Алея 12,7. Що буде на набережній від Водоканалу до Сабарова

Алея 12,7. Що буде на набережній від Водоканалу до Сабарова
Річка Південний Буг. Фото: fb.com/urbancurators
  • На лівому березі річки в межах Вінниці збираються створити суцільну набережну. Вона матиме довжину 12,7 кілометри.
  • Фахівці з «Урбан куратори» дослідили цю місцину: пройшли пішки, вивчили її доступність та зібрали думки вінничан, що треба на майбутній набережній.
  • При цьому реалізовувати проект пропонують зусиллями всіх мешканців Вінниці, яким цікаво мати спільний берег. А які є ідеї?

У приміщенні хабу «Місто змістів» 25 вересня провели презентацію предпроектного дослідження щодо «Алеї 12,7», яке проводило цього літа київська команда з ГО «Урбан Куратори».

Головний архітектор «Агенції просторового розвитку» Олександр Коротких розповів, що вперше ідея створити 12-кілометрову набережну вздовж Бугу виникла у 2017 році. Тоді пропонували, що ця алея матиме ширину 3,5 метри, протягнеться від Сабарова до Водоканалу та нагадуватиме за своїм змістом одеську «Трасу здоров’я».

— У 2019 році цю ідею вписали в Концепцію інтегрованого розвитку Вінниці-2030. Правий берег Бугу має ділянки, де прохід закритий з різних причин, серед яких і забудова, і складний рельєф тощо. При цьому лівий берег у більшості випадків є прохідним, — говорив Коротких.

Відео дня

Прохідний берег з перешкодами

Далі своє дослідження презентували учасниці київської організації. Дослідники ногами пройшли увесь лівий берег і зробили кілька висновків щодо його доступності.

— На першому етапі (Водоканал — Київський міст) була непрохідною ділянка навпроти школи №29, де є природна перепона — заплава річки. Складно пройти там, де є приватна гавань з маяком. Її доводиться обходити приватною територією, дворами і під гавківт собак, — розповідає учасниця ГО «Урбан куратори» Анастасія Пономарьова.

За її словами, на другій ділянці майбутньої набережної — від Київського до Центрального мосту — дамба має і переваги, і недоліки:

— Ця місцевість прохідна, близька багатьом вінничанам старшого покоління. Проте тут чимало бар’єрів у вигляді сходів, які роблять набережну недоступною для батьків з візками. І ще тут дуже спекотно та немає затінку, — каже Пономарьова.

Третій відрізок, від Центрального до Староміського мосту, теж прохідний. Хоча тут є свої особливості:

— Пройти під Центральним мостом неможливо. Поблизу Староміського мосту є дорога з жвавим рухом, яка знаходиться впритул до річки. І цей шум некомфортний для спокійних прогулянок біля річки, — каже учасниця ГО «Урбан куратори».

Суттєві бар’єри для проходу є на четвертій ділянці алеї (від Староміського мосту до Сабарівської ГЕС).

— Біля Бузького узвозу перекрили парканом прохід до води, дозволу на цю огорожу немає. Законодавство вказує, що перекривати прохід до водойм заборонено, отже цей паркан є незаконним, — говорить Анастасія Пономарьова. — Інший бар’єр біля вулиці Квітуча — там ціла «серія» перешкод з парканів, яку доводиться обходити приватним сектором.

«М’які» та «тверді» проекти

Під час дослідження фахівці провели глибинні інтерв’ю з 24 вінничанами, яких опитали про ключові точки узбережжя Бугу.

  • На ділянці від Водоканалу до Київського мосту для людей важливими є пляжі та наявність дерев поблизу річки. Просять привести ці хащі до ладу, щоб було схоже на паркову зону.
  • Від Київського мосту до Центрального мосту хочуть побачити благоустрій на Бригантині, сквер з дитячою зоною відпочинку на тому місці, де раніше стояв літак-кінотеатр.
  • Люди хочуть мати відкритий доступ на острів Кемпа, а не тільки Фонтан «Рошен». Говорили про те, що потрібно зберегти «Замкову гору», куди ведуть гостей міста, щоб показати звідки «народилася» Вінниця.
  • Ще однією точкою тяжіння на берегу є скеля «8 марта» та джерело, яке з-під скелі б’є і збирає до себе багато місцевих жителів з баклашками. Та ще однією точкою тяжіння є камінь Коцюбинського на Сабарові.
  • Усі опитані люди відзначали велику роль катерів, які возять людей річкою від Центрального моста до Сабарова.

Реалізація проекту має складатися з точкових проектів. Це, на думку дослідників, допоможе поступово впроваджувати «Алею 12,7» і з часом об’єднати її в суцільну набережну.

«М’які» проекти не потребують суттєвої зміни публічного простору, але вони збільшать привабливість берега Бугу та спонукатимуть людей об’єднуватися задля створення набережної. Це, як розповіла учасниця ГО «Урбан Куратори» Ірина Яковчук, може бути створення мобільного додатку для бронювання місць на катерах «Пирогов», «Ляля Ратушна» та на інших річкових суднах; створення асоціації балансоутримувачів набережної; прокладання екскурсійних маршрутів, «звуковий ландшафт» (вивчення і запис звуків фауни, яка мешкає вздовж Бугу) тощо.

Натомість ще є й «тверді» проекти — будівництво і реконструкція певних місць вздовж «Алеї 12,7». 

  • Влаштування зони відпочинку на вулиці Квітучій; 
  • Організація скеледрому для непрофесіоналів (точка прокату знаряддя для скелелазіння та інструктори могли б бути на базі «Динамо» чи в тирі);

  • Спортивний майданчик біля школи №29; 
  • Центр водних видів транспорту біля пляжу «Хімік»; 
  • Зона відпочинку між Київським мостом та Бригантиною. І також побудова дитячого майданчику на ділянці між греко-католицькою церквою та заправкою. 

До того ж фахівці пропонують створити паромні переправи, які об’єднають лівий та правий берег Бугу через острів Кемпа та на ділянці між Педколеджем і Поділлям. 

Керівник ГО «U7 Urban Studio» Сергій Яківчук зазначив, що перелік проектів не є вичерпним, і до нього можуть додавати й інші:

— Ми створимо громадську платформу «Спільний берег», на якій могли б зустрічатися зацікавлені організації, приватні особи і пропонувати якісь свої проекти, допомагати з реалізацією «Алеї 12,7». А наступним кроком має стати виготовлення концепції суцільної набережної, — говорив Яківчук.

Проект набережної «Алея 12,7» вписаний у міську стратегію розвитку Вінниці до 2030 року. В ній є чимало інших проектів, про які писали в матеріалі: Нові мости, 12 км набережна, концерт-хол «Росія». Виклали план розвитку Вінниці на наступні 10 років.

А ще читайте розслідування «20 хвилин» про річку за парканом: хто закрив вінничанам доступ до Південного Бугу.

 

Читайте також:

Забудова біля Замкової гори. Міськрада затвердила нові обов’язки для інвестора

Вінничан обурила сумнівна забудова біля Вишенського озера. Що там зводять?

Для «консервації» СКА дають 8 мільйонів. Спорткомплекс добудують у 2021 році

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (46)
  • Юля Войтюк

    Не чіпайте ліс!
  • Max Garmatniy

    Постройте луче ,через жд путя мост, возле хим завода!!!!!
  • Александр

    150 метров моста на тяжилов или 12.7км дорожки?
  • Roman Pidlubnii

    Це звичай но дуже добре. Але як відомо чиновники просто так нічого не роблят. Можливо спочатку і буде набережна для відпочинку та спорту. А потім за великі гроші будуть продавати клаптики під бізнес і всі стоки будуть текти в річку...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up