Дім, який не зміг «поглинути» ТЦ, тепер зносять. Що там буде?

Дім, який не зміг «поглинути» ТЦ, тепер зносять. Що там буде?
Будинок, який «не здався» під натиском ТЦ, поступово розбирають. Нам вдалося знайти інформацію про те, хто ним володіє та що там планує зробити
  • Стара двоповерхівка змогла встояти перед новим будівництвом торговельного центру, що на площі Привокзальній. Але і цей «уламок епохи» стали розбирати.
  • Коли дім був побудований, що там раніше було і чому в наш час залишилося тільки пів будинку?

«Ще одна будівля скоро зникне», — так написав у фейсбуку Владислав Боднар про старий будинок на перетині Батозької (колишня Кірова) з площею Привокзальна. На його знімках помічаємо, що йдеться про двоповерхівку, яка знаходиться впритул до новозбудованого торговельного центру.

У домі розібрали покрівлю та почали виносити все, що було всередині.

Відео дня

— Цікаво, що будинок не змогли знести, коли будували торговий центр. Вочевидь, власники не змогли домовитися про продаж, щоб забудувати й цей «клаптик» землі, — розповідає журналіст Владислав Боднар. — І насправді те, що зараз розбирають — це лише частина будинку, що лишилася після того, як більшу частину знесли у 2000-х.

Поряд була залізнична колія

До моменту демонтажу будинку там була перукарня, аптека та фастфуд. А що там було раніше? Розпитали учасників фейсбук-спільноти «Старі фото Вінниці».

«Коли будували нову будівлю залізничного вокзалу, замість зруйнованого в 1944-му, каси та зал очікування тимчасово перебували в цій будівлі. Недалеко від нього була гілка залізниці: її можна побачити у фільмі «Пригоди Толі Клюквіна», лінія прямувала на територію сільгоспвиставки, а потім м'ясокомбінату. Була ще гілка на завод «Молот», і теж повз цієї будівлі», — пише Сергій Бей.

З 46:38 видно будівлю Залізничного вокзалу. Далі (з 46:43) Толя Клюквін пробігає перед паровозом, який розминається з трамваєм.

«Там ще була адміністрація залізничного ресторану. І в цьому будинку ще було Лінійне відділення залізничної міліції — ЛОМ», — пише Світлана Рябишева.

«Колись там діяли суди: Староміський, Замостянський та Ленінський. Ще були дві юридичні консультації», — розказує Валерій Тартінський.

Фотографію, де видно дім ще цілим опублікував в коментарях Олексій Герман. Це двоповерхівка праворуч на фото Ігоря Чепугова (1989 рік)

«У 90-х будинок був у жахливому стані. Те, що лишилося, не розібрали, бо приватизовано», — пише Раїса Волкова.

«Колись цей будинок був на всю довжину площі. Його по шматках розбирали», — додає Маргарита Нікольська.

Чверть чи навіть п'ята частина від минулої двоповерхівки — у такому стані ця «розвалюха» дожила до нашого часу

Ще люди згадували, що у цьому будинку була прокуратура, на першому поверсі діяв продуктовий магазин та ще колись працювала бібліотека. 

Діяв суд ще у 2004 році

Макет всього кварталу з будівлями Агрегатного заводу, Залізничного вокзалу та житловими будинками на Привокзальній площі є в Музеї моделей транспорту. Співробітник музею, автор макету Ігор Панасюк розповідає, що макет займає біля 30 квадратних метрів площі, показує який вигляд мала ця частина Вінниці у 1950-60-х.

— Будівля, якою ви цікавитесь, це «уламок» дому, що був побудований у середині 50-х років. Точно не раніше, бо на старих фото помітно головний корпус Агрегатного заводу (будівля на Коцюбинського з баштою та зіркою), побудований в 1952 році вже стояв, а сусіднього будинку ще немає, — каже Панасюк.

Таким був будинок в 50-60-х роках. За розповіддю старожилів, свого часу там діяв приміський автовокзал

Він показує на макет, де видно, що будівля «з’єднує» початок вулиці Батозької та кінець проспекту Коцюбинського: настільки вона раніше була довгою.

— Архівних даних про цей будинок немає. Історичної цінності як пам’ятка він не представляє, — каже співробітник музею. — Там точно був суд, лінійний відділ міліції. Старожили розповідали, що колись там діяв і приміський автовокзал. З розповідей знаю, що будинок зносили через аварійний стан, а частину лишили, бо власник запросив велику ціну за неї. Зносили його у 2005 році, бо за рік до цього заходив сюди в суд, за довідкою.

Чим замінять рештки будівлі?

Будинок, який «не здався» під натиском ТЦ, поступово розбирають. На сайті міськради нам вдалося знайти інформацію про те, хто володіє домом і що там планує зробити.

ТЦ «Smile City». Нині, це перше, що бачать гості та вінничани, які прибувають на Залізничний вокзал у Вінницю / Фото Наталії Корпан

Отже, земельна ділянка під будинком, площею півтори сотки, в комунальній власності. Її передали в оренду приватному підприємству «Мегасервіс 2010» на наступні десять років.

Компанія займається наданням в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна. Очолює підприємство Юрій Совсімов, який і володіє 89% цієї фірми. Іншу частку має Роман Ларін.

Через стару двоповерхівку ТЦ-новобуд має один «зрізаний» кут / Фото автора

У серпні 2020 року власник будівлі — підприємство «Мегасервіс-2010» — отримує від міського департаменту архітектури містобудівні умови та обмеження на реконструкцію будівлі на Коцюбинського, 2 — йдеться саме про «рештки» двоповерхового дому, який зараз розбирають.

Міські чиновники дозволили власнику будівлі перебудувати цей дім в торгово-офісний центр. Площа забудови — 155 квадратних метрів, висота будівлі — 2 поверхи. Крім того, перед будинком мають бути паркувальні місця, зарядні станції для електромобілів. А перед початком перебудови потрібно утвердити вигляд фасаду, який, вочевидь, має бути «в тон» до сусіднього ТЦ.

До того ж підприємство «Мегасервіс-2010» планує викупити півтори сотки під будинком, для чого замовило експертну грошову оцінку. 

В планах міської влади, нагадаємо, масштабна перебудова проспекту Коцюбинського (з поверненням трамвая). Привокзальна площа на перспективу стане транспортним вузлом — тут будуть зупинятися тролейбуси, автобуси, трамваї й таксі. А в районі нинішнього розворотного кільця трамвая запланували будівництво багатоповерхового паркінгу. Про це в матеріалі: Нові дороги, ТЦ і парковки. Ухвалили план перебудови району М’ясокомбінату

 

Читайте також:

Замкову гору дослідять та укріплять. Частину витрат візьме на себе орендар ділянки

«Південний Буг» хочуть переробити у багатофункціональний центр. Що в ньому буде?

Жителі Пирогово самі побудували дорогу. Вийшло дешевше, ніж в складчину з містом

та ще читайте матеріали з нашої рубрики «Історія Вінниці у будівлях»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (19)
  • Алексей Рипунь

    Накінець то зруйнують це старе лахміття
  • Гнат Бест

    Треба більше заходити на новини ВЕЖІ, 20 хвилин зі своєю авторизацією кібеніфені.хан
  • Delovoi Vladimir

    20 хвилин зажрався. Для того щоб прочитати статтю, потрібно платити гроші. І справа не в гривні, а в тому що потрібно платити за те, що повинно бути безкоштовним...

    Новини Вінниці на 20хвилин reply Delovoi Vladimir

    Delovoi Vladimir Доброго дня, Володимире! Справжня незалежна журналістика не може існувати тільки завдяки рекламі. Ми єдині у Вінниці, хто не підконтрольний ніяким політичним діячам або олігархам. Ми вводимл платну підписку, щоб готувати круті авторські та ексклюзивні новини, аналітику, інтерв'ю, історії вінничан і розслідування. Кожну гривню, отриману від платної підписки, ми будемо витрачати на нові проєкти, цікаві експерименти, техніку... Більшість новин на сайті залишається доступною для усіх. Більше про підписку читайте за посиланням: https://bit.ly/3ofNegw

    Dmytro Dibrovskyi reply Delovoi Vladimir

    Delovoi Vladimir корпорация RIA косит бабло...
  • Майя Пчёлка

    Заберіть, будь ласка, авторизацію.

    Delovoi Vladimir reply Майя Пчёлка

    Майя Пчёлка 20 хвилин зажрався. Для того щоб прочитати статтю, потрібно платити гроші. І справа не в гривні, а в тому що потрібно платити за те, що повинно бути безкоштовним...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 «Вінниця у коміксах»: оголосили конкурс для дітей і молоді 20:05 Про «Щедрик»: у Вінниці покажуть матеріали із українських, чеських, канадських та американських архівів photo_camera 20:02 Командиру розвідгрупи з Вінниччини вручили орден 19:40 Сонячні електростанції: для чого вони вам, яка їх вартість та терміни окупності (Новини компаній) Від читача 18:58 смс для Анечки 19:01 Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття 18:27 Помер колишній директор 23-го ліцею Григорій Поліщук 17:28 Вибори на посаду ректора Вінницького медуніверу: хто претендує photo_camera 17:26 ФК «ЯСКО» підтвердив звання чемпіона області з футзалу 16:20 «Сцену любощів знімали у холодній воді». Актор з Вінниці — про фільм «Перелесник» і не тільки 16:17 Прикордонники викрили 12 ухилянтів, які сиділи в старій будівлі та чекали коли втечуть до Молдови play_circle_filled 15:10 «Долину плюс» знову виганяють з Вінниці? Ми розбиралися, що сталося 14:51 Вінницькі прокурори повідомили про підозру жінці, яка здавала ворогу позиції ЗСУ 13:55 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:53 У Козятині нетверезий водій пропонував поліцейським 20 тисяч гривень 12:50 Вже можна записуватись на безоплатну комп’ютерну томографію в онкоцентр 12:23 Вінничанин дерев'яною палкою побив знайомого. Потерпілий в лікарні 11:26 На території Кунківської сільської ради виявили 10 стихійних сміттєзвалищ photo_camera 11:05 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 10:19 Без води та світла. Де у Вінниці 18 березня відключають послуги
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up