На Слов'янці будують підземний смітник за 1,2 мільйона гривень

На Слов'янці будують підземний смітник за 1,2 мільйона гривень
Контейнерний майданчик будує жмеринська фірма «Синдикат Компані». Об'єкт біля перехрестя Бойка-Шевченка вони мають збудувати до кінця жовтня 2020 року
  • У місті почали будівництво вже четвертого підземного смітника: його будують поряд з перехрестям вулиць Шевченка і Бойка.
  • Баки розміщені на платформі під землею, а сміття вкидають через спеціальні люки. 
  • Така конструкція коштує 1,2 мільйона гривень. Водночас, будівництво ще двох таких об’єктів у 2020 році зараз під питанням.

На перетині вулиць Шевченка та Бойка будують підземний контейнерний майданчик. Роботи почалися наприкінці березня і тут хочуть поставити шість сміттєприймачів — по три для вологих та сухих відходів. Їх обладнають сонячними панелями для автономного енергоспоживання, а ще системою, яка повідомляє про заповненість контейнерів.

До цього у Вінниці, протягом 2018-2019 років побудували вже три таких підземних смітника: на Льва Толстого, Замостянській та вулиці Мури.

Відео дня

— Сміттєприймачі не розраховані на листя, зелені відходи, крупногабаритне сміття, — каже директор департаменту комунального господарства Володимир Ніценко. — Не варто вкидати сміття, якщо індикатори на баку світяться «червоним». Це значить, що бак заповнений, кришка заблокована. Після цього підземний контейнерний майданчик надсилає сигнал «Ековіну», що потрібно забрати переповнений контейнер.

Ніценко називає, що перевага цієї конструкції — це те, що відходи зберігаються під землею, чим не створюють дискомфорту: немає неприємного запаху, негативного враження від накопичення відходів.

— Під контейнерним майданчиком є шар гідроізоляції, який не допускає потрапляння фільтрату зі сміття у грунт, — каже керівник департаменту комунального господарства. — А от про електровитрати, то підземні сміттєві майданчики мають живлення від сонячних панелей. Ця зима була м'якою і показала, що енергії від сонця цілком достатньо для роботи. На випадок поломок — є аварійне електрозабезпечення, з акумулятора.

Питаємо, які перспективи подальшого будівництва таких контейнерних майданчиків?

— Цього року ми планували зробити три об’єкти. Поки робимо один. Чи вдасться зробити заплановане — поки незрозуміло, бо зараз карантин і пандемія коронавірусу, — відповів Володимир Ніценко.

«Розумні» смітники чимало коштують. Будівництво майданчика на перетині вулиць Шевченка-Бойка, закупівля обладнання, його монтаж та налагоджувальні роботи коштує загалом 1 мільйон 240 тисяч гривень. 

Підряд отримала компанія зі Жмеринки «Синдикат Компані», яка до цього зробила подібні смітники на вулиці Мури (за 1 мільйон 311 тисяч гривень) та на Замостянській, біля РАЦСу (за 1 мільйон 316 тисяч гривень). 

Перший підземний контейнерний майданчик виготовляла фірма «Актив-Строй» на вулиці Льва Толстого, що у 2018 році коштувало 1 мільйон 30 тисяч гривень.

Водночас, капітальний ремонт наземного смітника з облаштуванням накриття коштує від 128 до 537 тисяч гривень. Виходить, що в середньому, різниця у ціні між підземним і наземним майданчиком — 3,7 рази.

Опитування

Чи варто встановлювати підземні смітники?

Читайте також:

«Катаються на педалях та закидають багато сміття» Вінничани ламають підземні смітники

Як у Вінниці на місці м'ясокомбінату будують гіпермаркет

Без води під час карантину живуть мешканці будинків на Станіславського

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Yuriy Ignatenko

    Видимо, все остальные проблемы уже решены, в больницах всего хватает, осталось только фонтаны строить и деньги в землю закапывать.
  • Наталия Войт

    Наконец-то
  • Віталій Захарчук

    Вулиця Шевченка має бути в центрі міста. Ганьба!
  • Миша Гончарук

    Зараз нам потрібні такі мусорки під час карантину
    Закупити на ці гроші припарати та маски
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:25 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera Від читача 13:54 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети» 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни 11:50 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 11:43 До 400 тисяч гривень готові дати ветеранам на бізнес у Вінниці. Триває конкурс 11:17 Знищили усі 13 ворожих ударних дронів. Цієї ночі на Вінниччині працювала ППО 10:36 Сталося аварійне відключення води на 16-ти вулицях та в одному мікрорайоні. Адреси 10:07 У Вінниці знеструмили шість вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 09:20 ДІЛА — лабораторна діагностика в ім’я здоров’я кожної людини (Новини компаній) 09:11 Вінниця проводжає на вічний спочинок військового Сергія Плаксюка 08:26 Сьогодні вітаємо Івана та Віктора. Історія, заборони та прикмети 18 квітня 21:01 Все цвіте та буяє: світлини заквітчаного Подільського зоопарку photo_camera 20:14 Вінничан запрошують на два майстер-класи до Великодня 19:51 Дорожня розмітка за 4 мільйони зійшла разом зі снігом. За скільки намалюють нову? play_circle_filled photo_camera 19:02 Погода у Вінницькій області різко погіршиться 18:33 «Небо. Я без нього жити не зможу». Вінниця попрощалась із 23-річним льотчиком, загиблим у бою play_circle_filled photo_camera 18:14 ДТП на перехресті: до лікарні потрапила 27-річна пасажирка авто
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up