Рівень привабливості Вінниці для інвесторів сягає «invA+». Це скільки та що значить?

Рівень привабливості Вінниці для інвесторів сягає «invA+». Це скільки та що значить?
  • Рейтингове агентство IBI-Rating призначило Вінниці рейтинг інвестпривабливості — «invA+».
  • У мерії вважають, що такий показник є гарним орієнтиром для бізнесу.
  • А з чого складається рейтинг? Та скільки взагалі інвестували у Вінницю в 2019 році?

Два роки поспіль наше місто утримує високий рівень інвестиційної привабливості. Агентство IBI-Rating присудило Вінниці рейтинг «invA+».

«Це — орієнтир для інвесторів та потенційних ділових партнерів, коли йде мова про наміри співпрацювати з нашим містом», — написав у фейсбуку міський голова Сергій Моргунов.

А звідки виник цей рейтинг? На сайті рейтингового агентства IBI-Rating знайшли документ з поясненням інвестиційної привабливості Вінниці.

Відео дня

 

ОЦІНКА ВІННИЦІ — НЕ НАЙВИЩА. У методології пояснюють, що рейтинг інвестиційної привабливості — це думка агентства щодо привабливості міста, з точку зору інвестування в нього та ризиків, пов’язаних з цією інвестицією. 

Рейтинг «invA+», який присудили Вінниці, значить, що місто «характеризується високою інвестиційною привабливістю, але спостерігається чутливість до впливу інвестиційних ризиків». І цей рівень не є найкращим.

На другому місці є «invAA» (відмінна інвестпривабливість, певна чутливість до впливу ризиків), а на першому місці «invAAA» (виняткова привабливість, практично повна відсутність ризиків).

Кращий рейтинг ніж у Вінниці має Одеса (invAA-), Харків (invAA). Однаковий з нами рейтинг мають Тернопіль, Хмельницький, Суми. А гірші оцінки отримали Черкаси, Кам’янець-Подільський, Краматорск. Рейтингу інвестпривабливості Києва на сайті агентства IBI-Rating.

 

ЗВІДКИ ПРИХОДЯТЬ ГРОШІ. У документі 38 сторінок з дослідженням, є опис галузей нашого міста: промисловість, бізнес, будівництво, транспорт, ЖКГ, бюджет тощо. Але оскільки йдеться про інвестиційний рейтинг, то звернемо увагу на інвестиції. Зокрема, на прямі іноземні інвестиції.

На 1 січня 2019 року обсяг іноземних інвестицій становив 135,9 мільйона доларів. Всього в економіку міста залучено інвестиції з 44 країн, з них 80% — припадає на п’ять країн: Польща ($64,9 млн), Франція ($22,7 млн), Австрія ($9,2 млн), Росія ($6,4 млн), Кіпр ($5,8 млн).

Найбільше інвестують в галузі: Вироби з деревини, поліграфія ($64,9 млн); Харчові продукти, напої ($46,1 млн); Хімічна продукція ($5,0 млн).

Фактори, що обґрунтували рівень рейтингу інвестпривабливості Вінниці «invA+»

  1. Природно-ресурсний потенціал. Сприятливі географічні, природно-кліматичні умови; суттєве розширення меж міста за рахунок сільських рад, що створює значні можливості для інвестора.
  2. Екологічний потенціал. Відсутність суттєвих еко-проблем. Лояльне екологічне законодавство, мінімальна кількість обмежень.
  3. Інфраструктурний потенціал. Заходи щодо впровадження енергозберігаючих технологій та модернізації міської інфраструктури.
  4. Управлінський потенціал та нормативна база. Високий рівень прозорості діяльності міської влади, заходи в напрямку покращення надання послуг підприємцям та мешканцям міста.
  5. Економічна база. Стала тенденція зростання показників економічного росту.
  6. Фінансова база. Помірне боргове навантаження на місцевий бюджет.
  7. Соціальна база. Середні по країні показники тривалості життя, нижчі за середні показники доходів населення. Достатня забезпеченість закладами охорони здоров’я та освіти.

 

ВИСНОВКИ. Фахівці дали прогноз, що подальше зростання інвестиційного рейтингу можливе за умови: вдосконалення нормативної бази та успішна реалізація базових програм розвитку міста, детінізація економіки та зростання більшості показників до загальноукраїнського рівня, покращення стану інфраструктури.

А також застерегли, що рейтинг буде знижено якщо будуть: скарги з боку інвесторів на діяльність місцевої влади, погіршення показників ефективності підприємств з подальшим скороченням обсягу інвестицій, подальший знос інфраструктури.

Нагадаємо, у 2020 році збудують новий завод за 100 мільйонів гривень.

А ще вас може зацікавити факт, що з 2014 року бюджет Вінниці зріс утричі. Але в перерахунку на долари — є меншим, аніж був у 2013 році.

І те, що за 2018 рік вінницький аеропорт обслужив 60 тисяч пасажирів, що дуже мало.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Жора

  • Орест Лютий

    Всі ці рейтинги привабливості вилами по воді писані, вони такі як цьогорічна примхлива погода, все залежить від політичної ситуації яка  не обнадіює місцевий і загальний електорат, все може призвести до того,  що з 5 країн тут залишиться вічний ворог, який задушить решту і українців в першу чергу.

    Ols Kat reply Орест Лютий

    Ну Кiпр може й не задушать
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
15:43 На фронті загинув Микола Калачик з Тульчинської громади 15:20 Втрачена історія: закинуті садиби та палаци Вінниччини 14:25 Під час пожежі на Вінниччині травмувався власник будинку photo_camera 13:07 Вербна неділя: традиції та заборони, куди поставити освячену вербу Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 11:50 Вінницька торгово-промислова палата працюватиме в оновленій будівлі Пошти photo_camera 10:38 Вночі сили ППО збили над Вінниччиною ворожий безпілотник 10:05 Швидкий рецепт сирної паски від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 10:00 Як ви ставитеся до норми про вилучення авто у законі про мобілізацію? Ми запитали вінничан 09:17 В Україні відзначають День працівників швидкої допомоги. Історія, заборони та прикмети 28 квітня 09:00 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 21:11 Церковний календар на травень 2024 року: дата Великодня та інших важливих релігійних свят 19:43 На Вінниччині три медзаклади надають безкоштовну допомогу передчасно народженим немовлятам 18:07 Дванадцять класів та три роки профільної освіти: як зміниться навчання у вінницьких школах 17:46 Додому «на щиті» повертається Андрій Коценко, який понад рік вважався безвісти зниклим 17:44 Моделі морських дронів і корвету «Вінниця». Фінішував чемпіонат з судномодельного спорту photo_camera 16:33 Через низький рівень вакцинації на Вінниччині зростає кількість хворих на кашлюк 15:50 Найцікавіші відео про Вінницю. Яким наше місто бачать у різних популярних проєктах? play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up