«Коштує, як квартира з повним меблюванням». Про створення унікального мінімакету Вінниці

«Коштує, як квартира з повним меблюванням». Про створення унікального мінімакету Вінниці
  • У Вінницькому музеї моделей транспорту створили найбільший в Україні макет частини міста площею близько 30 квадратних метрів.
  • Розповідаємо, хто і скільки працював над створенням цього макету та що на ньому можна роздивитися.

У новій залі місцевого музею моделей транспорту місто ніби ожило — майстри відтворили вінницьке Замостя 1950-60 років минулого століття із залізницею. Цей новий макет — рухомий, тому привертає особливу увагу найменших відвідувачів музею моделей транспорту. Відкриття присвятили 150-річчю створенню залізниці у місті, яка зв’язала місто з іншими містами.

— Макет міста можна умовно поділити на дві частини — історична та фантазійна. Невелика частину цього макету, фантазійна, зроблена здебільшого для дітей, а все інше — історична частина, де можна побачити Вінницю у 50-60 роках, — розповідає працівник музею, який створював макет, Ігор Панасюк. — Тут можна побачити, як у ті далекі роки виглядав вокзал, будинок суду, зони відпочинку чи, наприклад, управління залізничних доріг. Транспорт, який є рухомою частиною нашого макету, це моделі-копії існуючого тоді транспорту. 

Відео дня

Як кажуть працівники музею, цей макет ще будують доповнювати. За словами Ігоря Панасюка, додати сюди ще мають близько 300 фігурок людей. 

— Крім архітектури, тут показано багато життєвих сцен, наприклад, є проводи на вокзалі чи зустрічі закоханих, — каже працівник музею. — Такого в Україні ще ніхто не робив, тут вкладена колосальна праця і недоспані ночі. 

За словами працівників музею, розпочали його створювати рік тому. Весь макет робив Ігор Панасюк, але з деякими речами, наприклад, з покраскою чи створенням моделей машинок, йому допомагали. 

— Ми підраховували, що цей макет коштує, як двокімнатна квартира з повним меблюванням. Все це зроблено за свої гроші, наприклад, директор музею, продав свою земельну ділянку, щоб вкласти кошти у цей макет, — говорить Ігор Панасюк. — Але людські витрати тут більші, ніж фінансові. Вкладено багато днів та ночей. Проте реакція вінничан радує, людям подобається і це добре. 

Музей моделей транспорту, додамо, знаходиться на вулиці Соборна, 64. Працює щодня з 12.00 до 21.00. 

 

Читайте також:

Як у молодіжному центрі Вінниці працює безкоштовна студія звукозапису

Важливе за тиждень. Найцікавіші новини від 21 до 28 вересня, які ви могли пропустити

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Стас Ставинський

    Монументальна діорама! Височайший професіоналізм! Ігорю Панасюку величезна повага!
  • Sasha Sinelnikv

    И за что меня снова заблокировали на сайте, дорогая редакция???
  • GLS

    На макеті выглядає супер, а от в реальності там просто ж**. І доречі чому це біля вокзалу забули добавити макет торгового центру, той жах який там втулили.

    Валентина Богданюк reply GLS

    это ж 50-60 года. Тогда и словей-то таких не было))
    А площадь перед вокзалом такой красивой уже и я такой не помню.
  • Ksana Okuneva

    Просто супер!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up