Жителі Пирогово самі побудували дорогу. Вийшло дешевше, ніж в складчину з містом

Жителі Пирогово самі побудували дорогу. Вийшло дешевше, ніж в складчину з містом
Асфальт на вулиці Грінченка уклали за кілька годин. А от загалом проект по оновленню дороги тривав орієнтовно один місяць
  • Вулицю Грінченка приєднали до Вінниці в 2015 році. Але за п’ять років люди не відчули «бонусів» від міського життя. Вони самі провели освітлення, вивозили сміття та підсипали грунтову дорогу.
  • Врешті-решт, мешканці склалися грошима та самі збудували асфальт, бо влада пропонувала дорожчий варіант ремонту за співфінансуванням та ще й не раніше 2022 року.

На початку березня розповідали історію мешканців вулиці Грінченка. Для них головна проблема — грунтова дорога, яка ставала болотом після дощу. Ходити тут можна було лише в чоботах та зі змінним взуттям, а проїхати — на машині з повним приводом.

Люди спробували домовитися з владою про ремонт дороги. Але у відповідь отримали те, що ремонт буде лише за співфінансуванням, де жителі платять 30% від проекту, а 70% — бюджет міста. І оскільки програма користується шаленим попитом, то вулицю Грінченка можуть зробити не раніше 2022 року.

Леонід Панчук один з жителів вулиці Грінченка. Такою вона була ще в березні 2020 року

Довгий термін очікування й велика ціна зробили свою справу — люди вирішили самі будувати дорогу. При цьому від старту проекту та до його фіналу пройшов лише один місяць! Як їм це вдалося?

Відео дня

Витратили 370 тисяч

Голова ініціативної групи мешканців Леонід Панчук розказав, що свою дорогу вони вже закінчили. Її почали робити у середині березня, майже за тиждень після проведення зборів мешканців, де визначилися, що будуватимуть дорогу самі.

— Виконували поетапно, за технологією. Тобто, пройшлися грейдером, виклали «подушку» з щебеня. Дали їй трохи відстоятися. Заасфальтували 16 квітня, — каже Леонід.

На дорогу вони витратили загалом 370 тисяч гривень, хоча, як каже Панчук, це все одно дешевше, ніж те, що пропонували їм за муніципальною програмою співфінансування.

— У нас вийшло 400 гривень за квадратний метр. Місто пропонувало від 1000 гривень за «квадрат», — каже чоловік. — Асфальт, який у Вінниці запропонували взяти за 2000 гривень / тонна, придбав у Гнівані за 1700 гривень / тонна. І це вже з доставкою.

До того ж, спочатку планували зробити дорогу шириною чотири метри, то зараз роблять варіант з п’ятиметровою шириною. А от загальна вартість, яку вони рахували ще до початку робіт і вже на фіналі — не змінилася.

— Під асфальтом «подушка», шириною шість метрів. А сама дорога — чотири метри. Так от ми підсипаємо ще по метру по краях, аби зробити щось на кшталт «бордюрів». Завдяки цьому дві машини зможуть спокійно розминутися. А коли будуть наїжджати колесом на край, то не зламають нам асфальт, — каже Панчук.

Сусіди здружилися

Зробила дорогу компанія з Гнівані. А на допомогу робітникам вийшли й самі мешканці, які тачками розвозили щебень, вирівнювали асфальт і на місці контролювали якість. Загалом на дорогу висипали 600 тонн щебню, 100 тонн асфальту. І завдяки спільній праці сусіди здружилися.

— А ще люди стали більше цінувати те, що в них за парканом: якщо якесь сміття валяється на асфальті, то одразу його віничком прибирають. Усі переживають, щоб ніяка вантажівка не проїхала дорогою, — каже голова ініціативної групи. — Хоча багато машин зараз і не їздять, бо через карантин неподалік від нас стоїть блокпост, нікого не пускають з об’їзної. І це нам навіть в плюс, бо асфальт добре вляжеться, дорога стане міцною.

З появою асфальту вулицю захопили й діти, які катаються на роликах, велосипедах.

— Багато кумедних історій в нас на районі: одного дня до мене сусідські діти підходять і кажуть «Дядя Льоня можна покататися на вашій дорозі?». Дозволив, але за умови, щоб не подряпали асфальт, — сміючись розказує Леонід Панчук.

Вже є плани на район

На досягнутому мешканці Пирогово не хочуть зупинятися. Самоорганізувалися жителі з суміжного провулку Дружби, де люди за свої гроші вже закінчують робити дорогу. Та ще хочуть залучити сусідів з вулиці Козацької, аби там також скинулися на асфальт. Хоча в жителів є й певні сподівання на владу.

Люди з провулку Дружби також захотіли асфальтувати дорогу за власні кошти

— Був на прийомі у секретаря міськради Павла Яблонського, розказав йому, що нам вдалося зробити дорогу за ціною 400 гривень за квадратний метр. І запропонував, аби місто зробило програму співфінансування від такої ціни, і дало нам 70% для подальшого асфальтування вулиць в приватному секторі. Яблонський відповів, що розглянуть цю пропозицію, — говорить голова ініціативної групи Леонід Панчук. 

І ще додав, що разом з цією пропозицією звертався й до секретаря міської ради через проблему з самозахопленнями в Пироговому, оскільки це заважає робити асфальтовану дорогу з нормальною шириною для проїзду авто.

— Є такі випадки, що люди своїми парканами піввулиці загородили. І через це дуже важко проїхати. На жаль, міська влада нам і в цьому не допомогла: відповіли, що з «самозахопленнями вирішуйте в судовому порядку», адже ці ділянки приватизовані, — казав чоловік.

У черзі ще 44 вулиці

У 2019 році за міською програмою співфінансування заасфальтували 20 вулиць. А на початку березня голова Асоціації органів самоорганізації населення Наталія Панчук нам говорила, що в черзі є ще 44 вулиці.

— Ця черга розписана на цей рік і на 2021-й. Когось «піднімати» у черзі ми не можемо, тому чітко розписаний план, коли і яку вулицю будемо робити. А от щодо фінансування, то 30% платять мешканці, а 70% — коштом бюджету. Такі умови є однаковими для будь-яких видів робіт: чи то для асфальтування, чи для прокладання каналізації, водогону. Як правило, за наявності фінансів, міський бюджет намагається навіть більше коштів дати, — каже Наталія Панчук.

Без води на карантині, нагадаємо, живуть мешканці трьох будинків на Станіславського.

 

 

Читайте також:

На Слов'янці будують підземний смітник за 1,2 мільйона гривень

«Мені знесли сарай. І ще дали штраф на 17 тисяч» Історія пенсіонерів з Тяжилова

«Це не ремонт, а халтура!» Як можна контролювати ті роботи, що проводить ЖЕК

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (26)
  • лишь бы как

    из того что вижу на фото - этой "дороги" через год,максимум два, не будет.
    и снова они будут скидываться деньгами "по 400 гривен за квадрат" или если поумнеют то по 1000.

    Leonid Panchuk reply лишь бы как

    Давай поспорим що «будет» ??
  • Vitaliy Kozhukhivskiy

    Или как вариант, в пирогово живёт пару воров асфальта. Все украсть не удалось, поэтому часть пришлось заплатить

    Leonid Panchuk reply Vitaliy Kozhukhivskiy

    Віталька під’їдь до нас на вуличку і познайомся з цими «ворами» для того щоб щось писати потрібно хочаб поцікавитись.
  • Igor Baroni

    Дело в том ,что дешевле чем с властью. !!!! Наглядно показали суть всего .....и это только первые факты.
  • Yaroslav Yashchuk

    Напевно дешевше. Не потрібно нізким ділитися. Пішли купили і поклали асфальт. Але найдуться і спишуть. Україна.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up