Перший в Україні муніципальний технопарк створять у Вінниці. Яким він буде?

Перший в Україні муніципальний технопарк створять у Вінниці. Яким він буде?
  • На сесії міськради, 4 жовтня, депутати погодили Концепцію розвитку інноваційно-технологічного парку «Кристал». 
  • За планами чиновників, протягом кількох років у колишніх будівлях заводу «Кристал» створять майданчик для навчання та розвитку бізнесу, що дасть до півтисячі робочих місць.
  • Стратегія розвитку розрахована до 2027 року. А сам технопарк почнуть будувати вже в найближчий час.

Депутати погодили план розвитку інноваційно-технологічного парку «Кристал». Відповідно до рішення його розташують у двох колишніх приміщеннях заводу «Кристал» на 600-річчя.

За планами чиновників, це буде сучасне місце, де започатковують і розвивають бізнес, налагоджують контакти, навчаються і отримують натхнення. Поява такого технопарку сприятиме створенню понад 500 робочих місць, розвитку Вінниці й вінничан та залученню інвестицій.

Відео дня

Як йдеться в концепції розвитку технопарку «Кристал», в парку будуть класичні та клубні офіси, публічні простори, коворкінг, конференц-зал, Fab Lab (невелика майстерня, яка пропонує учасникам можливість виготовляти необхідні їм деталі на верстатах), лабораторії, навчальні центри для дітей та дорослих, Центр розвитку підприємництва, КП Вінницький муніципальний центр інновацій, відділення банку.

Діяльність інноваційно-технологічного парку буде спрямована на широке коло зацікавлених сторін: інноваційних компаній, малих та середніх підприємств, дітей, студентів, громадських об’єднань.

Всі охочі зможуть звернутися до Центру розвитку підприємництва за інформаційними і консультаційними послугами щодо започаткування і розвитку бізнесу. Програма Освітнього центру буде спрямована на розвиток ділових навичок та розвитку знань у сфері ІТ-технологій.

У Дитячому техноцентрі будуть проводитися сучасні технологічні заняття для дітей. Переформатують й територію біля «Кристалу»: там будуть створені умови для якісного відпочинку, проведення культурних заходів, фестивалів і міських свят. 

«У технопарку відбуватиметься обмін знаннями: конференції та форуми, лекції, воркшопи, освітні курси, хакатони. Відбуватиметься налагодження контактів: формальні та неформальні заходи для нетворкінгу, культурні та спортивні заходи, ярмарки вакансій, зустрічі представників міської ради та бізнесу. Також проходитимуть заходи для розвитку бізнесу: інформаційна та консультаційна підтримка, менторські, інкубаційні, акселераційні програми тощо», — повідомляє прес-служба міської ради.

Протягом 2019-2020 року почнуть будувати технопарк, до 2022 року мають відкрити офіси та суміжну інфраструктуру «Кристалу». А протягом 2022-2027 років технопарк запрацює на повну потужність і матиме власну екосистему, яка забезпечуватиме усіма послугами її користувачів.

За словами міського голови Сергія Моргунова, цей проект спрямований для молоді, щоб вони мали майданчик для реалізації своїх стартапів.

— Ми створюємо перший в Україні муніципальний інноваційний технологічний парк, ціль якого – стимулювання високотехнологічних і креативних індустрій, в тому числі створення ІТ-школи. Тут буде можливість створення робочих місць для молоді. І цей об’єкт відповідатиме головній ідеї Концепції інтегрованого розвитку Вінниці до 2030 року, де Вінниця — це місто в якому хочеться залишитися, — каже Моргунов.

Директор департаменту економіки та інвестицій міськради Віталій Погосян зазначає, що в перспективі технопарк стане осередком інновацій Вінниці та всього Поділля.

— Слоган нашого міста: «Вінниця — місто ідей», і це дійсно так. Близько 30% населення міста — молодь віком 15-35 років, — каже Погосян. — Я багато спілкуюся з молодими людьми, і хочу відзначити, що дійсно вінничани ідейні, працьовиті, активні та креативні. Усі говорять про потребу у єдиному осередку, де могли б працювати, навчатися, створювати, проводити заходи та концерти, відпочивати й знайомитися.

Команда міської ради прагне розвивати таланти та створювати гідні умови для їх реалізації у місті. Крім того, інноваційно-технологічний парк «Кристал» створить додаткові джерела доходів до бюджету Вінницької міської ОТГ, зокрема податкових, оскільки будуть створені нові робочі місця і нові підприємства.

Нагадаємо, Американці з Oracle приїдуть на відкриття технопарку «Кристал» у Вінниці 

А на реконструкцію двох будівель під технопарк в міському бюджеті заклали понад 43 мільйони гривень.

Читайте також:

Фото: vmr.gov.ua

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Александр Владимирович

    Походу будет очередной бизнес-центр ! Интересно кто-кому и за сколько будет сдавать помещения в оренду?! хе-хе
  • Елена

    донну вирышили розвалити кристал остаточно?
  • Жора

  • Андрій

    Коворкінг, IT, стартапи, бізнес проекти, ти подиви яких блатних слів нахапались. Шановний міський голове, дірки в дорогах спочатку полатайте, бур'яни спочатку покосіть, старі, страшні фасади хрущівок хоча б муралами замалюйте, от тоді будемо говорити про стартапи
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
09:18 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком 08:36 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up