Алея 12,7. Проекти, які за десять років, змінять всю вінницьку набережну

Алея 12,7. Проекти, які за десять років, змінять всю вінницьку набережну
Одна з найбільш цікавих ідей — мости між набережною і островом Кемпа. Її поставили у план на 2027-2028 роки, на реалізацію пропонують витратити понад 15 мільйонів гривень, хоча це не найдорожчий проект
  • На лівому березі річки в межах Вінниці збираються створити суцільну набережну. Вона матиме довжину 12,7 кілометри.
  • Тут пропонують відновити пляжі та причали, об’єднати набережну під трьома мостами, створити новий парк на Старому місті, зробити паромну переправу.
  • Що підтримуєте, а що ні? Голосуйте в нашому опитуванні, що є в матеріалі.

У хабі «Місто змістів» відбулася виставка проекту «Алея 12,7 км». На 12 стендах опублікували передісторію проекту, бачення з реалізації протягом наступних десяти років. 

За задумом архітекторів, урбаністів та чиновників, це має бути пішохідна набережна річки Південний Буг, довжиною більше 12 кілометрів — від Меморіалу визволення до Сабарівської ГЕС.

Найбільш доступним для проходу є лівий берег, тому проекти планують реалізувати саме тут. Організатори опублікували презентацію в електронному вигляді. Коротко описуємо, які ідеї пропонують втілити на майбутній Алеї 12,7.

Відео дня

2021-2022 роки: благоустрій проходів під міськими мостами

Проходи під мостами мають з’єднати між собою різні частини набережної: містки мають з’єднати пляж Хімік та Бригантину під Київським мостом; стару набережну з набережною «Рошен» під Центральним мостом. І пропонується пішохідний прохід під Староміським мостом.

Орієнтовно на виготовлення кожного з цих містків доведеться витратити по 800 тисяч гривень.

Плюс, ще потрібен 30-метровий міст через Бузьку гавань — приватну пристань, яка знаходиться неподалік від пляжу «Хімік» та має власний маяк. На його проектування пропонують витратити 130 тисяч гривень і ще 500 тисяч гривень на реалізацію.

2022-2023: влаштування містків та помостів

«На алеї є місця, де малі річки та джерела ускладнюють прохід через підтоплення грунту, особливо в дощову пору року», — пишуть дослідники.

Як варіант, пропонують прокласти помости, створити нові оглядові майданчики, що може коштувати понад п’ять мільйонів гривень. Це дасть 1 кілометр 155 метрів комфортного шляху для пішоходів, які вирішили прогулятися по набережній Бугу.

2023-2024: реконструкція старої набережної

Набережну, яка проходить від Центрального моста до Бригантини пропонують вистелити дерев’яним настилом-променадом.

«Це буде сприяти утворенню безперервного пішохідного маршруту Алеї та формування нового гуманного дизайну існуючого бетонного берегоукріплення», — вважають організатори. І ще пропонують здійснити благоустрій Бригантини. 

У купі, на ці заходи орієнтовно піде 135 мільйонів гривень.

2024-2025: створення парку «Нагірний»

Це, за намірами дослідників, буде заповідна зона, пам’ятка природи, яка після юридичного оформлення у парк сприятиме збереженню рідкісних видів флори і фауни. Серед них: злинка гостра, дивина густоквітна, материнка, миколайчики плоскі, звіробій, плакун верболистий, рогіз, скумпія, горобина, граб, дуб, щиглики, лиски, черепахи, щедрики, серпокрильці, коноплянки, крижні, мартини, снігурі омелюхи.

Ще в рамках цього етапу, пропонується створити спортивний кластер — місце, яке об’єднало стрілецький клуб, базу «Динамо», локацію для скелелазів та готельний комплекс «Родон». Це, на думку дослідників, сприятиме появі сервісів для проведення спортивних змагань національного рівня.

Кошти, які пропонують витрати в рамках цього етапу:

  • 30 мільйонів гривень — благоустрій території біля бази «Динамо»;
  • 6,4 мільйона гривень — будівництво настилу від меморіалу Вивозволення до пляжу «Хімік».

2025-2026: поєднання набережних

Один з варіантів поєднання набережної «Рошен» з іншою частиною набережної — зробити прокол під Центральним мостом і прокласти тунель.

І у рамках цього етапу хочуть відновити набережну біля Староміського мосту. Таким чином, вдасться об’єднати одразу три набережних Південного Бугу і завершити цю частину Алеї 12,7.

Орієнтовні обсяги витрат:

  • 46 мільйонів гривень — благоустрій набережної по вулиці Успенського;
  • 9 мільйонів гривень — 30-метровий прокол під Центральним мостом.

2026-2027: створення пляжів та причалів

Дослідники пропонують відновити пляжі та причали, що вже є у Вінниці.

«Організація повноцінних пляжних зон дозволить закріпити любов містян до річки», — йдеться в презентації.

Орієнтовні обсяги витрат:

  • 12,2 мільйона гривень — реконструкція пляжу Хімік;
  • 6,1 мільйона гривень — реконструкція пляжу на Гонти;
  • 3 мільйона гривень — благоустрій відпочинкової зони на вулиці Квітуча, що на Старому місті;
  • 3 мільйона гривень — реконструкція причалу на Сабарові;
  • 3 мільйона гривень — реконструкція причалу біля Центрального мосту.

2027-2028: містки через острів Кемпу

«Пішохідні містки дозволяють включити острів у мережу громадських просторів біля води та створити новий пішохідний зв’язок набережних з історичним центром», — вважають дослідники.

На їх реалізацію пропонують витратити 15,3 мільйона гривень. Плюс, закласти ще мільйон гривень на проектування паромної переправи на Бригантину та на будівництво пішохідного підвісного містка на Старе місто. Щоб почати реалізувати ці проекти в наступному етапі.

2028-2029: пішохідні мости та паром

Четвертий вінницький міст, який є в Генплані, пропонують зробити пішохідним. 

«Пішохідний місток з «Ющенка» на Старе місто вирішує величезну кількість викликів та створює неординарний інтерактивний об’єкт тяжіння», — йдеться в пропозиції.

Правий та лівий берег Бугу, до будівництва Київського мосту, з’єднував пором. Дослідники пропонують відновити цю переправу на Бригантину.

Орієнтовні обсяги видатків:

  • 10 мільйонів гривень — будівництво паромної переправи на Бригантину.
  • 40 мільйонів гривень — пішохідний підвісний міст.

2029-2030: розвиток Алеї на північ та південь

Зупинятися на довжині 12,7 кілометра не будуть. Тому дослідники пропонують розбудувати цю алею і до приміських сіл. На будівництво нових об’єктів туристичної інфраструктури, що стануть «точками тяжіння», пропонують витратити 30 мільйонів гривень.

Повністю презентація в цьому файлі:

Про будівництво Алеї 12,7 говорять, щонайменше, з 2017 року. Пояснення дослідників та чому обрали лівий берег Бугу — в цьому матеріалі: Алея 12,7. Що буде на набережній від Водоканалу до Сабарова

Опитування

Який проект вам подобається найбільше?

Читайте також:

Стало відомо, скільки коштують світлофори на площі Гагаріна

Як платні парковки можуть врятувати Вінницю від заторів

Чи потрібні Вінниці нові мости? Спеціалісти розповіли про доцільність їхнього будівництва

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (46)
  • Dmitriy Kuzhidim

    Знову підїхав десант вічно чимось незадоволених людей які розповідають що було б краще. Я за сучасну ,гарну набережну, це значно придасть краси нашому місту. Потім коли побудують всі будуть гулят по ній і відпочивати,впевнений незадоволені також.
  • Наталья Шевченко

    Краще б гроші вклали в лікарню Ющенка. Не соромно будувати нікому не потрібні мости та торгівельні центри ,коли то шо треба людям насправді,стоїть в такому стані?
  • Tatyana Yakymchuk

    Бригантину давно пора облагородити.Дерева вмирають.Річка поросла там, а це ж центр  міста...
  • Наталия Пирняк

    Краще б бабулькам всьо віддали
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up