Комплекс на 16 поверхів планують будувати біля Центрального парку. Ініціативу вже погодили

Комплекс на 16 поверхів планують будувати біля Центрального парку. Ініціативу вже погодили
Будівля матиме складну геометричну форму. У її будівництві планують застосувати ряд технологічних рішень, таких як парк-дворик на 14 поверсі, власна вітряна електростанція, розумний полив дощовою водою тощо
  • Висотку з басейном, офісами та готелем на 132 номери хочуть звести впритул до Центрального парку імені Леонтовича.
  • Замовник об’єкта, товариство «КАО Холдинг», отримав від виконкому містобудівні умови для проектування комплексу.
  • Цьому передували громадські слухання, на яких погодили ініціативу. Що саме обговорювали і які були зауваження?

Виконком міськради, 26 листопада, надав дані для проектування нового комплексу: збираються побудувати 16-поверхівку. У ній, за намірами інвестора, буде готель, офіси, спортзал з басейном, парк-дворик на 14 поверсі тощо. Усе це буде поблизу Центрального парку, на восьми ділянках із загальною площею забудови 67 соток.

Які плани в інвестора

А перед цим провели громадські слухання, які відбулися 7 листопада. На них завітали 43 мешканці міста, чиновники, представники інвестора.

З презентації, яку показали на слуханнях, дізнались, що у комплексі планують зробити готель (132 номери), офіси (44 приміщення), кафе, спортивна зона з 25-метровим басейном, ресторан, конференц-хол на 135 місць. Ще усередині будівлі планують зробити внутрішній дворик-атріум з прозорою покрівлею. Ще буде паркінг на 198 місць.

Відео дня

Для будівництва комплексу застосують ряд технологічних рішень: зелений парк на даху, підземний паркінг, електрозарядки для транспорту та навіть власна вітроелектростанція. Найвища точка будівлі — 69 метрів.

У планах створити атріум (світловий колодязь) в центрі будівлі, з третього до 14 поверху. На 14 поверсі — відкрити власний парк-дворик. У будівництві збираються застосувати ряд технологічних рішень, серед як є вітряна електростанція, розумний полив дощовою водою, швидкісні ліфти тощо.

Крім того, інвестор новобуду хоче, аби половину площі всієї будівлі, 22 з 40 тисяч квадратних метрів, займали офіси. 

Усередині комплексу буде готель (132 номери), офіси (44 приміщення), кафе, спортивна зона з 25-метровим басейном, ресторан, конференц-хол на 135 місць. Половину площі будівлі займатимуть офіси

Замовником документації на цей об'єкт є товариство «КАО-Холдінг». За даними системи Youcontrol, фірма заснована у 2008 році. Його керівником та власником є Вадим Швець. 

Статутний капітал підприємства — 4 мільйони 780 тисяч гривень. Основний вид діяльності компанії — Будівництво житлових і нежитлових будівель. Однак, нам не вдалося знайти попередні об’єкти від цієї компанії.

«За результатами обговорення, переважною більшістю голосів, від числа зареєстрованих учасників громадських слухань, прийнята резолюція — «Погодити можливості розташування  «Багатофункціонального комплексу за адресою вул. Магістратська», — йдеться в повідомленні на сайті міськради. Що ж обговорювали на слуханнях і які були зауваження?

Забудова не стосується парку

— Я був на слуханнях як слухач. До того, що розказав інвестор — у мене не було зауважень. Бо це ж не наша територія — це приватні ділянки, які межують з парком, — каже директор Центрального парку Юрій Приймак.

Питаємо, чи буде цей об’єкт надалі використовувати інфраструктуру парку?

— Ні, про це не йшла мова. Ані нашу стоянку, ані луна-паркову зону інвестор не буде використовувати. До того ж між нами лишається ще одна земельна ділянка, яка відмежовує територію парку від цієї забудови, — відповів Приймак.

Юрій Приймак говорить, що після забудови, між парком і комплексом залишиться ще одна вільна ділянка

Зазвичай, на слуханнях представники інвестора оголошують, чим будуть допомагати сусідам. Наприклад, коли були слухання щодо знесення будівлі ресторану «Кельце» і побудови на його місці житлового комплексу, інвестор обіцяв заплатити за нові труби та подвір’я для мешканців сусіднього дому.

— Можливо, інвестор нам допоможе з ремонтом лавочок. Конкретних намірів ще немає. І зараз про допомогу говорити ще зарано. Звісно, хотілося б, щоб він брав активну участь в розвитку парку, — говорить Юрій.

Відкриє «скриньку Пандори»

Лідерка вінницького «Автомайдану» Таїса Гайда також була на слуханнях щодо «стєкляшки» в парку.

— Пішла на слухання, бо було чимало питань. І я єдина, хто проголосувала «проти» забудови, — каже активістка. — У мерії лукавлять, коли говорять, що ця територія не належить Центральному парку, і те, що цей комплекс побудують поблизу парку. Бо раніше це була територія парку, а деякі ділянки є в комунальній власності й просто передані в оренду.

За кадастровою мапою ця частина території поділена на 15 земельних ділянок. Будівництво комплексу планується на восьми з них. У власності інвестора чотири ділянки, решта — комунальна власність, що передана в оренду.

Об'єкт займатиме 0,67 гектара землі

— Ще було таке твердження, що ця територія захаращена, громадою ніяк не використовується, — каже Таїса Гайда. — Не використовується, бо комунальні служби не доглядали за цією територією. І так можна будь-яке місце довести до розрухи, щоб потім передати в приватні руки.

За словами активістки, побудова цього комплексу може відкрити «скриньку Пандори».

— У мене є великі сумніви, що лише цією «стєкляшкою» обмежиться забудова парку. Тут 40 гектарів у центрі міста, кілька об’єктів, такі як Літній театр чи «Пікова дама», що не використовуються та аварійні, — говорить Гайда. — Тому єдиним запобіжником майбутнім ТЦ, офісам та магазинам у парку може стати юридично оформлена ділянка. Статус «пам’ятка садового та монументального мистецтва» не врятує. 

За її словами, у Вінниці тільки два парки мають юридично оформлені межі ділянок — парк Дружби народів та парк «Хімік». Решта, в тому числі й Центральний парк, без такої документації. Тому активісти запускають новий проект «Вінницька зелена сотка», мета якого домогтися від влади створення ділянок для всіх парків міста.

Раніше інвестор заявляв, що комплекс матиме назву NEW і там буде виставковий зал електромобілів, який відкриють спільно з Ілоном Маском. Однак ці пункти виключили з нової презентації, як і саму назву об’єкту.
 

Читайте також:

Дім, який не зміг «поглинути» ТЦ, тепер зносять. Що там буде?

Замкову гору дослідять та укріплять. Частину витрат візьме на себе орендар ділянки

На Тяжилові оновили парк «Інтеграл». На це витратили майже мільйон гривень

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Юрий Бондарук

    Как всегда побеждает "бабло", а не здравый смысл...
  • Nikolay Holubenko

    А що були сумніви що не погодять?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
19:43 На Вінниччині три медзаклади надають безкоштовну допомогу передчасно народженим немовлятам 18:07 Дванадцять класів та три роки профільної освіти: як зміниться навчання у вінницьких школах 17:46 Додому «на щиті» повертається Андрій Коценко, який понад рік вважався безвісти зниклим 17:44 Моделі морських дронів і корвету «Вінниця». Фінішував чемпіонат з судномодельного спорту photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 16:33 Через низький рівень вакцинації на Вінниччині зростає кількість хворих на кашлюк 15:50 Найцікавіші відео про Вінницю. Яким наше місто бачать у різних популярних проєктах? play_circle_filled 15:24 До лав Небесного війська приєднався Геннадій Шуліков з Вінниччини 14:12 Уродженця Вінниччини генерала Олександра Яковця призначили головою Адміністрації Держспецтрансслужби 12:42 Наркозбувачка з Вінниці знову попалась на зберіганні наркотиків у великих розмірах photo_camera 11:47 Вінниця в Instagram. Кращі фото за тиждень, що минає photo_camera 11:23 Під час масованої ракетної атаки ворог серйозно пошкодив обладнання на чотирьох ТЕС 10:21 В останню земну путь вінничани проводжатимуть Костянтина Шушкова 09:07 Сьогодні відзначають Всесвітній день ветеринара. Історія, заборони та прикмети 27 квітня 20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up