«Це не ремонт, а халтура!» Як можна контролювати ті роботи, що проводить ЖЕК

«Це не ремонт, а халтура!» Як можна контролювати ті роботи, що проводить ЖЕК
«Чесно, ми розраховували на якісну роботу» Старший по дому Віталій Дроздов переймається, що ремонт у підвалі вже не завершать
  • Мешканці будинку на Воїнів-Інтернаціоналістів, 6 потерпали від підтоплень: у підвалах проривали труби холодної та гарячої води. 
  • Замінити їх домовилися з управлінською компанією «Житло Гарант». Але тепер мають зауваження до їхньої роботи й називають цей ремонт неякісним.
  • Колишній ЖЕК має інакшу позицію та обіцяє спільну перевірку.

Старі мережі в підвалах будинку на Вишеньці поривали ледве не щотижня. Щоб більше не страждати від потопів — жителі дому уклали угоду з управлінською компанією «Житло-Гарант» (колишній ЖЕК-12) на заміну труб гарячої та холодної води. Утім, до нових труб люди мають чимало зауважень та не розуміють, як можна було це зробити за 80 тисяч гривень.

У конторі відповіли, що роботи ще не завершені, а їхню якість будуть перевіряти спільно з мешканцями. Остаточну вартість нових труб не назвали, оскільки це були поточні ремонти коштом квартплати, про що повідомлять у зведеному рахунку.

А як люди можуть впливати на якість робіт, що виконують нинішні управителі та куди можна на них поскаржитися?

Відео дня

Дірку прикрили камінцем

Віталій Дроздов — старший по будинку на Воінів-Інтернаціоналістів, 6. Він є «зв’язківцем» між управлінською компанією і жителями інших 59 квартир. Саме за його участі відбулися збори мешканців, на яких люди вирішили робити ремонт у підвалах, щоб управитель «Житло-Гарант» замінив старі труби. Але незабаром старшому по дому почали скаржитися вже на нові труби:

— Я спеціально взяв відпустку на роботі, щоб розібратися в чому справа. Ледве не щодня ходив до житлової контори, але там мені не відповіли, чому ми отримали такий ремонт, — каже чоловік.

Разом з Віталієм спускаємося до підвалу під четвертим під’їздом, щоб побачити в чому проблема. У ньому земляна підлога, а світло є тільки на вході. Під світлом ліхтарів бачимо, що деякі нові труби не закріплені та провисають; зі стін стирчать старі іржаві труби, які мали б прибрати. Робітники покидали сміття біля стін. А пластикова труба каналізації вставлена просто в чавунну.

— Хіба це ремонт? — нарікає Віталій. Чоловік прибирає камінець з однієї з труб та показує, що комунальники таким чином приховали порив. Потім показує пластикову трубу, яку просто прив’язали до стелі проволокою, а поряд — обрізана іржава труба, яка досі звисає зі стін дому.

У сусідньому підвалі третього під’їзду ситуація є трохи кращою: усі труби закріплені, більш-менш утеплені, під ногами мало сміття.

— Це завдяки нашому сусіду. Чоловік сказав, що «халтури не допустить» і регулярно стояв над головами в слюсарів, — каже старший по будинку.

Платили втричі більше

Гроші на цей ремонт мешканці дому збирали з квартплати. Погодилися на те, що з травня до листопада 2019 року замість 3,5 гривні будуть платити по 9,5 гривень за квадратний метр.

— Будинок в нас старий, 1975 року забудови. Звісно, ніяких ремонтів ми з того часу не отримували. Але самі зібрати суму не можемо, бо більшість мешканців — пенсіонери, — каже Віталій. — Так люди платили з травня до листопада 2019 року. На кожну квартиру квартплата зросла на 200-300 гривень.

Працівники управлінської компанії не з’являлися в підвалах дому протягом двох тижнів. Приходив тільки слюсар, який, за словами Дроздова, забивав молотком шурупи, щоб закріпити труби до стелі.

— Чесно, ми розраховували на якісну роботу. За кошторисом, який мені давали, на заміну труб мали витратити понад 80 тисяч гривень. Але я бачу, що те, що вони зробили — таких грошей не коштує

Акти виконаних робіт не дають. Сказали, що вони будуть вказані у рахунку, який нададуть 10 січня. Недоліки та недоробки зафіксують тільки 23 грудня. Перед католицьким Різдвом і вихідними, ніхто ж звісно не прийде. То, в кращому випадку, все дороблять вже під кінець січня. Але чому так? Ми всі гроші віддали, а вони свою роботу не закінчили, — каже старший по будинку Віталій Дроздов.

Роботи не завершені

П’ятиповерхівка на Воїнів-Інтернаціоналістів, 6 — одна зі 128 будинків, що на обслуговуванні в управлінської компанії «Житло-Гарант». Таку назву після реформи ЖКГ отримав колишній ЖЕК-12, хоча він досі залишається в комунальній власності. І у компанії є план поточних ремонтів багатоповерхівок, які можна подивитися на сайті міськради.

Начальник управлінської компанії Валерій Мальченко каже, що роботи в будинку на Воїнів-Інтернаціоналістів на фінальній стадії: 

— Ми вже замінили сталеві труби в підвалах на пластикові: 350 погонних метрів холодного водопостачання і 420 метрів гарячого. Нові труби мають більшу пропускну здатність, — каже Мальченко. — До кінця 2019 року плануємо завершити роботи: зафіксувати мережі, прибрати сміття, утеплити трубопроводи. Більшість робіт залишилися тільки у четвертому під'їзді; перший, другий і третій під'їзди ми завершили.

Питаємо, чи справді заміна труб коштувала близько 80 тисяч гривень?

— У нас з цим будинком поточні ремонти: труби міняли по мірі надходження коштів. Тобто, ми не чекали поки люди зберуть всю суму, а робили ремонт «шматками», прибираючи найбільш аварійні ділянки труб. Так, за кінцевим сальдо станом на 1 грудня в цього дому є 6 161 гривня накопичень.

Кінцева вартість заміни мереж буде вказано у зведеній інформації по будинку, яку ми обробимо після завершення розрахункового місяця. Тобто, не раніше 10 січня. І це буде вказано в карточці фактичної собівартості, — каже заступник начальника підприємства Олександр Ситник і додає, що у мешканців знову діє старий тариф — 3,5 грн за м².

А в підсумку керівник компанії «Житло-Гарант» Валерій Мальченко сказав, що результати роботи у підвалах не приймалися:

— Тому до кінця місяця ми маємо завершити роботи, спільно з уповноваженою особою від мешканців пройти по підвалах, перевірити якість роботи та надамо акти. Від нас піде головний інженер та мій заступник. Якщо все добре — потиснемо руки та будемо працювати далі. Якщо є нарікання — будемо усувати за власний кошт. Тим паче, ми даємо гарантію на виконані роботи терміном на один рік.

Куди скаржитися на управителя?

Роман Фурман, директор міського департаменту житлового господарства

— Законодавець дозволив співвласникам багатоповерхівок обирати управлінську компанію, замовляти певний перелік послуг і контролювати їх виконання. 

Тому першим кроком має стати перевірка чи були закладені ремонти конструктивного елементу будинку у квартплату і чи були вони погоджені загальними зборами співвласників дому.

Другим кроком є перевірка факту виконання таких робіт: стан виконання, якість, дотримання термінів. У тому випадку, якщо жителі не задоволені якістю виконаних робіт, на які були закладені їхні гроші, то уповноважена особа (старший по будинку) може не підписувати акт виконаних робіт. 

Це є сигналом для керівника управлінської компанії, що люди незадоволені результатом чи є незавершеними роботи. З'ясовувати проблемні питання співвласникам потрібно безпосередньо з управителем.

Якщо ж обслуговуюча організація не йде на діалог, роботи не виконані, то тоді третій крок — звернення до департаменту житлового господарства.

Наш департамент є арбітром: допоможемо розібратися в умовах договорів, запропонувати управителю виправити недоліки робіт або роз'яснити співвласникам, що вони отримали такі роботи на ту суму, яку заплатили. Якщо ж управитель не йде на діалог, то запропонуємо співвласникам розірвати договір на обслуговування з цією компанією та допоможемо у пошуку іншого управителя.

Юридичну допомогу департамент не надає, але є можливість отримати Безоплатну правову допомогу, представники якої є на першому поверсі в будівлі міської ради на Соборній, 59.

Нагадаємо, майже 100 будинків поставили у план на капремонт у 2020 році

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (13)
  • Peresichny

    Если вы недовольны качеством работ ЖЕКа, то составляете Акт -претензию, но скорее всего ЖЕК будет настаивать на своём, что работы выполнены качественно, тогда надо обращаться в суд: оплатить мин 600 грн. судебного сбора и нанять адвоката ( мин 2000 грн.) и ждать, т.к. суды завалены делами  и во многих судах элементарно не хватает судей. Никто из жильцов этим заниматься не хочет, а для поставщиков услуг всё наоборот, взыскать долг можно путём "судебного приказа", т.е. даже без присутствия должника и даже не зная его аргументов по поводу неуплаты, быстро и без "шума и пыли".
     Получается, что вся государственная система на стороне поставщиков услуг и т.к. эти поставщики в основном монополисты, то это им даёт право злоупотреблять своим положением.
    Единственный выход, это создавать ОСББ, но и тут есть множество проблем и самая главная- это не понимание абсолютным большинством совладельцев многоквартирных домов, что это их совместное имущество и каждый из жильцов должен принимать участие в управлении и обслуживании этого имущества.
  • Андрей Верич

    Особистий приклад мене як старшого по будинку, такаж сама ситуація я пів року ходив по всім інстанція навіть подавав заяву в БЕП відділ боротьби з економічно приступністю. Залишилось піти в суд тому що одні обіцянки. Ви готові тратити свої кошти? Ми винні в тому що нас рохвели і віддали мережі нам коли в куб води входить обслуговування мереж а наша мережа повинна починатися від лічильника який знаходиться в квартирі. Візьміть договір між водоканалом і бившим жеком водоканал віддав біля 6 процентів компанії з Куба води яка повинна обслуговувати мережі і контролювати щоб мешканці своєчасно сплачували за воду.
  • Halyna Sidnieva

    Переделать , за счет бракоделов.
  • Веталь Д

    пів року тариф підняли до 9.5грн з 3.52грн. і оце мля така праця, це ще питання скільки взагалі коштів назбиралось з таким тарифом

    Наталка Столяр reply Веталь Д

    Адреса будинку, якому так "пощастило"? А ми думали, що  нас "кинули"  на 6 грн.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera Від читача 15:02 Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up