Коефіцієнти в платіжках на газ. Платити чи ні?

Коефіцієнти в платіжках на газ. Платити чи ні?
«Я живу в селі та платіжок не отримую». Пенсіонер Володимир Борзик казав, що про застосування коефіцієнтів йому не розповідали
  • «Вінницягаз» через суд довела, що донарахування у платіжки вінничан, які вони роблять з жовтня 2018 року, є законними. 
  • І хоча рішення суду ще не набуло чинності, у облгазі радять споживачам платити за все — і те, що нарахувало за лічильником, і кубометри за коефіцієнтами. 
  • Що робити вінничанам?

З жовтня 2018 року у рахунки вінничан стали робити донарахування за газ, застосовуючи коефіцієнти приведення до стандартних умов. Для прикладу, якщо людина спожила 100 кубометрів за місяць, їй могли вписати ще від 1 до 8 кубів. 

У «Вінницягаз» пояснювали, що так вони виконують закон України «Про ринок газу» від 2015 року, де прописана вимога приводити газ до стандартних умов: +20 градусів за Цельсієм та 760 мм ртутного стовпа. Якщо реальні показники відрізняються, то спожитий об’єм газу потрібно множити на коефіцієнти — від 0,98 до 1,08.

Нацкомісія, що здійснює держрегулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (далі – Нацкомісія, НКРЕКП) стверджувала, що таку методику не можна застосовувати до побутових споживачів. Тому оштрафували газовиків на 850 тисяч гривень і наказала здійснити перерахунок платіжок побутових споживачів до 5 квітня 2019 року.

Відео дня

Але газовики продовжують нараховувати додаткові кубометри в платіжки. І нещодавно «Вінницягаз» оскаржила заборону Нацкомісії в суді.

Довели правоту в суді

Вінницький окружний адмінсуд розглянув цю справу, і законність методики коефіцієнтів до побутових споживачів. Коротко переказуємо рішення суду.

У січні 2019 року до НКРЕКП поскаржилася клієнтка «Вінницягазу» Вікторія Задернівська: жінка запевняла, що у її платіжку роблять незаконні донарахування. У березні Нацкомісія проводить перевірку і встановлює, що вінницький облгаз порушив законодавство. А отже, має зробити перерахунок платіжок населення з жовтня 2018-го до березня 2019-го. Разом з цим, вінницькі газовики отримали штраф за порушення ліцензійних умов 850 тисяч гривень.

Суддівська колегія, на чолі з суддею Аллою Чернюк встановила, що перевірку виконали з порушенням порядку: Нацкомісія не затвердила форму акту перевірки, не опублікувала її на сайті та одразу призначила штраф, хоча мала це зробити, якщо б «Вінницягаз» відмовився усувати порушення.

Нацрегулятор доводить, що «Вінницягаз» не мала законного права використовувати методику приведення до стандартних умов, оскільки такої методики немає для побутових споживачів.

Суд відповів на це постановою, яку затвердила сама НКРЕКП у 2015 році: «Про затвердження типового договору розподілу природного газу». За нею, умови договору є однаковими для всіх споживачів. А отже — розрахунки лічильників, які не обладнані корекцією тиску та температури, потрібно приводити до стандартних умов. Незалежно від того, з якої категорії споживач.

Отже, суд вирішив: позов «Вінницягаз» задовольнити, постанову НКРЕКП щодо покарання «Вінницягаз» — визнати протиправною і скасувати. Стягнути з Нацрегулятора 12 тисяч 750 гривень як оплату судового збору. Це рішення набуде сили 1 серпня 2019 року. Саме до цього строку Нацкомісія може подати апеляційну скаргу.

Споживач має платити

З перемогою на суді змінилася риторика «Вінницягаз». Якщо раніше речниця облгазу Лариса Логінова казала, що донарахування через коефіцієнти в платіжках вінничан носять інформаційний характер і те, що пені, штрафів за несплату не буде, то зараз стверджує — платити потрібно за все.

— Інформацію про це рішення суду ще не розміщували на сайті «Вінницягаз». Чіткої дати, з якої споживачі мають сплачувати донарахування за газ, немає. Бо випадки різні: хтось сплачував, хтось очікував рішення суду, хтось взагалі не платить. Але тепер суд довів — ми не порушуємо закон і споживачі мають сплачувати донарахування за коефіцієнтами приведення.

Також вона зазначила, що через накопичення боргів, можуть бути застосовані санкції — пеня (0,01% за кожен день прострочки), від’єднання від газопостачання.

— Якщо людина не погоджується з цими донарахуваннями — вона може оскаржувати їх у судовому порядку. Якщо сума заборгованості непідйомна для споживача, то можна укласти реструктуризацію та сплачувати борг частинами, — сказала Логінова.

Алгоритм дій

Громадські активісти з Коаліції ГО «НІКА» пропонували «мирне врегулювання» у ситуації з коефіцієнтами.

На круглому столі разом з представниками «Вінницягаз» пропонували компроміс: активісти будуть тиснути на НКРЕКП, щоб та переглянула тариф для «Вінницягазу», а натомість вінницькі газовики скасовують коефіцієнти для побутового споживача. Втім, на такі поступки облгаз не пішов.

Президентка Коаліції ГО «НІКА» Юлія Грига розказала, що тепер таких пропозицій не буде.

— Особисто я йду до суду, щоб оскаржити ці незаконні нарахування. Вважаю, що «Вінницягаз» попросту скористався колізією в законодавстві і переклав свої втрати на плечі звичайних споживачів, — каже Грига. — У мене вже борг за коефіцієнтами понад 3000 гривень. Але я плачу тільки по факту: те, що нарахував лічильник. Додаткові кубометри оплачу тільки в тому випадку, якщо так, в моєму випадку, скаже суд.

Крім того, жінка вважає, що від’єднати від газу на законних підставах газовики не можуть:

— Закон про ЖКП №417, який дозволяє нараховувати пеню, враховує тільки ті борги, що були нараховані з 1 травня 2019 року, — каже активістка Юлія Грига. — «Вінницягаз» має укласти зі споживачами індивідуальні договори, чого вони досі не зробили. Там прописані права і обов'язки сторін, в тому числі про механізм відключення від газу. Але, очікувати від газовиків можна все що завгодно.

Якщо не погоджуєтесь з донарахуваннями в платіжки, то фахівці порталу «ГазПравда» радять вимагати в облгазу перерахунок і діяти за таким алгоритмом:

  • Надіслати претензію до облгазу, облгаз збуту з вимогою усунути допущені ним порушення та здійснити перерахунок.
  • Звернутися зі скаргою до НКРЕКП щодо недотримання суб’єктами господарювання ліцензійних умов та незадовільної якості послуг, що надаються споживачам природного газу.
  • Подати позов до суду про захист ваших прав через незаконні дії облгазу, облгаз збуту.

Ознайомитися з інструкцією та завантажити бланки для заяв можна за цим посиланням.

«Сумнівні» борги не вплинуть на субсидії

Ще в травні Кабмін ухвалив постанову, за якою борги за донарахування, які роблять облгази «Регіональної газової компанії», не будуть враховувати при призначенні субсидії.

«Субсидіанти сигналізують, що останнім часом їм приходять платіжки зі значними боргами. Природа цих боргів для них є незрозумілою, оскільки за спожитий їхнім домогосподарством газ вони розраховуються вчасно. Тому за пропозицією Мінсоцполітики Уряд прийняв рішення не враховувати ці «сумнівні» борги», — йдеться на сайті Кабміну.

У Мінсоцполітики опублікували перелік з 19 облгазів, що роблять донарахування за коефіцієнтами. Серед них «Вінницягаз». Урядовці зазначили, що така заборгованість не буде враховуватись при призначенні субсидії, у тому числі на наступний період.

«Ті сім’ї, які розраховуються за газ вчасно і в повному обсязі, отримають право на готівкову субсидію. Ті громадяни, які матимуть борги за спожитий ними газ, будуть переведені на безготівкову форму монетизації. Борги сумнівного походження ні в першому, ні в другому випадку не впливатимуть на процес перепризначення субсидій».

Читайте також:

Фото: архів «20хвилин»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (27)
  • Гоша

    Только в такой стране как Украина такое возможно Бардак и беспредел по отношению к простым гражданам возможен лишь по бездействию ласти и сговору с монополистом
  • Ольга Сухомовская-Стасюк

    Так рішення ще не набуло законної сили. НКРЄКП має час на апеляцію.
  • Лариса Воронина

    ТОЛЬКО  У НАС  МОЖНО  ТАК  ОБДИРАТЬ  ( ПО  ЗАКОНУ)  ЛЮДЕЙ
  • Нина Шепета

    Так справа в тому що ще приходять повідомлення про відключення газу.??? Коли вже закінчиться цей бардак???
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:04 У Вінниці засніжило: містян просять пересісти на громадський транспорт photo_camera 09:57 Вінницька громада проводжає у вічність Захисника Михайла Шастуна photo_camera 09:27 На хабарі у 300 000 гривень попався директор енергопідприємства play_circle_filled photo_camera 09:20 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) Від читача 10:22 Закреслюють кандидатуру Путіна": у чаті "виборчкому" Керчі звітують про масове псування бюлетенів. Фото 09:08 У трьох районах області знайшли уламки «шахедів». Один був у нездетонованому стані photo_camera 08:40 Робота у Вінниці: 94 свіжих вакансій від вінницьких компаній 08:37 Сьогодні вітаємо Дарію та Дмитра. Історія, заборони та прикмети 19 березня 21:01 «Вінниця у коміксах»: оголосили конкурс для дітей і молоді 20:05 Про «Щедрик»: у Вінниці покажуть матеріали із українських, чеських, канадських та американських архівів photo_camera 20:02 Командиру розвідгрупи з Вінниччини вручили орден 19:40 Сонячні електростанції: для чого вони вам, яка їх вартість та терміни окупності (Новини компаній) 19:01 Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття 18:27 Помер колишній директор 23-го ліцею Григорій Поліщук 17:28 Вибори на посаду ректора Вінницького медуніверу: хто претендує photo_camera 17:26 ФК «ЯСКО» підтвердив звання чемпіона області з футзалу 16:20 «Сцену любощів знімали у холодній воді». Актор з Вінниці — про фільм «Перелесник» і не тільки 16:17 Прикордонники викрили 12 ухилянтів, які сиділи в старій будівлі та чекали коли втечуть до Молдови play_circle_filled 15:10 «Долину плюс» знову виганяють з Вінниці? Ми розбиралися, що сталося 14:51 Вінницькі прокурори повідомили про підозру жінці, яка здавала ворогу позиції ЗСУ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up