«Наш двір нарізали депутату». Як жителі на Пирогова втрачають своє подвір’я

«Наш двір нарізали депутату». Як жителі на Пирогова втрачають своє подвір’я
Лариса Комарова (зліва) та Вікторія Яровікова кажуть, що новобуд зроблять на місці дитячої кімнати. Вінничанки стверджують, що ця захаращена будівля і земля під нею продані незаконно
  • Жителі на Пирогова, 85 і 87 стверджують, що їм збираються забудувати подвір’я.
  • Кажуть, що зріжуть всі дерева і влаштують паркінг поряд з новобудом. На забудову частини їхнього подвір’я вже є дозволи від міськради.
  • Тим часом, замовник документів, депутат міськради запевняє — «будувати нічого не збирається»

До редакції «RIA/20minut.ua» звернулися жителі будинків Пирогова, 85 та 87. Люди скаржаться, що депутат міськради та його представники забудують їм подвір’я хостелом. І перетворять тиху, зелену зону на автостоянку.

— Депутат Мацера викупив стару дитячу кімнату та землю під нею. Незабаром хоче знести всі наші дерева, збудувати двоповерховий офісний центр з парковкою. При тому, це наш двір — земля співвласників, і громадських обговорень не було. Вважаємо, це порушенням закону, — скаржаться вінничани.

Так що буде з крихітним подвір’ям між будинками на Пирогова? Чи справді там будуватимуть офісний центр? Що розказують мешканці, представники влади та сам депутат, якого звинувачують в незаконному будівництві?

Відео дня

Забудова тишком-нишком

Подвір’я між будинками Пирогова, 85 і 87 — крихітна зелена зона з деревами, кількома лавками, гаражами і старою закинутою будівлею. Цей будиночок, що має адресу Пирогова, 85А, в 60-х роках був дитячою кімнатою. Тут розважали та навчали дітей з усього мікрорайону, а влітку проводили піонерські табори.

З розвалом СРСР дитячий центр став занепадати. Аби будинок не пустував, його здавали в оренду під спортзал, туристичний центр. Врешті-решт і ці структури закрилися. Згодом в одноповерхівці поселилися безхатьки, які перетворили дім на туалет. Їх вигнали, останні десять років будинок стоїть закинутим.

Мешканці тутешніх будинків зверталися до свого ЖЕКу (ТОВ «ЖЕО»), щоб будинок відремонтували і випадково дізналися, що колишню дитячу кімнату викупили та незабаром почнеться будівництво.

— Тишком-нишком готуються до будівництва: перенесли стовпи і каналізацію від будинку, вирубують по одному дерева, — розказала місцева жителька Лариса Комарова.

Мешканці навколишніх будинків запевняють, що їхній двір — це колективна власність і те, що без їх дозволу не можна будувати. Вікторія Яровікова показала план подвір’я, на якому чітко вказані межі та місце розташування будинків.

— Ніякого громадського обговорення, ніякого представлення проекту нового будинку.  Вважаю, що це порушення наших прав і незаконне будівництво! — обурюється жінка.

Потім у міськраді нам пояснили, що цей документ є лише планом прибирання території. І як розказав керівник департаменту житлового господарства Роман Фурман, право власності цим подвір’ям — воно не дає.

Нарізали землю депутату

Чіткої відповіді, що саме збудують на місці захаращеної дитячої кімнати, жителі не знають. Одні кажуть, що тут буде офісний центр, висотою два поверхи. Інші люди говорять про триповерховий хостел і переймаються, що разом з новобудовою подвір’я стане суцільною автостоянкою.

— На запити до міськради ми отримуємо відписки. Чиновники стверджують, що дозволу на будівництво немає, нічого там будувати не планують. А на запит депутата з нашого округу Андрія Очеретного відповідають, що «нарізали» наше подвір’я на земельну ділянку підприємцю та депутату міськради Віктору Мацері, — сказала Лариса Комарова.

Межі ділянки проходять під закинутою дитячою кімнатою, охоплює шмат дороги у подвір’ї та біля будинку на Пирогова, 87. Жителі розповідають, що поряд з новобудовою буде ще й паркінг. А це, за їх словами, несе загрозу будинку, який від вібрації машин просто завалиться.

— Якщо тут побудують хостел — це ж буде прохідне подвір'я! Почнуться бійки, п'янки. І ці два поверхи, це вони зараз так планують. Якщо в людини є гроші, то через 2-3 роки надбудують ще три поверхи, — сказала Тамара Морозова, що живе в будинку на Пирогова, 85.

Компроміс можливий?

Лариса Комарова запевняє: проти будівництва увесь їхній двір: жителі будинків на Пирогова, 85, 87, 81 та Ющенка, 5. Вона зібрала 190 підписів «проти». Але усе ж вдалося у цьому ж подвір’ї знайти людей, що готові піти на компроміс із забудовником.

— А чому не побудувати? Та людина, що розказувала про нове будівництво, пообіцяла «золоті гори». Благоустрій двору, новий асфальт, бордюри. Але обіцянки, це, самі знаєте. Якщо покаже папір, договір, то чому б і ні? Головне, щоб це не була багатоповерхівка, — казав пенсіонер, що представився Юрієм.

— Цей туалет вже набрид! Людина придбала будинок, хоче щось добре зробити, навести лад. Навіть якщо офіс, то не буде тут постійно купа машин. І я не вірю, що буде великий шум. Нехай він покаже проект, що буде робити з подвір’ям, і тоді подивимося, — сказала пенсіонерка Ольга.

Інші співрозмовники, з якими говорили, погоджуються на компроміс, тільки якщо забудовник зробить на місці захаращеного дому зелений сквер або відновить дитячий центр. А от будівництво офісного центру, хостелу чи паркінгу в подвір’ї — не хочуть і запевняють, що лягатимуть під техніку, аби цього не допустити.

Документи є, намірів — немає

Так що і хто там будуватиме? Депутати на сесії міськради, 25 січня 2019-го, передали  земельну ділянку Віктору Мацері у оренду, терміном на 10 років. Знаходимо в рішенні, що цей чоловік придбав нежитлову будівлю у 2010 році.

Площа орендованої ділянки складає 4 сотки і має цільове призначення — під будівництво та обслуговування адмінбудинків, офісів та інших будівель громадської забудови.

У іншому рішенні, від 18 квітня 2019-го, виконком міської ради надає громадянину Віктору Мацері містобудівні умови та обмеження на проектування адмінбудівлі на Пирогова, 85А.

У цих умовах дізнаємося, що проектом передбачена двоповерхова адмінбудівля, висотою не більше 10,7 метра та площею 138 м². Чиновники зобов’язали забудовника максимально зберегти існуючі зелені насадження, зробити благоустрій прилеглої території, визначити місця для паркування. Проекту будівлі у відкритому доступі знайти не вдалося. Тож звернулися до самого підприємця і депутата Віктора Мацери.

— Не буде ніякої забудови. Це власність моя, будинок стоїть вже 10 років у такому стані. Поки що нічого не планую там робити. Я цю будівлю продаю. Містобудівний розрахунок брав, щоб подивитися, що там можна будувати. Ані торгового центру, ані хостелу там не буде, Боже збав, — каже Мацера.

Новий власник

До журналіста звернувся чоловік, що представився новим власником будівлі. Його також знають місцеві жителі, які вже спілкувалися з ним навесні. Сказали, що його звати Олександром Ольштинським.

Підприємець підтвердив, що на цьому місці буде офісний центр, висотою в два поверхи. Сказав, що покаже проект новобуду після того, як повністю оформить документи на власність. Але до виходу матеріалу в друк цього так і не сталося.

Тим часом, жителі будинків на Пирогова, звернулися по допомогу до свого депутата — Андрія Очеретного. Він розказав, що намітили з людьми план дій.

— Вони будуть писати колективне звернення, щоб отримати роз'яснення на підставі чого виконують будівництво, де паспорт об’єкту з інформацією про параметри новобудови. Підписи людей, які проти будівництва, я порадив зареєструвати в «Прозорому офісі» разом зі зверненням на ім'я міського голови, — сказав Очеретний. — Зі свого боку надіслав звернення на виконком міської ради, аби отримати роз’яснення від заступників міського голови про те, чи в правовому полі цей ФОП здійснює свою діяльність. Адже не до кінця зрозуміло, чи є у підприємця дозвіл на будівництво.

Як врятувати подвір’я від забудови

Ельвіра Мрясова, голова правління Асоціації ОСББ Вінниччини

— Якщо мешканці не хочуть таку забудову по сусідству, то як мінімум потрібно грамотно підійти до вирішення та розпочати законні кроки: збір підписів мешканців, звернення до місцевої влади, депутатів, причетних інстанцій на перевірку дотримання норм забудови, громадське обговорення тощо.

Є помилкою вважати складений ЖЕКами колись план прибирання території, планом розподілу та власності співвласників. Якщо земля не приватизована, вона належить територіальній громаді.  Якщо ж в будинку створено ОСББ, то ОСББ може приватизувати земельну ділянку. Проте такий крок, на мою думку, є ризикованим через неврегульованість на сьогоднішній день чинного законодавства, зокрема Земельного Кодексу. Тому таким об’єднанням я б радила дуже виважено підходити до питання приватизації.

Оскільки прибудинкова територія після приватизації має належати всім співвласникам і є їхнім майном, але приватизувати землю може тільки ОСББ, як юридична особа. І є ризик, що органи місцевого самоврядування можуть встановити податок на землю як для юридичних осіб — до 12%. Тим паче, якщо уже є дозвіл на забудову на ділянці землі, то приватизувати таку ділянку «заднім» числом неможливо.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (11)
  • Natasha Makarova

    Фурман "красавец" как всегда. Экспливацию участка назвать "планом для уборки территории"...  Какой профессионализм, какой полет фантазии ))).. хотя чему удивляться. У него все "не ваше"... у меня многоэтажка тоже пытается вернуть себе часть участка, который незаконно ЖЕК 5 отобрал - так тоже документов в упор не видят и якобы доказательств у нас нет. А как подняли документы - все есть, оказывается. Но для них все равно "это не то" ))
  • Олексій

    Технологія віджиму. Було ваше, стало наше. Цирк якийсь і беззаконня.
  • Юрий Пархомчук

    Про "вібрацію автомашин", від яких завалиться будинок - це геніально))

    Yulia Krivickaya reply Юрий Пархомчук

    А ты тут поживи, домам по 70 лет, умник, их строили не рассчитывая на дорогу рядом! В угловых квартирах трещины толщиной в три пальца, и с каждым годом расширяются, не хватало еще одной дороги
  • Yuliya Antonenko

    Потрясающий репортаж!!! Огромная благодарность журналистам. Помогли раскрыть преступление зажравшихся чинуш-депутатов!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up