«Мені знесли сарай. І ще дали штраф на 17 тисяч» Історія пенсіонерів з Тяжилова

«Мені знесли сарай. І ще дали штраф на 17 тисяч» Історія пенсіонерів з Тяжилова
Олексій Коваленко і Марія Остапенко скаржаться на сусідів. Кажуть, що вони знесли їм сараї, щоб посунути свій паркан
  • Олексію Коваленку і Марії Остапенко сусіди зруйнували сараї. Покарати «зловмисників» не здатна ні поліція, ні мерія.
  • При тому ці двоє людей отримали штрафи та тепер щомісяця не дораховуються по 700 гривень з пенсії.
  • Чому так? Історія має і зворотний бік, не на користь скаржників

У приватному секторі біля ринку «Мрія», що на Тяжилові, триває «сусідська війна». Олексій Коваленко і Марія Остапенко мають будинки на вулиці Баженова і потерпають від сусідів Хоменків та Ребріїв, що живуть поряд, на провулку Баженова.

— Минулого літа Ребрій зруйнував один мій сарай, інший сусід Хоменко розібрав задню стінку ще одного мого сараю, — каже Коваленко.

— Мені також Хоменки розібрали задню стінку сараю. Це вони зробили, щоб самовільно посунути свої паркани, — додає Остапенко.

Відео дня

Ніхто не допоміг

Вони обидва пенсіонери, живуть в цьому районі ще з 60-х років. Розказують, що отримали дерев’яні сараї у користування від організації «Водрем 46», і це підтверджують копією державного акту, виданого ще у 1996 році.

— Нашу місцевість називають «Нахаловка». Люди нахально забирали землю, будувалися та деякий час жили на ній самовільно. Звісно, що зараз всі ці будинки узаконені, — каже Марія Остапенко. — Так от, коли нам «Водрем» роздавав сараї, то наших сусідів — ані Ребріїв, ані Хоменків — за цими сараями не було.

— За будівельними нормами, вони мали б відступити на метр від наших сараїв, але ж ні — минулого літа сусіди їх розвалили, щоб впритул збудувати паркани. І таким чином посунули межі ділянок та вкрали міську землю, — додає Олексій Коваленко.

Вони зверталися до мерії, щоб та знайшла «управу» на сусідів. Назбирали товсті теки з листуванням, в яких тільки відписки. Як кажуть пенсіонери, після того як сусіди зруйнували їм ще сараїв (їх декілька у користуванні в Коваленко та Остапенко) стали займатись їх відновленням.

— У мене там стояв велосипед, тачка, закрутки. Я ж мушу чимось закрити задню стіну, яку вони поламали? — каже Олексій Коваленко. — Вкладав газоблоком стіну, а тут мене Ребрійова невістка фотографує. І через кілька днів приходить інспектор з архібудконтролю — Василь Борецький. Каже, що є скарга від сусідів на те, що ми тут будуємося без дозволу.

Уникають відповідальності

Під час перевірки, як каже Коваленко, інспектор ввів його в оману: пообіцяв, що не буде штрафу за порушення, бо «буде суд і його виправдають».

— Написав під його диктування свої пояснення. Коли дізнався, що призначили штраф, то пішов до цього Борецького і питав: «Чому мені збрехав? Я стара людина». У відповідь «Я такого не казав!» — ледь не переходячи на крик розказує пенсіонер.

— На те, що сусіди встановили незаконний паркан, звернулася зі скаргою до департаменту архітектурно-будівельного контролю. І знаєте, що мені відповіли? Інспектор не може перевірити їх паркан і документи на землю, бо не може застати їх вдома! Хоменки та Ребрії уникають відповідальності, бо їх покриває голова квартального комітету, рідний брат Бориса Хоменка, — каже Марія Остапенко.

У результаті Олексія Коваленка оштрафували за частиною 5 статті 96 Адмінкодексу — виконання будівельних робіт без подання повідомлення про початок виконання зазначених робіт. За це отримав 8500 гривень і 15 днів на сплату. Втім, чоловік штраф не заплатив і справу передали на виконавчу службу, що збільшило штраф удвічі — до 17 тисяч.

Таке ж покарання виписали Марії Остапенко, яка відновила задню стінку сараю з цегли. Тепер в них щомісяця знімають по 700 гривень з їхньої пенсії, розміром 2000 гривень. Не знайшовши правди у кабінетах влади, Марія Остапенко звернулася до суду, щоб оскаржити штраф.

Страждаємо від сусідства

Аби дізнатися інший бік цієї історії, поспілкувалися з сусідами, яких звинувачують пенсіонери. За їхньою версією, справжнім «злом» є самі скаржники — Коваленко та Остапенко.

— У них немає документів взагалі ні на що, — каже мешканка будинку на провулку Баженова Тетяна Ребрій. — Те, що вони кажуть, що ми розбирали їхні сараї — це брехня. Сарай, який на нашій ділянці, розвалився від снігу, бо дошки вже трухляві. А інші два — розібрали їхні власники. Коваленко та Остапенко їх валили, щоб збудувати нові стіни. Коли намагалися їм пояснити, що на нашій землі стоїть їхній сарай, то у відповідь — ми й самі такі ж документи «намалюємо».

Паркан сусідів та залишки дерев'яного сараю Коваленка.

Син Тетяни Ребрій, Євген, демонструє державний акт на землю. Каже, що викупив частину ділянки, на якій стоїть сарай Коваленка. Але фотографувати не дає. Говорить, що «міг взагалі б це не показувати, бо це приватна власність».

Їхня сусідка, Любов Хоменко, каже, що також постраждала від дій сусідів:

— Поки не звела цей паркан, сусіди ходили по моїй ділянці як у себе вдома. Більш того, вони не давали мені його звести та вкрали попередню огорожу! І коли вона (Марія Остапенко - авт.) побудувала стіну, то стала скаржитися, що її сарай намокає. Звісно ж, намокатиме, бо впритул до мого паркану побудувалася.

Сусіди підтверджують, що справді писали скарги до архібудконтролю, бо Остапенко і Коваленко «не відступили на 1 метр від їхніх ділянок».

— Дали штраф 17 тисяч? Мало! — каже Любов Хоменко. — Хотіли ще подати на них в суд, але з ким судитися? Вони ж не власники. Власник землі — міська рада, яка сама не може впоратися з ними.

— Суди постановляють, щоб вони поприбирали сараї, але, як бачите, нічого не змінилося. Тільки от страждаємо від такого сусідства, — додає Ребрій.

Конфлікту могли б уникнути

Слова Ребріїв про те, що вони приватизували ділянку під сараєм Коваленка, підтверджуються в публічній кадастровій мапі. Там зовсім крихітна ділянка, площею півсотки зареєстрована з 9 грудня 2019 року за Анатолієм Ребрієм.

Натомість, землі, яка б була зареєстрована за Олексієм Коваленком чи Марією Остапенко — немає. Тоді, чому ж вони отримали штраф, враховуючи те, що юридично не є власниками та самих приміщень?

— Вони є користувачами. Притягується до відповідальності особа чи особи, яка здійснює будівельні роботи. Тим паче, що земля належить територіальній громаді міста, — каже інспектор архібудконтролю Василь Борецький.

— Коваленко стверджує, що ви ввели його в оману та обіцяли, що не буде штрафу.

— Усі документи складені за чинним законодавством. Коваленку було все роз'яснено. Він надавав пояснення, під яким підписався. Якщо він каже, що я його ввів в оману, то це його особисте бачення. Про наслідки — я йому детально пояснював, — відповідає Борецький.

Голова квартального комітету «Надія» Василь Хоменко каже, що «війни» між сусідами на Баженова можна було уникнути: якби користувачі сараїв оформили документи на них і перебудували їх так, щоб не було конфліктної ситуації.

— Земля, на якій стоять сараї Коваленка, Остапенко і ще кількох людей, належить територіальній громаді. Через це наразі з ними судиться заступник міського голови Сергій Тимощук, аби ці люди звільнили самовільно зайняті ділянки цієї землі. Більш того, вже є рішення трьох судів про демонтаж цих сараїв.

Як розповідали власники сараїв землю приватизувати їм не дають, адже на це не погоджуються саме сусіди — Ребрії та Хоменки.

— Коваленко та Остапенко кажуть, що ви допомогли як голова квартального комітету своєму братові зробити самовільний паркан.

— Справді, Борис Хоменко мій рідний брат. Я не встановлюю меж ділянок, суперечки між сусідами за землю — це цивільно-правові відносини між ними, які повинні вирішуватися у суді. Якщо вони так кажуть, то можу їм побажати тільки щастя і здоров'я, — говорить Василь Хоменко.

Як побудуватися, щоб не отримати штраф

З історії «На 17 тисяч гривень покарали жінку, бо розширила балкон» дізналися, що на будь-яке будівництво потрібно отримувати дозволи. У тому числі, якщо це будівництво в приватному секторі.

На порталі державних послуг iGov викладено детальну інструкцію, що потрібно зробити перед тим, як почати будуватися:

Спочатку треба упевнитись, що земельна ділянка належить вам і є державний акт на земельну ділянку. Надалі треба провести топографічне дослідження ділянки. Результатом процедури стане акт дослідження ділянки з розбивкою кордонів, на підставі якого в тому числі та буде видано дозвіл на проведення земляних та монтажних робіт.

Опісля варто зайнятися виготовленням проектної документації. Для цього потрібно отримати містобудівні умови та обмеження у департаменті архітектури та містобудування (Пушкіна, 11). Дозволи на початок будівництва на території Вінниці й Десни видає департамент архітектурно-будівельного контролю (Театральна, 29).

Після завершення будівництва потрібно подати декларацію про готовність об’єкта до експлуатації. І останнім кроком є державна реєстрація прав власності на нерухоме майно.

Ознайомитися з інструкцією повністю можна за цим посиланням. Завантажити бланки документів — ось ТУТ

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Гоша

    В этом и вся суть украинства- Щоб у сусида корова сдохла ... А вы в европу прётесь  ментальностью обитателей джунглей???
  • Порошок

    Ну  наче все в межах закону. Але, якщо вам хтось, щось обіцяв і зробив навпаки....то закон гострої сокири ніхто не відміняв.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення Від читача 15:02 Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up