цьому році сказали 222гривні. От і радій які розумні математики у нас сидять
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up