Елітне житло буде замість «Кельце». За це жителі виторгували нове подвір’я та труби

Елітне житло буде замість «Кельце». За це жителі виторгували нове подвір’я та труби
  • Вчора, 1 червня, було обговорення щодо побудови 14-поверхівки на місце колишнього ресторану «Кельце», що на Вишеньці
  • Інвестор вмовив мешканців навколишніх будинків на будівництво, пообіцявши нові труби у підвалах та гарний дитячий майданчик.
  • Рішення прийняли. А хто ж будуватиме нове житло?

Елітна 14-поверхова забудова з’явиться на місці екс-ресторану «Кельце», що знаходиться на Космонавтів, 49. Це погодили міські архітектори у мерії. І вчора, 1 червня, інвестор з товариства «Холдингова компанія «Вінниця» питав згоди в мешканців навколишніх будинків.

Запеклі дискусії тривали протягом двох годин. Інвестору вдалося те, що вони хотіли — на місці «Кельце» буде 14-поверхівка. Мешканці будинків виторгували з інвестора за це нові труби в підвалах та відремонтований дитячий майданчик.

«20хвилин» перевірили компанію-інвестора в системі YouControl. Виявляється, що це фірма займається виробництвом борошна та має 400 гривень статутного капіталу. Читайте, що про на це відповіли в мерії:

Відео дня

За «Кельце» інвестор готовий дати 67 мільйонів гривень — мерія

Без сонячного світла

Більше ста людей зібралися на громадські обговорення у актовій залі школи №15. Людей з будинків №51 та №55 хвилювало те, що висотка закриє їм сонячне світло, а мешканці нового будинку заставлять машинами все подвір’я.

— У нас й так похмуре подвір’я. Ми вже років з десять дивимося на стіни цієї руїни. А коли збудують 14-поверхівку, то ми взагалі світла не побачимо! — обурювалися жінки, що сиділи в першому ряду.

Представники інвестора відповідали, що фахівці з інституту «Львівська політехника» згідно державно-будівельних норм це врахували. За їх словами, подвір’я не буде у темряві — багатоповерхівку «посунуть» ближче до проїжджої частини. Машини мешканців нового будинку стоятимуть в підземному паркінгу, а не на подвір’ї.

Людей обурило ще й те, що перші два поверхи займуть магазини, яким треба місце для відвантаження товару. Інвестор з «Холдингової компанії «Вінниця» пообіцяв, що заїзд вантажівок буде здійснюватися з підземного паркінгу. 

Вмовляли всім миром

У середині обговорення, жителі раптово виступили проти будівництва житла.

— Чому мерія не зробить там дитячий центр? Чи взагалі розглядали те, щоб на місці «Кельце» не будували житло, а щось інше?, — сказала мешканка будинку №51 Галина Колосовська.

На захист інтересів інвестора встали вже й міські чиновники. Спочатку висловився радник міського голови Семен Ханук, потім й заступник директора департаменту архітектури Яків Маховський. Та навіть жінка з департаменту правової політики Валентина Ямпільська, яка була куратором громадських слуханнь.

У них був схоже посилання до людей:

  • Інвестор витрачає понад 60 мільйонів, щоб збудувати саме житловий комплекс
  • У міському бюджеті немає стільки коштів, щоб самостійно викупити цю приватну власність
  • Чому саме 14-поверхівка? Інвестору не вигідно будувати менший будинок.
  • Не погодяться люди на пропозицію? Інвестор піде, а недобуд залишиться ще на довгі роки.

Виторгували труби

Вмовляла жителів й представниця громадськості на обговореннях — жительниця будинку №55 Тетяна Фарова. Вона одразу зрозуміла, що громадські слухання зібрали для «галочки»

— У нашому будинку живуть тільки отримувачі субсидій, у яких немає грошей на ремонт. Дім старий, тому це шанс, щоб нам поміняли труби, зробили гарне подвір’я. І нарешті, щоб зникла ця страшна будівля, яка спотворює оновлений проспект Космонавтів, — сказала пані Тетяна.

Усним обіцянкам інвестора не повірили. Жителі отримали гарантійні листи, що інвестор за власний кошт зробить гарне подвір’я, дитячі майданчики для жителів будинків №51 та №55. А ще дасть кошти на заміну труб — 30%. Іншу частину грошей виділяє міська влада, у рамках програми співфінансування 30/70.

Читайте про програму співфінансування у матеріалі:

Як утеплити багатоповерхівку із «знижкою»? Цікаві зміни міської програми

У результаті жителі схвалили будівництво елітного житла, що розраховане на 300 квартир. За це проголосували 137 людей зі 142 присутніх на слуханнях.

"Проти" було тільки 15 людей

 

Хто будуватиме?

Після обговорень журналісту вдалося поговорити з директором компанії-інвестора — Олексієм Рябошапка. Дізналися, що вони не будуватимуть цей дім.

— Ми раніше житлових будинків не будували. Тільки елеватори в області. Я сам з Вінниці, живу на Вишеньці, — казав директор «Холдингової компанії «Вінниця» Олексій Рябошапка. — Хто буде забудовником? Проведемо тендер та дізнаємося. Зараз розглядаємо один з варіантів — БМУ-6.

Представник забудовника Сергій Поліщук сказав, що будівництво розпочнеться наступного року.

— Планується декілька місяців тільки цього року проводити демонтаж. Після цього ми ще будемо кілька місяців готувати майданчик під будівництво. І приблизно рік витратимо на зведення будинку. Повністю виконаємо всі заходи, щоб забезпечити безпеку мешканців навколишніх будівель, — сказав Поліщук.

Із системи «YouControl» дізналися, що це підприємство існує з 2004 року. Товариство «Будівельно-монтажне управління — 6» заснували двоє вінничан — Валерій Барцьось та Володимир Прокопенко. Основна діяльність компанії — будівництво житлових та нежитлових приміщень. А розмір статутного фонду — 109 тисяч гривень.

На порталі нерухомості DOM.RIA вдалося знайти об’єкти цього забудовника: два житлових комплекси на Тяжилові «Андорра» та «Сімейний» та ще ЖК «Green Villa» у селі Зарванці.

Нагадаємо, що цього року розпочали реконструкцію нової черги проспекту Космонавтів. На це треба 41 мільйон гривень.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Иван Порошенко

    наконецто эту помойку снесут ура!!
  • Алекс

    Даже  Гройсман построил Магигранд с уровнем в 2 или 3 этажа  чтобы не закрывать  свет рядом стоящим домам)))) А 14 этажка )) Это будет круглая ночь в 24 часа))).  Кстати жители этой 14 этажки будут мусор  сносить  во двор  рядом стоящих хрущовок.  

    Обратите внимание как строили на космонавтов 14 этажки что ниже Кельце...  Они посторили так что нет закрытия света рядом стоящим 5 этажкам хрущовкам.  Да и Кельце строили так чтобы не закрывать солнце  рядом стоящим пятиэтажкам))))

    Вообщем если лох, то это по жизни))))))

    Иван Порошенко reply Алекс

    вообщето там солнечная сторона как раз с другой стороны
  • Олексій

    Валерій Чудноводський, гарний репортаж.
  • Daily

    халва халва халва
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 «Вінниця у коміксах»: оголосили конкурс для дітей і молоді 20:05 Про «Щедрик»: у Вінниці покажуть матеріали із українських, чеських, канадських та американських архівів photo_camera 20:02 Командиру розвідгрупи з Вінниччини вручили орден 19:40 Сонячні електростанції: для чого вони вам, яка їх вартість та терміни окупності (Новини компаній) Від читача 18:58 смс для Анечки 19:01 Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття 18:27 Помер колишній директор 23-го ліцею Григорій Поліщук 17:28 Вибори на посаду ректора Вінницького медуніверу: хто претендує photo_camera 17:26 ФК «ЯСКО» підтвердив звання чемпіона області з футзалу 16:20 «Сцену любощів знімали у холодній воді». Актор з Вінниці — про фільм «Перелесник» і не тільки 16:17 Прикордонники викрили 12 ухилянтів, які сиділи в старій будівлі та чекали коли втечуть до Молдови play_circle_filled 15:10 «Долину плюс» знову виганяють з Вінниці? Ми розбиралися, що сталося 14:51 Вінницькі прокурори повідомили про підозру жінці, яка здавала ворогу позиції ЗСУ 13:55 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:53 У Козятині нетверезий водій пропонував поліцейським 20 тисяч гривень 12:50 Вже можна записуватись на безоплатну комп’ютерну томографію в онкоцентр 12:23 Вінничанин дерев'яною палкою побив знайомого. Потерпілий в лікарні 11:26 На території Кунківської сільської ради виявили 10 стихійних сміттєзвалищ photo_camera 11:05 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 10:19 Без води та світла. Де у Вінниці 18 березня відключають послуги
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up