Без води під час карантину живуть мешканці будинків на Станіславського

Без води під час карантину живуть мешканці будинків на Станіславського
Олександр Очеретний один з тих людей, що живуть понад два місяці без води. Він каже, що прокласти водогін повністю за свій кошт їм не по кишені
  • Мешканці трьох приватних будинків на проїзді Станіславського ще з початку 2020 року живуть без води.
  • Роками, вони мали водопостачання від училища №7, але через порив цю магістраль прибрали. Спроби вирішити проблему нічого не дали, людей «футболять» відписками.
  • І тепер вони звертаються до мера Вінниці, щоб той втрутився у цю ситуацію. Однак, позиція органів міської влади — старий водогін відновити вже не можна.

— Вода для нас стала розкішшю,  — кажуть жителі будинків № 4,6,8 на проїзді Станіславського. Водогін, яка був від вінницького ВПУ №7, прорвало. Училище вирішило прокласти альтернативну гілку. Натомість мешканцям пропонують підключитися напряму до мереж обласного «Водоканалу», що не по кишені вже самим людям.

Замкнене коло

Проблеми з водою у жителів будинків на проїзді Станіславського, 4, 6, 8 почалися ще восени минулого року. Олександр Очеретнюк розказує, що тоді в них впав тиск у мережі.

Водопостачання вони роками отримували з трубопроводу від майстерень училища №7. За спожите платили «Вінницяоблводоканалу», з яким мають договори на постачання. Чому так влаштовано підключення? За словами мешканців, такий порядок мали вже багато років і за цей час питань до жодної зі сторін не виникало.

Відео дня
У березні училище викопало траншею, щоб прокласти нову трубу

— Під кінець осені «Водоканал» прислав своїх фахівців, які обстежили трубу, наклали кілька хомутів та і все на цьому, — говорить чоловік. — Тиск слабкий з'явився, але з 15 січня вода зникла зовсім. Згодом з'ясувалося, що трубу заглушили зовсім, бо минулої осені стався порив: вода текла під майстерні самого училища. Їх топило, а вони нічого не робили.

Його сусід, Андрій Бондар, почав вести листування з «Вінницяоблводоканалом», ПТУ №7, звертався до Держпродспоживслужби та органів влади. У своїх заявах нарікав, що відсутність водопостачання є порушенням санітарних умов. Але в результаті утворилося замкнене коло:

— Училище №7 відмовляється відновлювати лінію, посилаючись на те, що вони освітня організація і не мають відношення до водопостачання. «Вінницяоблводоканал» не хоче ремонтувати цю мережу посилаючись на те, що лінія водопостачання на балансі ДНЗ ВПУ №7. Усім немає ніякого діла до наших проблем. Як можна залишити людей без води в часи карантину? Як можна слідкувати за власною гігієною та сидіти вдома, якщо ми до родичів та знайомих ходимо, щоб помитися і попрати речі? — каже Андрій.

Звернулися до мера

Паралельно переписці, людям вдалося домовитися з директором училища про співфінансування ремонту старої труби, де суму мали поділити 50 на 50. Однак, коли хотіли почати роботи, мешканці приватних будинків «дали задню»:

— Училище мало закупити всі матеріали, а ми оплатити роботу техніки. Але вони купили трубу тільки для себе і кажуть «давайте робити». Такий варіант нас не влаштував, бо це порушувало попередню домовленість. А директор не дозволив врізатися нам у нову мережу, оскільки на цю трубу вони будуть ставити лічильник, який рахуватиме і нашу воду, — сказав Бондар.

Зараз біля їхнього проїзду робітники прокопали траншею, куди встановили пластикову трубу. Цю магістраль вони ще не засипали, чим створили незручності для власників сусідніх гаражів: люди на авто не можуть переїхати траншею.

— Робота в них заглохла і, схоже, що вони зламали вже нову трубу. Але навіть так училище вирішило свою проблему, а ми залишилися ні з чим. Тому звернулися до міського голови, щоб він втрутився у вирішення нашої проблеми, — сказав Олександр Очеретнюк.

У своєму зверненні до Сергія Моргунова люди опублікували скан-копії листування з комунальниками, ПТУ та органами влади. З документів дізналися, що водогін від училища до трьох приватних будинків проклали на підставі «довідки про незаперечення Вінницького ВПУ №7 про підключення до мереж училища». Оскільки труби на балансі цього закладу, то саме училище мало відновити або замінити трубу з подальшим підключенням до мережі мешканців будинків.

Однак, позиція органів міської влади — подача води через мережі училища до приватного сектору є порушенням законодавства.

Діалог триває три роки

Мерія фінансує роботу ПТУ №7 через міський департамент освіти. Тому службовцям саме цього департаменту доручили розібратися в суті проблеми. Його очільниця Оксана Яценко розказала, що спілкування з мешканцями на проїзді Станіславського вони ведуть вже три роки!

— Увесь цей час ми вмовляли людей передпіключитися до мереж «Вінницяоблводоканалу» у законний спосіб, але віз і нині там, — каже Яценко.

Вона підтвердила, що на мережі під майстернями училища стався порив. Цю трубу заглушили, і зараз адміністрація закладу прокладає альтернативну гілку до їдальні, оскільки немає можливості відновити стару трубу: на ній стоять приватні гаражі, що заважає заміні трубопроводу.

Оксана Яценко розповідає, що підключення до труби на підставі довідки від колишнього директора училища №7, за її словами є сумнівною.

— Піднявши усі документи ми виявили, що рішення попереднього директора про підключення приватних будинків є незаконним. Він не мав права їх підключати до мереж училища без погодження Фонду держмайна. А ми не маємо права відновлювати трубопровід жителям мікрорайону за кошти бюджету Вінницької міської ОТГ, — каже директорка департаменту освіти.

Питаємо, які є варіанти для мешканців приватного сектору?

— З ними була неодноразово проведена розмова про співфінансування робіт. Зокрема, розглядали варіант про закупівлю матеріалів за кошти училища, а за залучення техніки для проведення робіт — мали платити мешканці. Вони відмовилися, заявивши, що це справа міської влади. Нині, єдиний для них варіант — взяти техумови та перепідключитися від ПТНЗ до мереж «Водоканалу», — говорить Оксана Яценко.

Але такий варіант не влаштовує мешканців проїзду Станіславського. Як говорили Андрій Бондар і Олександр Очеретнюк, прокладання нового водогону їм коштуватиме орієнтовно 100 тисяч гривень.

— Грошей таких немає. І ця труба ніколи не окупиться. Прийнятий вихід з ситуації — відновити стару трубу. Якщо це неможливо, тоді нехай дозволять нам підключитися до нової гілки, — каже Бондар.

Наразі мешканці будинків очікують на відповідь міського голови Сергія Моргунова. Редакція слідкуватиме за розвитком цієї історії та повідомить читачам, чим вона закінчиться.


 

Читайте також:

«Це не ремонт, а халтура!» Як можна контролювати ті роботи, що проводить ЖЕК

Жителі Пирогово хочуть самі будувати дорогу

«Мені знесли сарай. І ще дали штраф на 17 тисяч» Історія пенсіонерів з Тяжилова

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up